VINfakta - Helge Skansen

Chianti

toscanaChianti har i mer enn 100 år vært grunnmuren i Toscanas vinverden. Italias 2. statsminister, Baron Bettino Ricasoli på Castello di Brolio, utviklet i perioden 1834-72 en formel basert på sangiovese ispedd litt canaiolo (viner for tidlig konsum) og malvasia del chianti. Produktet ble en braksuksess og skøv til side tidligere markedsledere som vino nobile og carmignano. Men via vinlusangrep og 2. verdenskrig gikk det nedoverbakke helt til 70-tallet, da Chianti stort sett ble forbundet med de runde bastbelagte flaskene, der innholdet var preget at kvantitetstenkning og utvannede produksjonskrav. Chianti ble DOC i 1967 og oppgradert til DOCG i 1984, og fra 80-tallet skjer det en gradvis forbedring med reduksjon av grønne druer og større fokus på beplantningskvaliteten. Paralelt med denne utviklingen var det mye fokus på de såkalte supertoscanere som dukket opp på 70-tallet, og ikke minst forsøkene rundt disse har kommet chiantien til gode. I senere tid har også en del produsenter prioritert å bruke sine beste druer til Chianti Classico i stedet for til supertoscanerne. Men selv om mye positivt er skjedd, er det viktig å være klar over at vinene fra Chianti i dag spenner over en rekke stiler fra enkle lyse rubinrøde uten personlighet til mørke, rike og langlivede viner i verdensklassen.

Chianti dekker et kjempeareal over hele seks provinser (se kartet), og delvis overlappende med Brunello, Vino Nobile og Carmignano. I produsentoversikten under har jeg valgt å fokusere på et utvalg topprodusenter innen Chianti Classico og Rùfina, men jeg har også listet opp en rekke dyktige Classico- og Rùfina-produsenter som du kan utforske selv på nettet eller i bøker. Chianti Classico DOCG (fikk egen status i 1996) består av ni kommuner mellom Siena og Firenze (se kart under), hvorav Greve, Castellina, Radda og Gaiole var de første. De fleste produsentene lager både Chianti Classico, vanlig og riserva, supertoscanere (som i mange tilfeller overgår deres chianti i berømmelse) og den søte Vin Santo. Mer enn 600 av produsentene (80% av vinproduksjonen, 250 under egen etikett) er organisert i Consorzio del Marchio Storico - Chianti Classico som ble etablert i Radda i 1924. Den svarte hanen på etikettene er produsentforeningens logo.

Druer:
Sangiovese, de mest elegante vinene kommer fra høyereliggende vinmarker, der alle de forskjellige klonene er delt i to hovedgrupper: sangiovese piccolo (den dominerende i Chianti) og sangiovese grosso (brunello, vino nobile og Greve-området). Tradisjonelt har det vært anvendt hjelpedruer som canaiole nero, ciliegiolo, colorino og diverse grønne sorter, de siste heldigvis på vei ut. I tillegg er de internasjonale druene som vi kjenner fra fransk vin sentrale, ikke minst i supertoscanerne (IGT-vinene), der cabernet sauvignon og merlot dominerer ved siden av chardonnay.

Gode årganger:
Pga. av store avstander og varierende mikroklima, er det vanskelig å gi en helthetlig vurdering av Chianti. Det følgende må derfor kun ansees som en pekepinn.
2015 (bedre enn 2012/14), 2014, 2013, ,2012, 2010, 2009 (tidlig moden), 2008, 2007, 2006, 2004, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1995, 1993, 1990, 1988, 1985,

Matfølge:
Syrligheten i chianti må tas hensyn til. Enkle viner går til pizza, pasta og lettere tomatbasserte retter. De større vinene er allsidige - kalv (syrlig saus og parmesan), gjerne også rødt kjøtt som filet mignon. Har de fått noen år i kjelleren går de også til vilt (fugl).

