VINfakta - Helge Skansen

Saint-Joseph

Området som tok sitt navn fra en jesuittprest på 1700-tallet, danner et 50 km lang langt belte på vestsiden av elven fra Condrieu til Cornas. Ble etablert som eget AOC i 1956, men ble kraftig utvidet nordover i 1969. Med sine 990 ha (2005) er dette den største AOC på vestsiden. Området består av 26 kommuner, hvorav Chavanay og Limony i nord og åssiden i Mauves, Tournon og St-Jean-de-Muzols i syd er de viktigste (sistnevnte er det opprinnelige området, rett over elven for Hermitageberget, og "classico-sonen" her omtales som Lieu-Dit). Appelasjonen har varierende soner med mange forskjellige mikroklimaer og jordsmonn, så kvalitetsmessig er det ikke helt lett å orientere seg. En tommelfingerregel er at vinene fra nord er noe lettere, mer fruktdrevne, pepperaktig, syrerike og tørre, mens de fra syd er rike og gir assosiajoner til tjære, røyk og krydder (likner litt mer på Syd-Rhône). De beste vinene kommer fra de terraserte åssidene, mens vinplantene langs Rhônes flate, fruktbare bredder heller har trukket distriktets omdømme ned.
Siden Saint-Joseph ligger litt i skyggen av sine berømte naboappelasjoner (også litt kortere soldager i de mer østvendte vinterassene), har vinene herfra hyggelige priser i forhold til kvaliteten. Unntak er toppvinene Guigal's Vignes de l'Hospice og Chapoutiers Les Granits rouge/blanc. De store firmaene har rykket inn, og det pågår mye uvikling i området - fra 1992 til 2005 økte vinmarkarealet med 55%. Et vell av nye produsenter gjør det særdeles viktig å identifisere de beste.
Syrahvinene på det beste er kraftige og elegante med flott finesse - solbær/bjørnebær, lær, lakris - litt lettere en Hermitagevinene. Er gjerne drikkeklare i løpet av 3-6 år. De lager også elegante, fyldige hvitviner (ca. 8% av volumet) med aromaer av ville blomster og honning ment for tidlig konsum.
En fin artikkel for fordypning er Todd M. Wernstrom på Wine News.
Har du litt tid når du passerer, er følgende landsbyer verdt et besøk: Chavanay, Malleval (historisk) og Serrières (restaurant Schaeffer).

Gode årganger:
Se introduksonskapitlet.

Druer:
Røde: Syrah, av og til iblandet litt av hvitvinsdruene.
Hvite (9% av totalen): Marsanne (mest) og Roussanne.

Matfølge:
Røde: som unge er de svært anvendelig til det meste av kjøtt og charcuterie. Mer modne vinner passer til vilt, velhengt okse/rødt kjøtt, lam og kjøttretter kokt i rødvin.
Hvite: aperitif eller til fisk, grillet eller med saus tilpasset graden av fedme. Passer også til diverse charcuterie, både lokale varianter og chorizo/Pata Negra.

Vinbutikk:
Cave Cooperative dei Saint-Désirat - mellom landsbyene Saint Désirat og Champagne, +33 (0)4 75 34 22 05.

Hotell / restaurant:
(Se Rhône - Introduksjon for forlsag til 6-dagers tur. Se også Hermitage.)
Hôtel le Chateau - 12 Quai Marc Seguin, Tournon sur Rhône, +33(0)4 750 6022, le-chateau@wanadoo.fr, 60 €. Vennlig familiedrevet. Restauranten er ikke et must.
Restaurant Le Chaudron - 7 rue Saint-Antoine, Tournon sur Rhône, +33(0)4 75 08 17 90. Maten er OK, men de har det beste vinkart i området.
Hotel/restaurant Schaeffer - Quai Jules Roche, Serrières, +33(0)4 75 34 00 07, mathe@hotel-schaeffer.com. Meny 43-95€, rom 62-87€. Flott restaurant og omfangsrikt vintilbud.

