VINfakta - Helge Skansen

Soave

Veneto ligger i det nord-østlige hjørnet av Italia (med Gardasjøen i vest og Venezia ut mot Adriaterhavet), og er landets største vinproduserende region. Selv om regionen historisk er kjent for masseproduksjon av billigvin gjennom de store kooperativene og de store vinhusene, leverer mange uavhengige småprodusenter i stadig stigende grad kvalitetsviner. Internasjonalt er det valpolicella, soave og amarone som forbindes med Veneto.

Soave ligger øst for Valpolicella og de beste vinene kommer fra Classicodelen i kommunene Soave og Monforte d'Alphone. Området fikk sin DOC i 1968 og er Italias største hvitvinsproduserende område. Den søte passitovinen Recioto di Soave fikk sin egen DOCG i 1998 - et eget distrikt som strekker seg ut av Classicoområdet. I 2001 ble Soave Superiore definert som selvstendig DOCG (de beste vinmarkene), og i 2002 fikk vi et nytt underområde Soave Colli Scaligeri som ligger nord/vest for classicosonen. Soave Superiore skal holde 12%, og for å gjøre det lett for oss forbrukerne har vi også Soave Riserva som skal holde 12,5%. Selv ikke alle produsentene orker å holde tritt med byråkratiet, så det er ikke alltid at etikettene stemmer overens med terrenget.

Soave lages i hovedssak av druen Garganega som ved store utbytte produserer en nøytral og tynn vin. Det er derfor viktig å identifisere de relativt få produsentene som jobber med lavt utbytte og etterstreber kvalitet. Boka Italiensk vin beskriver disse produsentenes vinener som "rene og friske med karakteristisk duft av epler, blomster og mandler, mild og bløt smak med moderat syrlighet og et streif av bitterhet i finish". De sier videre at generelt har vinene fra Monteforte litt mer kropp og fylde og fremstår ofte med et distinkt innslag av tropisk frukt, mens de fra Soave har mer mineralpreg.

Recioto di Soave fremstilles på samme måte som i Valpolicella - dvs. druene legges til tørking, og edelråte etterstrebes. Når dette presses på nyåret og gir en konsentrert søt vin med aromaer av tørket frukt, sukat, nøtter og honning.

Consorzio Tutela Vini Soave e Recioto di Soave og Strada del Soave er fine hjemmesider for å studere mer om vinene fra Soave.

Hoveddruer:
Garganega, av og til supplert med chardonnay, pinot gianco og trebbiano di soave (eller trebbiano toscano som gir større avkastning og er således mer profitabel).
Boken Italiensk vin beskriver smaken som "en frisk duft av kirsebær med et streif av bittermandel, og en slank og lett syrlig smak med en behagelig bitter tone i ettersmaken".

Gode årganger:
2007 (bra hos en del produsenter), 2006, 2005, 2004, 2003, 2000

Matfølge:
Skalldyr, østers naturell, stekt fisk og Mozzarella.

Vinutsalg:
L'Enoteca Passione Vino - Via Nazionale 4, Soave
L'Enoteca dell'Istítuto Enologico Italiano - Via Sottoriva 18, Verona. Har også utsalg i Soave og i København.

Hotell, restaurant/vinbarer:
Se Valpolicella for nærmere omtale av tilbud i området. Soave er en liten muromkranset landsby, og selv har jeg bodd 3 km utenfor på:
Antica Casa La Terza - Via Pigna 62, Costeggiola, +39 (0)45 7675360, 70€. Helt kurant bed & breakfast med 3 rom og en grei restuarant i landsben.

Anselmi, Roberto
***
Da Roberto overtok ansvaret for vinhuset i Monteforte d'Alpone i 1974, la han om fra masseproduksjon til lavt utbytte og kvalitet. Har siden 2000 solgt sine vinmarksviner som IGT i protest mot det han mener er DOC'ets slappe kvalitetsholdning. En av områdets viktigste og beste produsenter. (2006) Capitel Foscarino (160 - kan lagres i 5 år)
Capitel Croce (160 - mer fat)
San Vincenzo (125)
Recioto I Capitelli (140)
Bisson
*
Liten produsent i Soave etablert i 1976. Bissoncello er hans beste. (2006) Soave Bissoncello
Ca' Rugate
**
Tessarifamilien i Monteforte d’Alpone har rundt 100 års vinhistorie i distriktet, men den første vinen under eget navn kom i 1986. Navnet Ca' Rugate kommer fra åssiden der de fleste vinmarkene ligger. Fjerde generasjon Michele Tessari har drevet siden 2001 og både etablert nytt produksjonsanlegg og utvidet vinmarksporteføljen til 48 ha, inklusive 20 ha i Valpolicella (Montecchia di Crosara). De har et bredt utvalg viner hvorav flere er gjengangere her hjemme. (2008) Monte Alto (147 - lagret på eik)
Monte Fiorentine (147)
San Michele (119)
Bucciato (137 50cl- 100% garganega)
Valpolicella Amarone
Valpolicella Superiore Campo Lavei (188 - ripasso)
Recioto di Soave La Perlara (191)
Cantina del Castello
**
Arturo Stocchetti driver dette vinhuset i middelalderbyen Soave. Har 5 ha vinmarker og lager bl.a. 3 enkeltvinmarksviner der Pressoni er best. Også kjent lokalt for sin recioto spumante. (2006) Monte Pressoni
Soave Classico
Ardens Recioto di Soave Classico (spumante)
Coffele
**
Da Guiseppe Coffele giftet seg med Giovanna Visco, sluttet de som lærere i 1971 for å vie seg til vinproduksjon tuftet på VIscofamiliens eiendom i Soave. Her var det vinhistorie tilbake til 1800-tallet, men hadde ligget nede i 30 år. I dag er det 2 generasjon Alberto og Ciara som driver gården. (2006) Ca' Visco Soave Classico (157)
Le Sponde Recioto di Soave (260)
Fasoli Gino
**
3. generasjon Amadio og Natalin Fasio (sønner av Gino) driver denne 14 ha store vingården som ble etablert i 1925. De har drevet økologisk siden 80-tallet, og produserer rene og fine viner. (2008) Soave Pieve vecchia
Soave Borgoletto
Fattori & Graney
**
Antonio Fattori og hans britiskfødte hustru Sarah Graney driver denne 30 ha store gården i Terrossa di Roncà. Gården har produsert druer i 3 generasjoner, men de tappet sin første vin under eget navn i 1977. (2006) Soave Motto Piane
Soave Classico
Filippi
**
Familiene Visco og Filippi har drevet dette stedet i Castelcerino fra tidlig 1900-tall. Brødrene Filippo og Allesandro Filippi lager god økologisk vin fra sine 40 ha med vinmarker. De driver også agroturisme (75€). (2009)