Hotell:
I classico-sonen er det et utall av gårder som driver agriturisme fra det enkleste og rustikke til svært luksuriøse turistanlegg. Og en ting har de til felles - de tar seg betalt.
I produsentoversiktene under angir jeg de som har slike tilbud for deg som vil bo tett på den beste vinen. Castell'in Villa har jeg prøvd, og det var upåklagelig - både det nydelig restaurerte klosteret og restauranten. Du kan også merke deg Greve, Castellina (mest tilrettelagt for turister) og Radda (beholdt en del av sin sjarm) som fine utgangspunkt dersom du foretrekker landsbylivet framfor gårdslivet.
Utover dette viser jeg til en omfattende reiselitteratur og et hav av websider som vil selge deg og resten av verden Toscana som turistmål. En fin side å begynne med er turistkontorenes hjemmeside som har omfattende oversikter over overnatting og restauranter. Agriturismo in Toscana har også en stor database ("ricerca" betyr søk), ChiantiNet likeså. Den nasjonale Movimento Turismo del Vino er også en nyttig side. Det finnes et utall byråer som leier ut hus i området. En av de største i skandinavia er danske In-Italia ferieboliger med informasjonsrik webside.

Vinbutikk/vinbar//restaurant:
Toscana & Chianti News har god oversikt over vinbutikker/vinbarer (se under Gastronomie & Wine eller det enkelte sted), samt masse annen informasjon. I Ristoranti del Chianti er også en nyttig side. Classico-sonen omkranses av Firenze og Siena der tilbudene er omfattende, men av de tre landsbyene jeg har nevnt, er det Castellina som har to enstjernes restauranter:
Albergaccio di Castellina - Via Fiorentina 63, +39 (0)577 741042, posta@albergacciocast.com. Menyer og vinkart ligger på hjemmesiden - vinprisene er omtrent som på Vinmonopolet (men utvalget er jo langt større).
Al Gallopapa - Via delle volte 14/16, +39 (0)577 742939, tiziano@gallopapa.com. Her finner du også meny og vinkart på hjemmesiden.
Jeg vil også sterkt anbefale Klaus Hagerup/Bibbi Børrresens bok Svarte haner & ville griser, der de utførlig beskriver en rekke måltider. Deres tre favorittrestauranter i Chianti er:
Osteria di Fonterutoli - Fonterutoli, Castellina, +39 (0)577 73571, info@fonterutoli.it. "... med sin sjenerøse enkeltet, sin trøffeltagliatelle og sine fantastiske viner."
La Bottega di Volpaia - Piazza della torre 2, Loc. Volpaia, Radda, +39 (0)577 738001, "... med sine tordelli i salviesmør og fantastiske utsikt."
Osteria La Piazza - Localitá la Piazza, Castellina, +39 (0)577 733580, info@osteriaallapiazza.com. "... de beste smakene av de beste råvarene de kan skaffe".

Firenze
Toscanas hovedstad har verdens mest konsentrerte samlinger av kunst og bygninger fra den italienske rennesansen - et hav av flotte opplevelser. Skal du rekke over hovedattraksjonene trenger du minst én uke. Men Firenze er så fullpakket av turister hele sommerhalvåret at et besøk på vinteren anbefales sterkt. Hva gjelder mat og vin er det kke så mye å hente i den forstand at alt er dyrt og kvaliteten svært variabel. Det mest anbefaleseverdige jeg kom over under mitt månedsopphold var Ristorante I Quattro Amici, Via degli Orti Orticellari 29, +39 (0)55 215413 - en omfattende meny med hovedvekt på fisk (uvanlig i Firenze), et fornuftig priset vinkart og strålende service.