Andre produsenter det er verdt å merke seg:
Domaine Emmanuel Barou, Domaine Étienne Becheras (Le Prieuré d'Arras), Domaine Belle, Domaine du Chéne (Anaïs), La Ferme des Sept Lunes (Pleine Lune), Domaine de Gachon/Pascal Perrier, Jean Marsanne& Fils, Domaine du Monteillet (Cuvée du Papy), Domaine Gilles Robin (Cuvée André Péalat), Cave de St-Désirat (Ex Septentrio), Domaine de Vallouit (overtatt av Guigal i 2001), Domaine Francois Villard, Tardieu-Laurent (Les Roches) og Raymond Trollat.

Boisseyt-Chol, Domaine
*
Agnès et Didier Chol overtok ansvaret for denne 10 ha familiegården i Chavanay i 1988. Noen omtaler peker på litt overdrevent fatbruk. Produserer også Côtes du Rhône, Côte Rôtie, Viognier og Blanc de Blanc. (2006) Saint-Joseph rouge Les Rivoires (16€)
Saint-Joseph rouge cuvée Les Garipolées (14€)
Saint-Joseph rouge/ blanc (12€)
Chapoutier, M
**
Michel Chapoutier driver det eldste negociantfirmaet i Tain - etablert i 1808 (alle sønnene i familien har siden starten hatt fornavn på M). De produserer også vin fra egne 180 ha i 18 Rhône-AOCer, og er kjent for både tradisjonelle metoder og nytenking. Siden 1995 har de drevet økologisk. De har 11 ha i St-Joseph rundt Tournon ag Mauves. Den Marsanne-baserte hvite Les Granits klarer 10-15 år i kjelleren, og den røde vel så det i gode år. (2006) Saint-Joseph Les Granits rouge (318, best) / blanc
Saint-Joseph Deschants rouge (180/10€ - også innkjøpte druer) / blanc
Chave, Jean-Louis / J-L Chave Sélection
**
Jean-Louis og hans far Gérard kan vise til en uavbrutt vinmakerslekt tilbake til 1481. De holder til i Mauves, men eier 15 ha parseller i 9 av de 18 vinmarkene i Hermitage, deriblant 2 ha i Les Bessards. Etter manges mening den beste Hermitage-produsenten. De driver også en liten négociantvirksomhet under navnet J-L Chave Sélection, som bl.a. står bak de to vinene her. Offerus kommer fra opp til 9 produsenter som produserer sin vin i egen kjeller. (2006)
Saint-Joseph Offerus (217)
Saint-Joseph J-L Chave Sélection (innkjøpte druer)
Cheze, Domaine
**
Louis Chèze overtok familiegården med 3 ha i Limony i 1978 etter studier i Burgund. Har nå 14 ha, samt parseller i flere andre AOC'er. Hans viner er klassiske representanter for nordre Saint-Joseph. Medlem av Rhône Vignobles og har siden 1984 samarbeidet tett med Jean-Luc Colombo. (2006) Saint-Joseph Cuvée des Anges (24€ - må lagres )
Saint-Joseph Cuvée Caroline rouge (18€)
Saint-Joseph Cuvée de Brèze blanc (31€)
Saint-Joseph Ro Rée rouge/blanc (16€)
Courbis, Dominique et Laurent
**
Brødrene Dominique og Laurent overtok gården i Châteaubourg fra faren Maurice på tidlig 90-tall. Bak seg har familien 400 år med vinproduksjon i St-Joseph. Tilhører modernistklanen rundt Jean-Luc Colombo og produserer konsentrerte viner med utstrakt bruk av ny eik. Les Royes blanc er en av de beste hvtivinene i AOCet, og tåler 10+ år i kjelleren. De har 5 ha vinmarker i Cornas og 22 ha i Saint Joseph. (2006) Saint-Joseph Les Royes rouge (34€) / blanc
Saint-Joseph rouge (8€) / blanc (17€)
Coursodon, Domaine
***
Vinmakere fra Mauves i 4. generasjoner med 12 ha vinmarker. Pierre og sønnen Jerôme, som stadig får mer ansvar, lager viner i toppskiktet fra over 50 år gamle stokker. (2006) Saint-Joseph La Sensonne
Saint-Joseph Le Paradis Saint-Pierre rouge / blanc
Saint-Joseph l'Olivaie
Saint-Joseph rouge / blanc
Cuilleron, Yves
**
Domaine Cuilleron har siden Yves tok over fra onkelen i 1986 ekspandert til 34 ha fordelt på Condrieu, Côte Rôtie og Saint-Joseph. Har bidratt til å revitalisere regionen og etablert seg som en av de aller beste Condrieu-produsentene. Er også med i Rhône Vignobles-nettverket. (2006) Saint-Joseph Les Serines (28€ - gamle stokker)
Saint-Joseph l'Amarybelle (17€)
Saint-Joseph Les Pierres Seches (13€ - standardvinen)
Saint-Joseph Saint-Pierre blanc (20€)
Saint-Joseph Le Lombarde blanc (18€)
Saint-Joseph Lyseras blanc (15€ - standardvinen)
Delas Frères
***
Gammelt Tournon-sur-Rhône-negociantfirma fra 1835. Delas-familien solgte i 1977 til Champagne-firmaet Deutz (innlemmet i Champagne-imperiet Roederer i 1993) som flyttet produksjonen i 1981 til Saint-Jean-de-Muzols i Saint-Joesph. En lang nedgangsperiode ble snudd i 1997 ved ansettelsen av ønologen Jacques Grange som igangsatte et storstilt moderniseringsprogram. Huset produserer viner fra de fleste distrikter i Rhône, men har 50 ha egne vinmarker, bl.a. i Hermitage (6,5 ha + 3,5 leid), Cote Rotie (4 ha) Condrieu (4.5 ha), St-Joseph (4 ha) og i Crozes-Hermitage. De beste St-Joseph er svært lagringsdyktige. (2006) Saint-Joseph Ste-Épine rouge / blanc
Saint-Joseph Francois Tournon
Saint-Joseph Les Challeys rouge / blanc
Saint-Joseph St Epine blanc
Durand, Domaine Joöl et Eric
**
Brødrene Joël og Eric i Châteaubourg har 7 ha i St Joseph og 5 ha i Cornas. De leverte tidligere druer til bl.a. Delas and Jaboulet, men startet å tappe selv i 1991. Fra 1996 ble broren Eric med i driften. De lager flotte viner, typisk for den sørlige delen, med pepper, mørke bær og tobakk. (2006) Saint-Joseph Cuvee Lautaret
Saint-Joseph Les Coteaux
Faurie, Bernard
**
Liten produsent iTournon (rett over elven for Tain l'Hermitage) med 1,7 ha flotte parseller i Hermitage og Saint-Joseph. Produserer etter tradisjonelle metoder. (2006)

