VINfakta - Helge Skansen

Carmignano

carmignanoDette lille DOCGet ligger rett vest for Firenze og er kjent for å produsere noen av de fineste vinene i Toscana. Vinen har en fordums glansfull historie helt tilbake til 1400-tallet, men ble i 1932 innlemmet i chiantiundersonen Montalbano og opphørte som selvstendig vin. I tiårene som fulgte var det bare Tenuta di Capezzana som holdt kvaliteten i hevd. På tidlig 70-tall satte derimot Capezzanas Ugo Bonacossi seg i førersetet for et fremstøt for å få distriktet godkjent som eget DOC, med god hjelp fra bl.a. Giovanni Cianchi Baldazzi fra Il Poggiolo og borgemesteren i Carmignano. I 1975 kom godkjenningen som også tillot litt iblanding av cabernet sauvignon. Bonacossi fulgte opp med å hente nye stiklinger fra Château Lafite, da druen nesten var forsvunnet fra området. (Da Caterina de Medici fra familien som styrte mesteparten av Toscana i århundrer ble dronning i Frankrike på 1500 tallet, ble det foretatt utplanting av franske vinstokker i Carmignano.)

Det har siden vært en jevn postitiv utvikling i området, og produksjonen er mer enn doblet siden 1975. I 1991 kom DOCG-godkjenningen kombinert med skjerpede produksjonskrav. Carmignano et av de minste DOCG-områdene i Italia med ca 135 ha DOCG-vinmarker og et potensiale på opptil 300 ha, og rundt 10 produsenter som produserer nok til eksport. Blant de beste vinmarkene kan nevnes Montalbiolo, Artimino, Elzana, Santa Cristina in Pilli og Montefortini. 90-tallet bar også preg av at nye produsenter som Le Farnete og Piaggia begynte å utfordre Capezzanas stildominans via mer moderne produksjonsmetoder. Boka Italiensk vin beskriver det som: "Ikke så mye i kraft av øket eleganse, men snarere i kraft av større konsentrasjon. Den nye gardes viner var også kjennetegnet ved større sødme og fedme på grunn av intensivert bruk av små eikefat, samt større drikkevennlighet forårsaket av samme og diverse ultramoderne tiltak."

Vi kan således dele produsentene i området i en tradisjonalist- og en modernistleier, samt at bruken av cabernet og merlot som blandingsdruer også for en del viners vedkommende har ført til en mer internasjonal stil med dypere farge og bløtere tekstur. Selv Capezzana har kastet seg på denne bølgen. De tradisjonelle vinene er lysere, har aromaer av kirsebær, lær, fioler og vegetasjon og er mer tanninrike. De har som i resten av Tosana riservabetegnelse, der kravene er at vinen må ligge lengre på fat og kan slippes etter 3 år. På sitt beste klarer riservavinene utmerket 10 år i kjelleren.

Carmignano har også en del DOC-underområder, bl.a. for Vin Santo, roséviner og enklere rødviner, heri Barco Reale som tilsvarer Rossovinen fra Montalcino (samme druesammensetning som Carmignano, men uten krav om fatlagring).

Druer:
Carmignano, Carmignano Riserva og Barco Reale må innholde minimum 50% Sangiovese (vanlig er 75-85%) og maksimum 20% Malvasia del Chianti, Trebbiano toscana og Canaiolo bianco (grønne druer er på vei ut). I tillegg er de internasjonale druene som vi kjenner fra fransk vin sentrale, ikke minst i supertoscanerne (IGT-vinene), der cabernet sauvignon og merlot dominerer.

Gode årganger:
2004, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1995, 1993, 1990, 1988, 1985,
Pga. av lavere beliggenhet og tidligere innhøsting, er årgangsvariasjonene mindre her enn i Chianti Classico .

Matfølge:
I store trekk som i Chianti: Enkle viner går til pizza, pasta og lettere tomatbasserte retter. De større vinene er allsidige - kalv (syrlig saus og parmesan), gjerne også rødt kjøtt som filet mignon. Modne riservaer går fint til vilt (fugl).

Hotell/restaurant:
Området er ikke like pittoresk som andre deler av Toscana, men er verdt en par dagers opphold. De har også merket svikten i den amerikanske turismen, så det går an å få litt hyggelige priser på agriturismo.
Ristorante il Barco Reale - Piazza Vittorio Emanuele II, Carmignano. Den beste i følge Capezzana.
L'Osteria Enoteca "Su pe' i' canto" - Piazza Matteotti 25, Carmignano.
Per Bacco har en fyldig oversikt over spise- og overnattingssteder.
Noen av gårdene har også tilbud (se omtalene), med Artimino i spissen med både Hotel Paggeria Medicea, 43 leiligheter og restauranten Da Delfina.
Se også lenkene under Chianti.