Antinori ** Marchesi Piero Antinori er en gigant i italiensk vinindustri; kontrollerer rundt 1400 ha vinmarker, de fleste i Toscana. Han er vært en nøkkelfigur i de siste 10-års modernisering av italiensk vinindustri, og er kjent for gjennomgående god kvalitet i sine viner. Mest kjent er supertoscanerne Tignanello og Solaia som kom i kjølvannet av Sassicaia. Døtrene Allegra, Alessia og Albiera er med i virksomheten. I classico-sonen har de 3 av sine 10 gårder: Tenuta Tignanello (147 ha inkl. Solaia-vinmarken), Badia a Passignano (50 ha) og Pèppoli (60 ha).
Merk også at de lager en interessant hvitvin på sin gård Castello della Sala i Umbria: Cervaro lagd på 85% chardonnay og 15% Grechetto. Jeg smakte en 13 år gammel utgave (1996) som var fantastisk. (2009)
Chianti Classico Badia a Passignano Riserva (01: 260)
Chianti Classico Riserva Marchesi Antinori (00: 200)
Chianti Classico Pèppoli (04: 160)
Solaia IGT (800 - 75% cab.sauv., 20% sangiovese, 5% cab.franc)
Tignanello IGT (04: 420 - 80% sangiovese, 15% cab.sauv., 5% cab.franc)
Villa Antinori IGT (03: 155 - 60% sangiovese, 20% cab.sauv., 15% merlot, 5% syrah)
Santa Cristina (05: 118 - 90% sangiovese,10% merlot)
antinori
Badia a Coltibuono ** Eiendommen/klosterbygningen i Gaiole kan vise til vinproduksjon tilbake til 1050 da Benedectinermunker plantet de første vinmarkene i Toscana. Stucchi Prinetti-familien kjøpte gården i 1846, men det var Piero Stucchi Prinetti (døde i 2002) som etter krigen utviklet vinproduksjonen til dagens nivå. Han var den første chiantiprodusenten som åpnet sine dører for turistene på midten av 70-tallet sammen med sin kone Lorenza de'Medici, som etablerte kokkekurs på gården og er kjent her hjemme som redaktør for "Reisen går til Italia". Datteren Emanuela Stucchi har overtatt driften (+ kokkekursene; 2200 € for 5 dager!) sammen med sine 3 brødre Roberto (ønolog), Paolo (driver gårdens restaurant) og Guido (bygninger og turistprogram - de har 8 utleierom). De har 50 ha med vinmarker, driver organisk og produksjonsanlegg er rustet opp. De gir også ut en vinserie under navnet Coltibuono produsert av innkjøpte druer. (2007) Chianti Classico Riserva (01:267)
Chianti Classico (05:156)
Sangioveto IGT (01:399 - sangiovese)