Saint-Joseph vielles vignes
Saint-Joseph rouge / blanc

Gaillard, Domaine Pierre
***
Ønologen Pierre med bakgrunn fra Vidal-Fleury/Guigal kjøpte sin første vinmark i Chavanay i 1981 og laget sin første vin i 1985. Har med base i Malleval idag 10 ha i St-Joseph, samt ytterligere investeringer rundt i 4 AOC-områder. Har således et stort utvalg viner. Ansees som en av toppene i Saint-Joseph. (2006) Saint-Joseph Le Clos de Cuminaille
Saint-Joseph Les Pierres
Saint-Joseph rouge / blanc
Gonon, Pierre
***
Pierres sønner Jean og Pierre driver denne 8 ha gården i Mauves. Regnes av mange som den beste produsenten i Saint-Joseph, og en klassisk repesentant for den sørlige stilen. Kjennetegnes av lavt utbytte og tradisjonelle metoder uten ny eik, og er også kjent for en særdeles fin hvitvin laget på druer fra gamle stokker. Både den røde og hvite tåler 10 år i kjelleren. (2006) Saint-Joseph Les Oliviers rouge (242) / blanc  
Gripa, Bernard
***
Bernards sønn Frabrice har overtatt driften av den eldste gården i Mauves med 10,5 ha i St-Joseph og Saint Péray. Vinene er tradisjonelt fremstilt med forsiktig bruk av ny eik, og speisalcuveen Le Berceau er noe av det beste i AOCet. Både den røde og hvite er laget av druer fra stokker fra 20-tallet i liut-dit-vinmarken St-Joseph, og Frabrice anbefaler 10+ år i kjellerenfor den røde. Hvite i gode årganger klarer også 10 år.. (2006) Saint-Joseph Le Berceau
Saint-Joseph Le Berceau blanc (09: 299 - 100% masanne)
Saint-Joseph rouge / blanc
 