Soave Raccolta tardiva
Soave classico Vigne della Bra (110)
Recioto di Soave Calprea

 
Gini
***
Olinti Gini i Monteforte d'Alpone begynte å tappe selv på 80-tallet, og sønnene Sandro og Claudio har utviklet den 15 ha store gården til å bli en av de ledende i Soave. Klassiske tradisjonelle viner. Deres Contrado Salvarenza er noe av det bedre du får herfra, men den listeføres desverre ikke i Norge. (2006) Contrado Salvarenza Soave Classico (38€ - best)
La Frosca Soave Classico (07: 157)
Soave Classico Superiore (07: 129)
Recioto Col Foscarin
Recioto Renoblis (svært konsentrert)
Guerrieri Rizzardi
*
Bak dette navnet er det 300 års vinhistorie fordelt på to gårder fra Negrar og Bardolini som ble slått sammen på tidlig 1900-tall - senere utvidet med en gård i Valdadige. Giuseppe Rizzardi kan tilby et stort utvalg viner som spenner fra Amarone via Bardolini til Soave. (2006) Soave Classico Costeggiola
Inama
**
Giuseppe Inama etablerte denne 25 ha store gården i San Bonifacio i 1960. Sønnen Stefano overtok driften i 1992. Han eier også Aziendo Agricola Bionomio (4,2 ha) i Abruzzo. Også kjent som en dyktig IGT-vinmaker. (2006) Vin Soave Vigneto du Lot (19€)
Vin Soave Foscarino (16€)
Vin Soave Classica (11€)
La Cappuccina
*
Lorenzo Tessari har overlatt driften av denne 30 ha store gården i Costalunga til sine barn Sisto, Pietro og Elena, mens deres bror Simone driver restauranten Val d'Alpone i nabolaget. De driver biodynamisk, og har flere vinmarksviner der San Brizio er den mest interessante. (2006) Soave San Brizio
Pieropan, Leonildo
***
Var sammen med Anselmi de første som satset på kvalitet. Etablert i Soave i 1890 og disponerer i dag 30 ha. 3. generasjon Leonildo og Teresita driver gården sammen med sine barn Andrea og Dario. La Rocca kan i gode årganger lagres 5-10 år. (2006) La Rocca Soave Classico (227 - fyldig)
Calvarino Soave Classico (frisk og tørr)
Le Colombare Recioto (226)
Portinari, Umberto
*
Umberto arvet i 1990 denne 4 ha familegården fra tidlig 1900-tall og la legeutdannelsen på hylla. Har overatt ytterligere 8 ha fra familie. Hans mest interessante vinmarksvin er Albare. (2006) Soave Vigna Albare
Prà
**
Denne 10 ha gården i Monteforte d'Alpone drives av brødrene Graziano og Sergio som begynte å tappe selv tidlig på 80-tallet. De har investert tungt i moderne vinifikasjonsutstyr. Foruten en standardsoave har de en recioto og to vinmarksoaver, hvorav de to siste ofte har fått 3 glass i Gambero Rosso. (2006) Soave CS Monte Grande (200 - botti/elegant)
Saove CS Colle Sant'Antonio (barriques)
Suavia
**
Denne 12 ha gården i Fittà har vært i Tessari-familiens eie siden 1887. Startet å tappe selv fra 1982, Drives av Giovanni og Rosetta og deres fire døtre. De har utdannet seg innen vin og bidratt til å løfte gården opp i tetskiktet på rekordtid. (2006) Soave Classico Le Rive
Soave Monte Carbonare (176)
Recioto Acinatium
Tamellini
**
Brødrene Gaetano og Pio Francesco Tamellini driver denne 15 ha store gården i Soave. Tok skrittet fra drueleverandør til å ruste opp og tappe sin egen vinmarksvin i 1998, og har allerede etablert seg i tetskiktet. (2006) Soave Classico Anguane
Soave Classico Le Bine
Recioto di Soave Vigna Maronge (177)


Til toppen