Coltibuono:
Chianti Classico RS (Riserva 01:258)
antinori
Castell'in Villa *** Den greskfødte Coralia Pignatelli della Leonessa kjøpte sammen med sin diplomatmann Riccardo eiendommen i nærheten av Castelnuovo Berardenga i 1962 som et landsted. Coralia fattet tidlig interesse for vin, og med gode råd fra Antinoris ønolog Giacomo Tachis har hun jobbet gården helt opp i toppskiktet. Fra sine 54 ha produserer principessa, som hun kalles lokalt, tradisjonelle og langlivede viner, og slipper de ofte ikke ut på markdet før hun mener de er klare for det. Hun har restaurant og 2 utleieleiligheter i castellet, samt 12 rom i et nydelig restaurert kloster et par km. fra hovedhuset (100-220 €, svømmebasseng begge steder). (2007) Chianti Classico Riserva Poggio delle Rose (36€ - flaggskipet fra enkeltvinmark)
Chianti Classico Riserva (23€)
Chianti Classico (12€)
Chianti Classico Santacroce IGT (35€ - 50% cabernet sauvignon, 50% sangiovese)
antinori
Castello di Ama *** Fire familier fra Roma kjøpte denne gården i Gaiole i 1972 med en visjon om å skape en vin i verdensklasse. Fra 1982 har Marco Pallanti hatt ansvaret for driften - for øvrig kåret til årets ønolog av Vini d'Italia i 2003. På 1980-tallet var han en foregangsmann i distriktets revitalisering og gjorde gården berømt. Disponerer i dag 90 ha med vinmarker. Siden 2000 har de hatt et kunstprosjekt på gården, der en billedkunstner årlig inviteres til å skape noe i gårdens ånd. Chianti Classico Vigneto Bellavista (flaggskipet)
Chianti Classico Castello di Ama (02: 217)
Vigna l'Apparita IGT (klassiker, beste merlot i Chianti)
Il Chiuso IGT (pinot nero)
Al Poggio IGT (hvit - chardonnay, malvasia bianca, og pinot grigio)
Utgåtte merker der druene nå brukes i Castello de Ama:
Chianti Classico Vigneto La Casuccia (best)
Chianti Classico Vigneto San Lorenzo
antinori
Castello di Brolio
(Barone Ricasoli)
*** Ricasolifamilien har eid Brolio i Gaiole siden 1100-tallet, og er som omtalt over Chiantivinens vugge. Pga. nedgang under industrirevolusjonen etter 2. verdenskrig solgte de labelen til canadiske Seagrams som satset på masseproduksjon. De solgte videre til Hardy, men i 1993 fikk familien kjøpt tilbake rettighetene og Francesco Ricasoli (nr. 32 i baronrekka) overtok driften. Posisjon som topprodusent var på plass igjen fra 1997-årgangen, og de har idag 140 ha vinmarker med planer om utvidelse til 240. Huset har lagt seg på den nye Bordeaux-inspirerte trenden der toppchiantien (riservakvalitet) kun får navnet fra gården uten riserva- eller vinmarksbetegnelser. Intensjonen er å bruke de beste druene på chiantien på bekostning av IGT-vinen. Torricella er i følge Klaus Hagerup en av toscanas beste chardonnayviner (jf. boka Svarte Haner og Ville Griser), men den kan være litt hardt eiket. De har også en nyåpnet restaurant på gården. (2007) (Chianti Classico Riserva) Castello di Brolio (01: 299)
Chianti Classico Riserva Rocca Guiccaiarda (03: 160)
Chianti Classico Brolio (05: 150)
Formulae (05: 325 - sangiovese)
Casalferro IGT (00: 249 - sangiovese, 10% merlot)
Torricella IGT (06: 189 - chardonnay)
antinori