Grippat, Jean-Louis
***
Jean-Louis som fra 70-tallet var den førende produsenten i Saint-Joseph (særlig på hvitivin), solgte gården i Tournon med 7 ha vinmarker i "classico-sonen" lieu-dit til Guigal i 2001. Han var også kjent for sin hvite Hermitage, der han hadde 1,2 ha i vinmarken Les Murets. (2006) Lieu-Dit Saint-Joseph t.o.m 2000 (se Guigal)  
Guigal, E.
***
Marcel og sønnen Philippe Guigal driver i dag vinhuset Château d'Ampuis som oldefar Étienne stiftet i 1946. Siden de kjøpte opp Vidal-Fleury i 1984, har de stadig ekspandert. Kjøpte i 2001 Jean-Louis Grippats eiendom (se eget oppslag) som inkluderte deler av den historisk mest berømte vinmarken Vignoble de l'Hospice i Chapon-åsen rett bak Tournon. Samme år kjøpte de også opp Domaine de Vallouit med 3 ha topp vinmarker, deriblant i Hospice. Produserer også toppviner fra Condrieu, samt fra 4 AOCer i Syd-Rhône. Gjennomgående høy kvalitet.. (2006) Saint-Joseph Vignes de l'Hospice (rød)
Lieu-Dit Saint-Joseph blanc/rouge
Jaboulet Aîné, Paul
**
Dette Hermitage-negocianthuset ble etablert i 1834 i Tain. Produserer et 30-talls vinmerker fra 228 ha AOC-marker spredt over hele Rhôneregionen, også fra egne marker. Var i familiens eie fram til 2006 da de pga. høye arveavgifter solgte alt til Compagnie Financère Frey. Etter at Gérard Jaboulet døde i 1997, har dette legendariske Hermitagehuset vist foruroligende tegn til synkende kvalitet. (2006)

Saint-Joseph Les Granits rouge / blanc
Saint-Joseph Le Grand Pompée rouge / blanc

Perret, André
**
André tok over familiegården i Chavanay helt nord i Saint-Joseph i 1982 med bare 0,5 ha med druer. Har nå beplantet 10 ha, hvorav 5 i Saint-Joseph. Først og fremst har han plassert i seg i toppskiktet i Condrieu, men lager også solide Saint-Joseph-viner. (2006) Saint-Joseph Les Grisières (13: 330)
Saint-Joseph rouge/blanc
 
Souhaut, Hervé
**
Béatrice og Hervé etablerte Domaine Romaneaux-Destezet i Arlebosc i 1993 og har 5 ha vinmaker som dyrkes biodynamisk. Fra 100 år gamle vinstokker og med tradisjonelle produksjonsmetoder lager de en strålende Sainte Epine som er en Saint-Joseph, men selges som vin de table. Bør ha noen år i kjelleren. La Souteronne lages av druer fra 60-80 år gamle gamaystokker. (2010) Sainte Epine (07: 322)
Saint-Joseph rouge (08: 275)
La Souteronne (175 - 100% gammay)
Syrah (08: 190)

Til toppen