VINfakta - Helge Skansen

Spania - øvrige vinområder

I tillegg til de distriktene som er dekket på denne hjemmesiden, er det en rekke nye vinområder i Spania som gjennomgår utstrakt modernisering og har ambisjoner om å synliggjøre seg i det internasjonale markedet.

Blant disse områdene kan på hvitvinssiden nevnes de nordvestlige områdene Rias Baixas, Ribeiro, Ribera Sacra og Valdeorras i Galicia og Bizkaiko Txakolina/Getariako Txakolina i País Vasco. Lengre syd må vi ta med Rueda i Castilla y Leon.

Rias Baixas
- hvite
Regnes blant de beste hvitvinsdistriktene, og her lages friske, syrerike viner mest basert på Albariño druen.
Gode produsenter:
Quinta do Cousela og Pazo de Señorans er i toppskiktet.
Albamar, Adegas Beiramar
, Adegas Galegas, Adegas Morgadío, Don Olegario, Pazo de Barrantes, Terras Gauda (O Rosal), Lagar de Costa. As Laxas, Martin Codax, Rodrigo Méndez (Cies albariño), Santiago Ruiz, Zarate.
Matfølge:
Alle typer sjømat og perfekt til paella.
Gode restauranter i Santiago de Compostella:
Abastos 2.0
, Casa Marcelo (Rua das Hortas 1), Fogon Retiro da Costiña (Santa Comba 3 mil utenfor).

Ribeiro / Ribera Sacra / Valdeorras - hvite
Naboområdene nordvest for den mer berømte Rias Baixas.
Ribeiro har mest treixadura, men også albarinho, loureira og godello.
Gode produsenter Ribeiro:
Coto de Gomariz (The Flower and the Bee trexidura og Gomariz X albariño), Pazo de Vieite (Viña Farnadas Treixadur), Cooperativa Vitivinicola del Ribeiro (Viña Costeria)
Ribera Sacra har primært albarinho, godello og treixadura.
Gode produsenter Ribera Sacra:
Adega Algueira (Godello og Cortezada)
Valdeorras har satset mye på øke kvaliteten på sine gode fruktige viner basert på den lokale druen godello - samme bløte, aromatiske ferskenkarakter som albariño, men fyldigere og enmer all round matvin. De har etablert en egen kvalitetskategori Valdeorras Superior.
Gode produsenter Valdeorras:
Rafael Palacios(Louro og As Sortes) er mest kjent. Telmo Rodriguez (Gaba do Xil godello 17:183), La Tapada, Bodega Godeval (Viña Godeval godello), Cooperativa Santa Maria dos Remedio.

Bizkaiko Txakolina (Chacolí de Vizcaya) og Getariako Txakolina (Chacolí de Guetaria) - hvite
Lager viner på sin lokale drue Hondarrabi Zuri som skal drikkes unge til sjømat. Vinene fra sistnevnte distrikt er noe fyldigere og rikere.
Gode produsenter:
Eizaguirre, Txomin Etxaniz, Virgen de l'Orea, Doniene Gorrondona Bentalde (Txakoli (07: 142), Itsas Mendi (Hondarrabi Zuri - 07: 154).

Rueda - hvite
Den mest berømte DO i dette fylket etter Ribera del Duero. Lager flotte hvitviner på den lokale Verdejo blandet med Viura og Sauvignon Blanc.
Gode produsenter:
Alvrez y Díes, Belondrade y Lurton, Angel Lorenzo, Cachazo, Agrícola Castellana, Marqués de la Concordia, José Pariente og Marqués de Riscal som flyttet hvitvinproduksjonen hit på 70-tallet og ledet an utviklingen sammen med Marqués de Grinõn.

rødvinssiden er det verdt å merke seg Ribera-naboene Toro , Bierzo og Cigales i Castilla y Leon og de nordøstlige områdene Somontano, Calatayud og Campo de Borja i Aragón sør-øst for Rioja og Montsant og Costers del Segre i Priorato-fylket Catalonia. Lengre syd bør en holde øye med La Mancha i Castilla La Mancha og Jumilla som også strekker seg inn i nabofylket Murcia.