Castello di Fonterutoli *** Fonterutoli i Castellina har vært i Mazzei-familiens eie siden 1435, og drives i dag av 24. generasjon Filippo og Francesco Mazzei (sønnene til Lapo, en svært innflytelsesrik person i etterkrigstidens Chianti). De har 79 ha med vinmarker. Fonterutoli har også lagt seg på den nye trenden der toppchiantien (riservakvalitet) kun får navnet fra gården uten riserva- eller vinmarksbetegnelser. Intensjonen er å bruke de beste druene på chiantien på bekostning av IGT-vinene. Deres Concerto var lenge en av de beste supertoscanerne, men ble av denne grunn innstilt. I dag er det Siepi som er den nye supertoscaneren. Fonterutoli er nærmest en liten landsby i seg selv der de driver enotek, restaurant og utleie av leiligheter (fra 120 €). Artikkel i Aperitif. (2007) (Chianti Classico Riserva) Castello di Fonterutoli (01:299)
(Chianti Classico) Fonterutoli (04:185)
Siepi IGT ( 02:499 - 50% sangiovese, 50% merlot - best, men hinsides pris)
Poggio alla Badiola IGT (04:140 - 75% sangiovese, 25% merlot)
Belguardo (Morellino di Scansano)
antinori
Castello di Monsanto *** Laura og Fabrizio Bianchi etablert vinhuset i 1962 og var tidlig ute med kvalitetsforbedringer; kuttet ut grønne druer allerede i 1968 og Il Poggio var den første enkeltvinmarkschiantien, for øvrig svært lagringsdyktig. Har kontinuerlig siden forbedret produksjonsfasilitetene, og er med sine 72 ha i toppskiktet. De driver også agroturisme. (2007) Chianti Classico Riserva Il Poggio (01: 370)
Chianti Classico Riserva (03: 225)
Chianti Classico (04:208)
Nemo IGT (cab. sauv.)
antinori
Castello dei Rampola *** Eiendommen S. Lucia in Faulle i Panzanodalen har vært i Di Napoli Rampola-familiens eie siden 1739. Alceo di Napoli etablerte drueproduksjonen i 1965 og tappet den første flasken i 1975. Fram til Sammarco ble sluppet i 1980 solgte han mye til Antinori. I dag er det Maurizia og broren Luca som styrer det biodynamiske vinhuset. Anses som den fremste cabernet sauvignon-produsenten i Toscana, men deres moderne chianti og hvitviner på internasjonale druer er også flotte. (2007) Chianti Classico Riserva
Chianti Classico
Vigna d'Alceo IGT (cabernet sauvignon - årets vin i Wine Spectator)
Sammarco IGT (cabernet sauvignon, 10% sangiovese - berømt klassiker)
antinori
Félsina *** Giuseppe Mazzocolin giftet seg i 1976 inn i Poggialli-familien som i 1964 hadde kjøpt Fattoria di Felsina i Castelnuovo di Berardenga på sydgrensen av classico-området. Han overtok styringen på 80-tallet og med 52 ha lager han flotte rene sangiovesechiantier (Rancia er best) og supertoscanere (særlig Fontarollo som ligger utenfor classicosonen). De eier også Castello di Farnetella som produserer Chianti Colli Senesi (kr. 112), et av de beste kjøpene i Norge blant rimeligere viner fra Toscana, hvilket også kan sies om Berardenga. (2007) Chianti Classico Riserva Berardenga Rancia (01: 224)
Chianti Classico Riserva Berardenga (01: 150)
Chianti Classico Berardenga (05:137)
Fontarollo IGT (sangiovese)
Maestro Raro IGT (cabernet sauvignon)
I Sistri (en flott chardonnay)
antinori
Frescobaldi, Marchesi de
**
Historisk privateid vinfirma som har 30 generasjoner med vinproduksjon bak seg. Vittorio Frescobaldi sitter øverst i familiehierarkiet. Eier 9 vingårder og 1000 ha vinmarker spredt rundt i Toscana med hovedvekt i Chianti Rufina, der de er den største vinmarkseieren, og hvor deres Montesodi fra Castello di Nipozzano troner sammen med Selvapianas viner på toppen. (2007)