Ambra, Fattoria
**
Har vært i Romei Rigoli-familiens eie siden 1870. Oggi og Giuseppe Rigoli med sine 18 ha begynte først å tappe under eget navn med 1983-årgangen. Tradisjonalist med fokus på forsiktig fatbruk og sangioveseidentitet/terroir i stedet for konsentrasjon. Elegante viner som krever lagring. (2007) Carmignano Riserva Le Vigne Alte di Montalbiolo
Carmignano Riserva Elzana
Carmignano Vigna di Montefortini
Carmignano Vigna di Santa Cristina in Pilli
Carmingano
antinori
Artimino, Villa
*
Artiminos vinproduksjon er en del av Olmo Groups store satsing i området rundt den historiske bygningen Medici-Villa La Ferdinanda fra 1596 med leilighetsutleie, hotell- og restaurantdrift. Selve vinproduksjonen skjer i et eget Fattoria i den nærliggende middelalderlandsbyen, og den mest erfarne ønologen i sonen, Claudio Faucci, er konsulent. Det hele ledes av Giuseppe Poggi. Med sine 70 ha med vinmarker sør i sonen er de nest størst, og tilhører tradisjonalistene. (2007) Carmignano Vigna Grumarello (best)
Carmignano Riserva Villa Medicea
Carmignano
antinori
Bacchereto, Fattoria di
*
Rossella Bencini Tesi driver familiegården med 8 ha som har vært i deres eie siden 1925. De kjøpte den da av Rothschildfamilien, og den var en del av Capezzanaeiendommen. De deler ønologen Claudio Faucci med Castelvecchio og Artimino, og hans tradisjonelle tilnærming merkes på stilen. De har leiligheter til utleie. (2007) Carmignano Riserva
Carmignano
Capezzana, Tenuta di
***
Som nevnt innledningsvis, var Ugo Contini Bonacossi ansvarlig for gjenfødelsen av Carmignano, og de har vært det ledende huset i en årrekke. Den aristokratiske familien kjøpte Capezzana på 1920-tallet, men gården, som ligger nord i sonen og har det største vinmarksarealet (104 ha), kan dokumentere vinhistorie helt tilbake til 804! Tre av Ugo og Lisas syv barn har overtatt den daglige driften - Filippo (vinproduksjonen), Beatrice og Benedetta. Huset beveget seg på slutten av 90-tallet fra det tradisjonelle til en noe mer moderne fruktig/bløt stil produsert av ønolog Stefano Chioccioli. Sånn sett er vinene i ferd med å bli litt mindre interessante. De eier også den lille 5 ha gården Treffiano som produserer økologisk, samt driver agriturisme og tilbyr kokkekurs. Capezzana lager også en fantastisk god olivenolje. Den får du kjøpt for 15€ halvliteren eller, dersom du ha plass i kofferten, 60€ for en 5 liters kanne. På Jacobs i Oslo koster den det dobbelte. (2007)

Villa di Capezzana (206 / 18€ - 80% sangiovese, 20% cabernet sauvignon)
Ghiaie della Furba IGT (337 / 25€ - 60% cab.sauv., 30% merlot, 10% syrah)
Vin Santo (25€ (0,375) - en av de beste, minst 4 år i små sherry-, eike- og kastanjefat)
Villa di Trefiano (Sangiovese, Cabernet and Canaiolo)

antinori
Castelvecchio
*
Pinorifamilien kjøpte denne gården med 8 ha i 1975, og drives av datteren Romina Pinori. De deler ønologen Claudio Faucci med Bacchereto og Artimino, og målsettingen er en terroirorientert vinlaging etter tradisjonelle metoder. (2007) Carmignano Riserva
Carmignano
antinori
Il Poggiolo
**
Giuseppe Cianchi driver denne gården og er den tredje største produsenten. De har solgt vin internasjonalt i over 100 år, og regnes for den mest konsekvente tradsjonalisten med primært bruk av botti. Ved siden av Capezzana lager de den beste Vin Santo i distriktet - ligger 8 år på fat. (2007) Carmignano Riserva
Carmignano
Il Poggiolo IGT (sangiovese, canaiolo nero)
Lacrime di Cantina IGT (trebbiano toscana)
Vin Santo di Carmignano
Le Farnete
***
Enrico Pierazzuoli med sine 10 ha var en av produsentene som ledet an til omlegging av mer moderne metoder på 90-tallet med fokus på kvalitet. Han samarbeider med ønolog Chioccioli, samme som Capezzana og Pratesi bruker. Modernist som sverger til lavt utbytte og barriquesbruk, og hans riserva er en av de beste vinene i regionen. Gården ble etablert i 1971, og de eier også Matroneo i Chianti Classico og Cantagallo i Montalbano. Driver gårdsturisme. (2007) Carmignano Riserva (240)
Carmignano (160)
antinori
Piaggia
**
Industrimannen Mauro Vannucci kjøpte sine 8 ha vinmarker fra Capezzana på midten av 70-tallet og tappet sin første Carmignano i 1991. Ved hjelp av ønologen Alberto Antonini dyrker han sin hobby og lager internasjonale moderne markedsorienterte og tanninrike viner preget av fylde og barriquesbruk, men av høy kvalitet. Carmignano Riserva (31€)
Carmignano
Il Sasso IGT (70% sangiovese, 20% cabernet sauvignon, 10% merlot)
antinori
Pratesi
**
Fabrizio Pratesi har hånd om familieeiendommen Pratesi. De har lagd vin i mange generasjoner, men tappet under eget navn først fra 1983 og fram til 1997. Fabrizio overtalte da sin far og onkel til å ta over. Han leide inn ønologen Stefano Chioccioli og plantet om deler av vinmarkene med franske druesorter til IGT-produksjon. Produksjonsfasiliteter er fornyet, og med 7 ha satses det på internasjonal stil og moderne metoder. (2007)

Carmignano Riserva
Carmignano
Locorosso (100% sangiovese)

toscana_kart carmignano_kart

Til toppen