VINfakta - Helge Skansen

Valpolicella

Veneto ligger i det nord-østlige hjørnet av Italia (med Gardasjøen i vest og Venezia ut mot Adriaterhavet), og er landets største vinproduserende region. Selv om regionen historisk er kjent for masseproduksjon av billigvin gjennom de store kooperativene og de store vinhusene, leverer mange uavhengige småprodusenter i stadig stigende grad kvalitetsviner. Internasjonalt er det valpolicella, soave og amarone som forbindes med Veneto.

Valpolicella DOC omkranser byen Verona på nordsiden og består av nord-sydgående dalfører ved foten av Monti Lessini. Classico-området ligger nærmest Gardsjøen som bidrar med varme. Distriktet er også kjent for Bardolino, men det er først og fremst amarone- og reciotovinene som hører hjemme i 1. divisjon. Begge er passitoviner fremstilt av tørkede druer - de beste plukkes ut og legges på tørkeloft til ut på nyåret. Av disse druene med svært redusert veskeinnhold produseres enten den tørre Amarone della Valpolicella eller den søte Recioto della Valpolicella (av de søteste druene og med restsukker) - begge med et alkoholinnhold på 14-17 %. På samme måte som i Piemonte har en to stilretninger - tradisjonalister og modernister. De førstnevnte sverger til tradisjonelle oppbindingsteknikker, etterstreber botrytisangrep (edelråte) på druene og lagring i gamle botti istedet for nye og mindre eikefat. Modernistene på sin side etterstreber frukt og sliper vekk bitterhet og tanniner.

Valpolicella lager også vanlig tørre rødviner på ikke-tørkede druer som bør serveres litt avkjølte. I mellom disse og amaronen har vi også en gruppe som kalles ripassoviner laget etter gammle lokale tradisjoner. Vanlig valpolicella helles over druerestene etter amarone/recioto-fremstillingen, og vi får en ny gjæring slik at vinene tilføres mer smak og høyere alkohol. Det finnes også varianter av metoden fra kortvaring druetørking til utblanding med amarone. Merk at "ripasso" ofte ikke påføres etiketten, så når du åpner en Valpolicellavin, er det alkoholprosenten som forteller deg om ripassoteknikken er anvendt.

På etiketten angis det om vinen er fra Classico-området som inkluderer Negrar, Fumane, San Pietro og Novare. Når Superiore føyes til, indikerer det vin lagd av mer modne druer ( derav høyere alkoholinnhold) og lengre lagring hos produsenten. Mange av ripassoene hører hjemme her. I tillegg operer de med Riserva, som indikerer enda mer modne druer og ytterligere lagring.

Og så en liten advarsel. Valpolicella har gjennom 2000-tallet pga. av stor etterspørsel hatt en voldsom utvikling i amaroneproduksjonen. Fra å være et nisjeprodukt ved siden av hovedproduktet Valpolicella er det i ferd med å bli omvendt. Mange produsenter erstatter de gamle tørkeloftene med teknologistyrte tørkerom som gir et langt mer forutsigbart resultat på godt og vondt. Og det sier seg selv at for å øke amaroneproduksjonen i det omfang vi har vært vitne til, har veien til kvalitetsforingelse i druesorteringen vært godt traffikert. Så dersom du skal investere i en tradisjonelt produsert amarone eller recioto av topp kvalitet, så gjør hjemmeleksen først.

VivianiHoveddruer:
Corvina, rondinella, corvinone og molinara (de viktigste som inngår i blandingsvinen valpolicella).
Boken Italiensk vin beskriver smaken som "en frisk duft av kirsebær med et streif av bittermandel, og en slank og lett syrlig smak med en behagelig bitter tone i ettersmaken". Den klassiske amaronen er i tillegg rubinrød, sødmefull, rik og fyldig og med aromaer av tørket frukt (rosiner og fiken) og sjokolade. De moderne (og overproduserte) amaronene trekker mer over mot det saftige og eikepregede.

Gode årganger:
2006, 2005, 2004, 2003, 2000, 1998, 1997, 1995, 1990, 1988.