Chianti Rúfina Montesodi (389)
Chianti Rúfina Nipozano riserva (170)

Fontodi *** Brødrene Domiziano og Dino Manetti kjøpte denne neglisjerte 1500-tallsgården i Panzano i 1968, og de restaurerte og plantet om alle vinmarkene (i dag 67 ha). Drives nå av deres sønner Marco og Giovanni (bildet) og toppønologen Franco Bernabei. Produserer flott chianti i gode år (Sorbo har 10% cabernet), men de er mest kjent for sine supertoscanere - særlig Flaccianello som gjorde suksess på 80-tallet, mens Syrah og Pinot Nero ble lansert på 90-tallet. De har leiligheter til utleie. (2007) Chianti Classico Riserva Vigna del Sorbo (01: 329)
Chianti Classico Fontodi (06:191 )
Flaccianello della Pieve IGT (03: 378 - sangiovese)
Syrah Case Via IGT
Pinot Nero Casa Via IGT
Meriggio IGT (pinot blanco)
antinori
La Brancaia ** Brigitte og Bruno Widmer fra Sveits kjøpte La Brancaia med 7 ha vinmarker i 1981 og overlot vindriften til vennen og naboen Lapo Mazzei på Castello di Fonterutoli. Bruno kjøpte en 10 ha eiendom i Radda i 1989 og ytterligere 36 ha i Maremma i 1998 (vinen Ilatraia). Huset drives i dag av deres ønologdatter Barbara Kronenberg-Widmer og hennes mann Martin Kronenberg. Er spesielt kjent for sine supertoscanere, men se opp for eik og ublu priser. De driver også utleie av leiligheter. (2007) Chianti Classico (03: 376)
Brancaia Il Blu IGT (01: 416 - 50% sangiovese, 45% merlot, 5% cabernet sauvignon)
I Maremma:
Ilatraia IGT (03: 355 - 60% cabernet sauvignon, 30% sangiovese og 10% petit verdot)
La Massa, Fattoria *** Giampaolo Motta med sine 27 ha utenfor Panzano i Greve som han kjøpte i 1992, produserer chianti i en moderne, fruktig og konsentrert stil og med bra lagringspotensiale. Han har hatt god hjelp av ønologen Carlo Ferrini, og deres Giorgio Primo (med 10% merlot) hører til tetskiktet i Italia. Den produseres av førstesorterte druer på tvers av vinmarkene. Men du må ha sans for massiv konsentrasjon og fatbruk (vinen gjæres på bunnfallet). Nylig meldte han seg ut av Consorzio og erstattet chianti-tittelen med IGT da han vil bruke mer merlot enn det som er tillatt. Har også to store utleieleiligheter. (2007) Giorgio Primo IGT (99: 398 / 46€)
La Massa IGT (15.5€)
Nozzole, Tenuta (Folonari) ** Ambrogio og sønnen Giovanni Folonari (se Ruffino) forvalter et mat og vinfirmaet med familierøtter tilbake til1825. De fikk rikelig med seg i arveoppgjøret i 2000, og besitter 8 eiendommer som produserer under eget navn, bl.a. Tunuta Nozzole i Chianti Classico, Gracciano Svetoni i Nobile di Montepulciano og Tenuta la Fuga i Brunello. Storprodusent med mange toppviner i porteføljen. Nozzole i Greve har tilhørt familien siden 1971. (2007) Chianti Classico Riserva La Forra
Nozzole Chianti Classico
Il Pareto IGT (Nozzole)
folonari
Podere Il Palazzino ** Alessandro og Adrea Sderci i Monti arvet familiegården med 14 ha i 1994, og startet med vinproduksjon som hobby. Deres Grosse Sanese plasserte seg raskt i toppskiktet - Ikke minst på grunn av flott høytliggende beliggenhet på dres to vinmarker og det at de umiddelbart kuttet ut de grønne druene. Den er lagt på 100% sangiovese og trenger noen år i kjelleren for å komme til sin rett. De to andre vinene er enkeltvinmarksviner (fra og med 1999). Grosso Sanese kommer også fra La Pieve-marken. Palazzino har utviklet seg til å bli en av de mest spennede unge gårdene i Chianti, og de har god hjelp av ønologen Luciano Bandini. (2007) Chianti Classico Grosso Sanese
Chianti Classico La Pieve
Chianti Classico Argenina
Riecine ** Den Milano-baserte amerikaneren Gary J. Baumann kjøpte Riecine i Gaiole i 1996 fra engelskmannen John Dunkley, som hadde kjøpt eiendommen fra Badia a Coltibuono i 1971. John var en respektert innflytter som satset på rene sangioveseviner (uttalte at han ikke ville plante cabernet før Baron Philippe de Rothschild plantet sangiovese). John ansatte den dengang unge vinmakeren Sean O'Callaghan i 1992, og han har fremdeles ansvaret for vinproduksjonen (biodynamisk). Riservavinen er i særklasse, men også supertoskaneren La Gioia er berømt. (2007) Chianti Classico Riserva
Chianti Classico
La Gioia IGT (sangiovese - 98:SB434)
Bianco di Riescine IGT
antinori