Toro - røde
Ansett som en kommende stjerneregion pga. av gunstige priser i forhold til naboen Ribera, og antall produsenter er mangedoblet i senere tid. De beste vinene lages av Tinta de Toro-druen (Tempranillovariant) som gir mektige viner.
Gode produsenter:
Bodegas Fariña, Alejandro Fernandez (kjent fra Pesquera), Wenceslao Gil (Vega Sauco), Bodegas Rejadorada, Antonio Sanz, Mariano Garcia, Maurodos, Numanthia Termes, Pintia, Telmo Rodriguez (Pago La Jara), Estancia Piedra.
Vinutsalg: La Bodega del Sumiller - Victor Gallego 20, Zamora - Tlf. +34 980 557 625, bodegadelsumiller@teraa.es. 500 merker og spesialist på vinene fra Toro.

Bierzo - røde
Ligger helt opp mot Galicia og er først i senere tid blitt i stand til gjøre sine viner laget på Mencía-druen kjent. Lette, friske, syrlige viner som kan minne om en umoden cabarnet franc. Drikkes vanligvis unge. Jeg har også smakt gode Godelloviner fra dette distriktet.
Gode produsenter:
Jesús Nazareno co-op, Moure, Priorato de Pantón, Bodegas Peique, Bodegas Pittacum, Vire dos Remedios.

Cigales - røde
Rosado-distrikt og det mest tradisjonelle i Castilla y Leon, men som i senere tid har tiltrukket seg produsenter utenfra som satser på modernisering og kvalitetsheving av rødvin.

Somontano, Calatayud og Campo de Borja - røde
Disse områdene ligger syd-øst for Rioja og deler elven Ebro med sin mer berømte nabo.
Somontano ligger lengst nord innover mot Pyreneene og er med sitt mer fuktige klima den mest interessante DO av disse tre. Lager vin av sine lokale druer Moristrel og Parraleta, samt Cabarnet Sauvignon, Merlot og Chardonnay.
Gode produsenter:
Enate, Bodegas Pirineos, Viñas del Vero.
Campo de Borja ligger rett sør for Rioja og har tøffere klimatiske forhold med svært varme sommere og kalde vintre, så her finner vi alkoholsterke Garnacha-viner.
Calatayud ligger ennå lengre sør, men nærliggende fjellkjeder sikrer et litt mer fuktig klima som gjør Garnacha-vinene litt mer saftige og fruktige enn i Campo.
Gode produsenter:
Virgen de la Sierra.

Montsant og Costers del Segre - røde
Montsant ble opprette som DO 2002 og ligger i Tarragona-underregionen Falset (nabo til Priorato) og som natulig nok profilerer seg på Priorat-liknende rødviner til en lavere pris.
Gode produsenter:
Celler de Capçanes, Els Guiamets, Joan d'Anguera, Agricola Falset.
Costers del Segre DO er spredt i den tørre vestlige delen av Catalonia er mest kjent for eiendommen Raïmat som eier mer enn en tredjedel av vinmarkene her. Best har de lykkes med Tempranillo, Cabarnet Sauvignon og Chardonnay.

La Mancha - røde/hvite
La Mancha- og Valdepeñasplatået i innlandet sør for Madrid har historisk vært en leverandør av masseprodusert billig fruktdreven vin og leverer mer enn halvparten av landets vin. La Mancha DO har særlig produsert hvitvin av sin airén-drue, men mange er i ferd med å konvertere til rødvinsdruene tempranillo (lokalt kalt cencibe), samt cabernet sauvignon og merlot. Flere satser på modernisering av anlegg og teknikker nettopp med formål å lage mer tiltalende rødvin.
Gode produsenter:
Alejandro Fernandez (kjent fra Pesquera), Bodegas Fontana (Quercus), Bodegas Osborne (sherryprodusenten), Cooperativa Jesus del Perdon.

Jumilla - røde
Her finner vi den karakterfull monastrelldruen som blandes med tempranillo og franske druer.
Gode produsenter:
Casa Castillo (ulia Roche), Bodegas Bleda (Divus Monastrell), Bodegas y Viñedos de Casa de la Ermita, Corporacion Alimentaria, Bodegas Pedro Luis Martinez.
Matfølge
:
Robuste viner som, når de er unge, er flotte til okse og lam, og med litt alder også til vilt.