Matfølge:
Amarone: Som ung til de fleste forseggjorte og smaksrike retter med rødt kjøtt, lam og parmesan. Etter ca.10 års lagring perfekt til rike retter av mørkere viltslag. Husk at de alkoholrike tradisjonelle amaronene er ganske voldsomme viner som kan være vanskelig å bekle med mat. Mange er av den oppfatning at den best kan drikkes med litt ost som meditasjonsvin.
Valpolicella: Lette kjøtt og pastaretter og når du vil ha rødvin til fisk.

Vinutsalg:
Verona er vertskap for Italias mest berømte vinmesse - Vinitaly. Her kan du boltre deg i 50 000 italienske viner, men bestill hotellrom et år i forveien.
L'Enoteca dell'Istítuto Enologico Italiano - Via Sottoriva 18, Verona. Har også utsalg i Soave og i København.
Enoteca Segreta - Vicolo Samaritana 10, Verona. Vinbar og enkle retter.

Hotell, restaurant/vinbarer:
Sjekk Veneto.org, Turismo.regione.veneto.it, Agroturismo Verona, Valpolicella.it og CittadiVerona for oversikt over alternative overnattingssteder og restauranter i regionen. Slov Travel er også en nyttig side for reiseplanleggingen.
Cucina e Tradizione nel Veneto har 130 oppskrifter på lokale matretter - på italiensk.
De følgende forslagene er et lite utvalg:
Ca dei Maghi - Via Cà dei Maghi 7, Fumane, +39 (0)45 7702355, cadeimaghi@tiscali.it, 80€. Vinprodusent som driver et kurant hotell med rimelig restaurant midt i classicosonen.
Enoteca della Valpolicella - Via Osan 45, Fumane, +39 (0)45 6839146, enoteca@valpolicella.it. Fumanes beste restaurant med slowfoodanbefaling.
La Camaldola - Via Camaldola 1, Verona, +39 (0)45 916378, 80-90€. Koselig B&B i utkanten av byen, hvilket også vil si lettere med parkering dersom du har bil.
Hotel Porta Palio - Viale Colonnello Galliano 21, Verona, +39 (0)45 577620info@hotelsverona.it. fra 69€. Hotellet skiller seg ikke spesielt ut og ligger litt utenfor gamlebyen, men et rimelig 3* med garasje.
Ristorante Maffei, Piassa Erbe 38, Verona, +39 (0)45 8010015, info@ristorantemaffei.it. Flott innredet stor restaurant med bra kjøkken og en omfattende vinmeny med masse lagret vin (7000 flasker / 600 etiketter - en fordel å stikke innom for å studere dette før en går til bords). Be om å få en omvisning i vinkjelleren der du også kan bestille tomannsbordet Romeo og Julie (Giuilietta) for en skreddersydd romantisk aften.
Trattoria Tre Marcetti - Vicolo Tre Marchetti 19b, Verona,+39 (0)45 8030463. Spennende meny i relativt høy prisklasse.
Botega del Vino - Via Scudo di Francia 3, Verona,+39 (0)45 8004535. Vinbar og restaurant med stor vinliste - også stort utvalg i glass.
Osteria & Enoteca Cangrande - Via Dietro Liston 19d, Verona, tel: +39 (0)45 595022. Rimelig vinbar med hyggelige eiere og restaurant i 2. etg. Flott ostetalerken og 700 vinetiketter.