Rocca di Montegrossi ** Gården i Monti ble etablert i 1981 av Elisabetta Ricasoli Balbi Valier fra Castello di Cacchiano. Drives i dag av sønnen Marco Ricasoli Firidolfi og de har 18 ha med primært sangiovese. Har fått mye flott omtale for sin Marcellino, og ikke minst for sin Vin Santo. (2007) Chianti Classico Riserva San Marcellino (01: 279)
Chianti Classico (02: 189)
Geremia IGT (01: 239 - 60% cabernet sauvignon, 40% merlot)
Vin Santo (98: 450, 37,5 cl)
antinori
Ruffino
**
De som er gamle nok husker vel deres chianti på kurvflaske som ble lansert på 50-tallet. Gammelt vinfirma med røtter tilbake til 1877 da Ilario og Leopoldo Ruffino etablerte Casa Ruffino. Folonarifamilien, dengang 3. generasjons vinhandlere fra Nord-Italia, overtok i 1917. Huset ble litt vingeklippet da en familiegren trakk seg ut med sin portefølje i 2000 (Tenuta la Fuga). Dog fremdeles et dominerende familiefirma med 9 store gårder og 7 mindre (tot 1500 ha / 600 ha vinmarker). Drives i dag av Paolo og Marco og sistnevntes to sønner Luigi og Adolfo. Deres Chianti blandes fra gårdene Santedame, Montemasso og Gretole. Tidvis toppviner. (2007) Chianti Classico Riserva Ducale Oro (289)
Chianti Classico Riserva Ducale (170)
Chianti Classico La Forra
Chianti Classico Aziano (99:142)
Chianti Classico Santedame (04: 149)
Chianti Rúfino (100)
Vigorello IGT (best)
Cabreo Il Borgo IGT
Romitorio di Santedame IGT
La Solataia IGT (hvit)
rufino
San Giusto a Rentennano *** Familiebedrift i Monti som tilhører søskenene Elisabetta, Francesco, Luca, Alessandro, Anna og Lucia Martini di Cigala, hvorav de tre første har stått for driften siden 1992. Eiendommen, som ble skilt ut av Ricasolis Broliogods i 1957, består av 30 ha vinmarker. Mest kjent for sine supertoscanere, særlig Percarlo. Lager også en fin Vin Santo og har ferieleiligheter. (2007) Chainti Classico Riserva le Baróncole (03: 288)
Chianti Classico (04: 192)
Percarlo IGT (03: 425 - sangiovese)
La Ricolma IGT (merlot)
Vin Santo Giusto
antinori
Selvapiana *** Francesco Giuntini-Antinori eier dette historiske huset i Chianti Rufino som har vært i familiens eie siden 1827. Den daglige driften ivaretas av Silvia og Federico Giuntini Masseti og ønologen Franco Bernabei som har vært konsulent siden 1978. Med sine 45 ha er de den beste produsenten i Chianti Rufina, og de lagringsdyktige Bucerchiale og Fornace troner på toppen sammen med Frescobaldis Montesodi. De lager også en flott olivenolje som du får I Norge. (2007) Chianti Rufina Riserva Bucerchiale (265)
Chianti Rufina (142)
Fornace (IGT fra1999 med sangiovese, cab. sauv., merlot)
Vicchiomaggio ** Det historiske slottet Castello Vicchiomaggio i Greve ligger vakkert plassert i en 130 ha stor eiendom. I følge Leonardo da Vincis eget arkiv var det her han malte Mona Lisa. Frederico Matta fra Piemonte som drev som vinimportør i London kjøpte det dengang nedslitte slottet i 1964 og foretok omfattende restaureringer. Sønnen John og kona Paola har drevet gården siden 1982. John ble kåret til Italias Winemaker Of The Year både i 1997, 2002 og 2005. Fra sine 33 ha lager han flotte tradisjonelle chiantier, og særlig Gustavo Petri kan nå de helt store høyder i gode årganger. Petrinavnet stammer fra de forrige eierne. Paola driver agroturisme med elegante utleieleiligheter (100-200€) i mange størrelser og en restaurant på slottet. (2008) Chianti Classico Riserva la Prima (279 - San Jacopo med lengre lagring)
Chianti Classico Riserva Gustavo Petri (270)
Chianti Classico Riserva Agostino Petri (200 - omtales også bare som Riserva Petri)
Chianti Classico San Jacopo (149)
Ripa delle More IGT (269 - 60% sangiovese, 30% cab. sauv., 10% merlot)
antinori
Villa Cafaggio ** Stefano Farkas foreldre kjøpte dette historiske stedet i Greve i 1967 i svært forfallen stand. Stefano har gjennomført omfattende moderniseringer, og alle vinmarkene måtte nyplantes - er i dag kommet opp i 30 ha. På 80-tallet investerte negocianthuset til Stefano Girelli i eiendommen. I 1995 ble de kjøpt opp av kolossen Cantina La-Vis e Valle di Cembra, som nå i realiteten kontrollerer gården økonomisk. Begge chiantiene er rene sangioveseviner. (2007) Chainti Classico Riserva (04: 238)
Chainti Classico Villa Caffagio (04: 179)
San Martino IGT (sangiovese fra 3 kloner)
Cortaccio IGT (98:300 -100% cabernet sauvignon)