Andalucía - røde/søte
Vinproduksjonen er sentrert i følgende Jerez (Sherry) , Montilla-Moriles, Málaga, Granada og Huelva, og i senere år er det stadig flere produsenter som jobber for kvalitetsvin. Importøren Sønnavin har spesialisert seg på viner fra Andalucía.
Gode produsenter:
Horacio Calvente og Barranco Oscuro (begge Granada). Telmo Rodriguez (kjent fraRemelluri i Rioja) forsøker å lage «verdens beste søte vin» i Competa i Malaga-fjellene. F. Schatz, Finca Los Frutales, Chincilla og Joaquín Fernández (alle Ronda).

Madrid
Det er store muligheter for at du passerer Madrid på din vei til vindistriktene. Snublet over en restaurant her som til å ligge i Spania hadde et helt utrolig utvalg i burgundere til absolutt akseptable priser. Ikke til forkleinelse for spansk vin, men av og til er det jo godt med litt variasjon:
Taberneros- Calle Santiago 9, Madrid, 91 542 21 60. Broren driver restaurant rett rundt hjørnet med et gjennomtenkt spansk vinutvalg: La Gastroteca de Santiago, Pza. Santiago, 1 Madrid Tl f. 91 548 07 07.
De driver også et vinutsalg med spansk og internasjonale viner (pdf-katalog ligger ute) som er verdt et besøk: Vinoteca Tierra - Ronda de segovia, 7 C.P. 28005 Madrid, 91 365 96 28.

Abadia Retuerta Valladolid
**
En svært moderne bodega som produserer viner etter mønster fra Bordeaux der egendyrket cabarnet sauvignon og merlot blandes med tempranillo. (2005) Pago Valdebebellón (60€ - cab. sauv.)
Pago Negralada (60€ - tempr.)
PV (petit verdot - lite opplag)
Cuvée El Campanario (360 / 24€)
Cuvée El Palomar (330 / 24€)
Abadia De Retuerta (200)
Selection Especial (200 / 12€)
Rivola 2000 (139 / 7€)
Alejandro Fernandez La Mancha
Toro
*
Pesquera-produsenten i Ribera del Duero lager en kraftig fatlagret vin basert på Tempranillo-druen i La Mancha.
Han har også satset i Toro som har et godt klima for Tempranillo. (2005)
El Vinculo (221)
Dehesa la Granja (186)
Bodegas Fariña Toro ** Manuel Fariña har vært en pådriver i Toro for kvalitetsøkning, og ansees som den beste produsenten i distriktet. Bodegaen ble etablert i 1942. (2005) Gran Colegiata C/R/Campus
Bodega La Tapada Valdeorras
**
Bodega Tapadas hvitvin er laget på 100% godello og regnes blant Spaias bedre. Bodegaen med 9 ha vinmarker ble etablert i 1989 av Ramon Guitán og drives i dag av hans bror Senén. (2005) Guitán Godello
Casa Castillo Jumilla
**
Vincente-familien lager den beste rødvinen i Jumilla i den nye stilen. Pie Franco er en kraftig og litt søtlig rødvin som lages på upodede gamle monastrell-stokker som overlevde vinlusa phylloxera. (2005) Pie Franco (230, 20€)
Las Gravas (18€ - monastrell, cab. sauv., syrah)
Valtosca (syrah - 14€)
Miguel Torres SA Penedes
*
Dette berømte familiefirmaet fra 1870 lager mange av de beste vinen i Penedés. (2005) Reserva Real (122€ - cab. sauv., merlot, cab. franc)
Mas la Plana GR (cab. sauv. - 240/43€ - kvalitet på hell)
Gran Coronas R (12€ - tempr., cab. sauv.)
Proyecto Garnachas de España Langs Ebroelven
**
Dette er et samarbeidsprosjekt initiert av vinmakeren Raul Acha. Granacha var hoveddruen i Rioja før Tempranille overtok), og Rauls mål var å løfte fram denne druen igjen ved å lage helt optimale moderne endrueviner med terroirpreg. Han sporet opp forlatte vingårder med svært gamle vinstokker, og så var prosjektet igang. La Garnacha Salvaje del Moncayo (12: 160)
Garnacha Olvidada de Aragón
La Garnatxa Fosca del Priorat
El Garnacho Viejo de la Familia Acha
La Garnacha de Hielo (dessertvin)
 

 

Til toppen