Accordini, Stefano
**
Liten familegård i Pedemonte på 4 ha drevet av Stefano og hans to sønner Tiziano og Daniele som har bidratt vesentlig til å få plassert gården i toppskiktet. Gjennomgående vellagede viner, og deres recioto er helt i tetskiktet. (2006) Amarone Classico Vigneto Il Fornetto (01: 784)
Amarone Classico Acinatico (394)
Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripassso (170)
Recioto Classico Acinatico (250)
Alighieri, Serego
*
Dette godset i Gargagnago (130 ha) har vært i Alighieri-familiens eie helt tilbake til dikteren Dante Alighieris (Divina Commedia) sønn kjøpte den i1353. De har overlatt vinproduksjonen til vinhuset Masi. Eget vertshus med 8 luksuriøse leilighter, konferansefasiliteter og vinutslag på gården. Har også 75 ha i Montalcino, Poderi del Bello Ovile, som også drives i samarbeid med Masi. (2006) Vaio Armaron Amarone (359 - bløt, kirsebærtrelagret)
Valpollicella Dell'Anniversario (200)
Recioto Casal dei Ronchi (249)
Allegrini
**
6. generasjon Franco og Marilisa Allegrini driver denne 70 ha store gården i Fumane og fører faren Giovannis modernistprofil videre (mye frukt og nye fat). Var en av de første som lanserte vinmarksviner på 80-tallet - disse selges som IGT i dag. De driver også et azienda-pensjonat (høy standard) ikke langt fra Verona, Villa Giona, med mat/vinkurser og enotek. (2006) La Poja (470)
La Grola (200)
Palazzo della Torre (170)
Amarone (450)
Recioto Classico (300)
Bertani
**
Bertani ble etablert i Grezzana i 1857 og på 1920 tallet kjøpte de den 220 ha eiendommen Villa Arvedi. De var pioner i å etablere amarone internasjonalt på 50 tallet og hegner sterkt om tradisjonelle produksjonsmetoder. Har i dag 200 ha vinmarker, også i Soave og rundt Gardasjøen. Valpolicella Valpantena var den første vin selskapet produserte selv på 1870 tallet, og er fermentert på reciotomost og tilført litt amarone. (2009) Amarone Classico (690)
Viner fra Valpantena:
Amarone Villa Arvedi (350)
Secco-Bertani Valpolicella Valpantena (185 - ripasso)
Recioto
Viner fra ViIlla Novare:
Valpolicella Classsico Superiore Ognisanti (15€)
Albiòn (cab. sauvignon)
Valpolicella Ripasso
Brunelli
**
Denne 12 ha familigården i San Pietro in Cariano drives i dag av 3. generasjon Luigi Brunelli og hans sønn Alberto. (2006) Amarone
Recioto
Bussola, Tommaso
***
Tommaso fra Negrar begynte å jobbe hos sin onkel Guiseppe Bussola i 1977 og lanserte i 1983 sin første vin under eget navn. Tok i bruk barriques i 1993. Har på rekordtid plassert seg i elitedivisjonen, og ansees av mange som Quintarellis arvtaker. (2006) TB serien (moderne - best):
Amarone Vigneto Alto (850)
Amarone (643)
Valpolicella Classico Superiore (283 - ripasso)
Recioto (615)
BG serien (tradisjonelle - etter onkelen):
Amarone (397)
Valpolicella Classico Ca' del Laito (ripasso)
Valpolicella Classico Recioto
Cantina Sociale de Valpolicella
*