 

Chianti tegning Distrikter

Andre Chianti Classico-produsenter som leverer flott kvalitet (særlig på sine riservaer), og mange av dem har overnattingstilbud (merket med *):

A
Aiola (Vagliagli*)
B
Borgo Salcetino (Radda) , Buondonno (Castellina*)
C
Caiano (Castelnuovo Berardenga* - norske eiere), Carobbio (Panzano), Carpineto (Greve) , Casa Emma (Castelina), Casa Sola (Barberino*), Casale dello Sparviero (Castellina*), Casaloste (Panzano*), Castel Ruggero (Greve), Castellare (Castellina), Castello della Paneretta (Barberino Val d'Elsa*), Castello di Bossi (Castelnuovo Berardenga*), Castello di Cacchiano (Gaiole*), Castello di Nipozzano (Pelago - eid av Frescobaldi), Castello di Meleto (Gaiole*), Castello di Querceto (Greve*), Castello di Uzzano (Greve), Castello di Verrazzano (Greve*), Castello il Palagio (Mercatale Val di Pesa*), Castello Vicchiomaggio (Greve*), Cennatoio Intervineas (Panzano), Castello la Leccia (Castellina*), Cecchi (Castellina), Collelungo (Castellina*), Colombaio di Cencio (Gaiole*), Concadoro (Castellina), Le Corti Corsini (San Casciano Val di Pesa*), Corzano e Paterno (San Casciano Val di Pesa*)
D
Dievole (Vagliagli*)
I
Il Mandorlo ( San Casciano Val di Pesa), Il Poggiolino (Sambuca Val di Pesa) , Isole e Olena (Barberino Val d'Elsa - deres Vin Santo er noe av det beste i Toscana)
L
La Novella (Greve), La Ripa (San Donato in Poggio*), Lanciola (Impruneta), Le Boncie (Castelnuovo Berardenga*), Le Cinciole (Panzano), Le Filigare (San Donato in Poggio*), Le Fonti (Panzano), Le Masse di san Leolino (Panzano), Lilliano (Castellina*)
M
Machiavelli (San Andrea in Percussina), Melini (Gaggiano), Le Miccine (Gaiole*), Monsanto (Barberino Val D'Elsa*), Montecchio (San Donato in Poggio), Montiverdi (Gaiole)
N
Nittardi (Castellina*)
O
Ormanni (Barberino Val D'Elsa*)
P
Panzanello (Greve), Fattoria di Petroio (Quercegrossa*), Podere Capaccia (Radda), Poggerino (Radda*), Poggiopiano (Compiobbi*), Poggio Bonelli (Castelnuovo Berardenga*), Poggio al Sole (Fiesole*), Poggio Romita (Tavarenelle Val di Pesa)
Q
Querciabella (Greve), Querceto di Castellina L'Aura (Castellina*)
R
Tenuta di Riseccoli (Greve), Rodano (Castellina), Rietine (Gaiole), Rocca di Castagnoli (Gaiole*), Rocca di Montegrossi (Gaiole)
S
San Fabiano Calcinaia (Castellina*), San Felice (Castelnuovo Berardenga), San Vincenti (Gaiole), Savignola Paolina (Greve*), Spalletti (Greve)
T
Terrabianca (Radda), Torraccia di Presura (Strada - 1. eiendom sør for Firenze)
V
Valtellina (Gaiole*), Vecchie Terre di Montefili (Greve), Vignamaggio (Greve*), Villa Casale (Greve*), Villa Rosa (Castellina*), Volpaia (Radda*)

chiantidistrikt

Til toppen