Dette kooperativet i Negrar ble etablert i 1937 av lokale produsenter for å møte konkurransen fra innflyttende mer industrielle vinmakere. Produserer en fin serie viner under navnet Domini Veneti. Noen av dem, som anbefalingene her, er enkeltmarksviner. Totalt omfatter kooperativet 450 ha med vinmarker. (2006) Amarone Vigneti di Jago
Recioto Vigneti di Moron (99: 154)
Ripasso Vigneti di Torbe
Corte Sant'Alda
**
Marinella Camerani eier denne 15 ha store gården i Mezzane di Sotto som hun har bygget opp siden 1978 og oppkalt etter datteren Alda. (2006) Amarone (490)
Valpolicella Superiore Ripasso (230)
Valpolicella Mithas
Valpolicella Ca Fiui (150)
Dal Forno, Romano
***
Kultprodusenten Romano Dal Forno har fra han overtok familiegården i Cellore di Illasi utenfor classicosonen i 1983, løftet virksomheten fra drueleveranse til det lokale kooperativ til i dag å være den fremste modernistrepresentanten i regionen. Oppskriften har vært Quintarelli som lærermester, dristige økonomiske inverseringer og stadig eksperimentering med omplantinger og nye produksjonsmetoder. Disponerer i dag 25 ha. (2006) Amarone (1990)
Amarone Vigneto di Monte Lodeletta (1990)
Valpolicella Superiore (740)
Recioto (840)
Nettare (479)
L'Arco
**
Bak dette navnet finner vi Luca Fedrigo som samarbeider med brassilianske Luiz Alberto Barichello. Luca jobbet for Quintarelli fra barnsben av, det gikk seks år med husarbeid før han slapp til i vinproduksjonen. Quintarelli hadde tro på Luca, og lærte ham sine hemmeligheter og hjalp ham med å etablere seg selv i Negrar (hans amarone 1999 var den første). Sånn sett ansees han som Quitarellis arvtaker og er en svært spennende produsent å følge i tiden som kommer. Fremdeles liten produksjon, men selges i Danmark. (2009) Amarone
Pario IGT (50% amarone og 50% valpolicella superiore)
Le Ragose
**
Vinmakeren Arnaldo Galli og hans kone Marta Bortoletto kjøpte denne 31 ha forfalne gården i Negrar i 1969. Drives som et rent familieforetak sammen med barna Paolo og Marco. Har stadig fått med oppmerksomhet for sine amaroner. (2006) Amarone Marta Galli
Valpolicella CS Ripasso Le Sassine
Valpolicella CS Ripasso Le Ragose
Valpolicella CS Marta Galli
Le Salette
*
Franco og Monica Scamperle har siden 80-tallet drevet den gamle vinmakerfamiliens virksomhet i Fumane. De har 25 ha fordelt på Fumane, Negrar, Sant’Ambrogio og Cellore d’Illasi. (2006) Amarone Pergole Vece
Amarone La Marega
Masi
***
Boscaini-familien startet sin vikrsomhet i 1772, og er et av de mest inflytelsesrike vinhusene i Veneto - samlet har de 160 ha inkludert noen av de beste vinmarkene i Valpolicella. Også marker i Bardolini og Soave. Var en av de første til å introdusere vinmarksamarone. Huset i Gargagnago ledes i dag av Sandro Boscaini og med nære slektninger i sentrale stillinger, og de har et stort produktutvalg. I utgangspunktet tradisjonister, men åpne for nye metoder. Deres to toppamaroner er digre viner helt i toppskiktet. Foruten samarbeidet med Alighieri, har de også investert i Argentina. Artikkel i Aperitif. (2013)

Mazzano Amarone (06: 770)
Campologno di Torbe Amarone (06:740)
Vaio Amaron (kraftig - fra Serego Alighier-eiendommen)i
Costasera Amarone (08: 240 - riserva 07: 415)
Brolio di Campofiorin ripasso (230 - druerester av de to over)
Mezzanella Amandorlato Recioto (379)

Mazzi, Roberto
*
Gården i San Peretto di Negrar har vært i Mazzi-familiens eie siden tidlig 1900-tall. Roberto startet å tappe vinmarksviner under eget navn allerede på 60-tallet. Har overlatt driften til sine to sønner Stefano og Antonio. Driver agroturisme. (2006) Amarone Punta di Villa (350)
Valpolicella CS Poiega
Recioto le Calcarole (203 - 1/2 flaske)
San Francesco passito del Veneto
Quintarelli, Giuseppe
***
The Master of the Veneto, en tradisjonalist som laget noen av de dyreste vinene i regionen. Familiegården i Negrar ble etablert i 1924, og Guiseppe selv holdt det gående siden 50-tallet på sine 12 ha. Han døde i 2012. Mange mener hans amarone er den beste som har vært lagd (7 år på botti / riserva 10 år). Han var også en pioner på bruk av nebbiolo og cabarnet franc - hans flotte Alzero er laget på sistnevnte (delvis tørkede) sammen med cabernet sauvignon og litt merlot. Tåler 30 år i kjelleren. Gården drives i dag av hans datter Fiorenza og hennes mann Giampaolo Grigoli og deres to sønner Francesco og Lorenzo. i følge Claudio Vivani er de "ubrukelige", så tiden får vise. (2013) Amarone Classico (2003: 2349)
Amarone Monte Cá Paletta
Amarone Rosso del Bepi
Valpolicella Classico Superiore (04: 589/ €37 - ripasso)
Ca del Merlo Ripasso
Recioto Riserva
Recioto Tre Terre
Recioto Amandorlato
Alzero Bandito (hvit passito - lages svært sjelden)
Alzero Cabernet (01: 2799)
Bianco Secco
Sant'Antonio, Tenuta
**
Brødrene Armando, Tiziano, Massimo og Paolo Castagnedi driver gården Sant'Antonio i Colognola ai Colli som familien kjøpte i 1989. Familien hadde da flere 10 års erfaring i det lokale vinkooperativet. Et stort utvalg viner, inkl. soave. (2006) Amarone Campo dei Gigli (523)
Amarone della Valpolicella Selezione Antonio
Castagnedi (347)
Argille Bianche Recioto (274)
Speri
**
Sperifamilien overtok den 60 ha vingården i Pedemonte i1974. Drives som et 4. og 5. generasjons storfamiliebruk. Fikk i 2005 sitt sjette 3 glass. (2006) Amarone Vingeoto Sant'Urbano (97:305)
Valpolicella Vigneto La Roverina
Valpolicella Vigneto Sant'Urbano
Recioto La Roggia
Tedeschi
**
Renzo Tedeschi og hans barn Antonietta, Sabrina og Riccardo er kjent for å lage holbare viner (svært syrerike) i en ganske tradisjonell stil. Familiens vinhus i Pedemonte har røtter helt tilbake til 1824 og har et stort produktutvalg. I følge Vinforum lager de noen av de beste matvinene i området. (2006) Capitel del Monte Olmi Amarone (04: 499)
Capitel San Rocco Ripasso
Capitel Monte Fontana Recioto
Tommasi
**
Tommasi-familien fra Pedemonte har 135 ha vinmarker spredd rundt i Veneto, og har et stort utvalg i viner, mange av dem skiller seg ikke ut fra mengden. Mest kjent er de som lanseres under labelen Il Sestante, hvorav to er tatt med her. (2006) Amarone Classico Monte Masua
Valpolicella CS I Pianeti
Venturini, Massimino
**
Massimino har overlatt driften av denne 9 ha gården i San Floriano, etalbert i 1963, til sine sønner Danielle og Mirco. Produserer standardutvalg med god kvalitet. (2006) Amarone Campomasua
Valpolicella Semonte Alto (ripasso)
Le Brugnine Recioto
Viviani, Claudio
**
Søskenparet Claudio og Cinzia Viviani driver denne lille 10 ha familegården i Negrar rett ved siden av Quintarelli. De driver økologisk og prioriterer arbeidet i vinmarkene (toppvinenen kommer fra 6 ha i den berømte Mazzano-vinmarken) fremfor å putte pengene i moderne produksjonslokaler. De lager for distriktet klassiske valpolicellaer med flott fruktkonsentrasjon. Deres toppvin i Norge Casa dei Bepi kan være litt hardt eiket (lagres på nye franske barrique), men så lages den også for et lagt liv i kjelleren. Tulipano Nero lages kun i et lite opplag. Deres recioto er i toppsjiktet. (2009)

Amarone Tulipano Nero
Amarone Casa dei Bepi (03: 500 / 44€)
Amarone (05: 300 / 24€)
Valpolicella Classico Campo Morar (04: 280 / €18)
Valpolicella Classico (07: 140)
Recioto (04: 350 / 28€)

Zenato
**
Sergio Zenato driver sammen med barna Nadia og Alberto denne gården som han etablerte i 1960 i Peschiera del Garda. Kan tidvis være litt hard eikebruk. (2006) Amarone Riserva Sergio Zenato (03: 549)
Ripassa Valpolicella Superiore (160)

DOC-inndeling:

Til toppen