VINfakta - Helge Skansen

Rhône - en introduksjon

På sin ferd fra isbreene i de sveitsiske alper til Middelhavet utenfor Provence, passerer elven Rhône mange spennende vindistrikter, og tar også på veien opp i seg elven Saône som renner gjennom Burgund. Vinappelasjonene som omkranser de 20 milene mellom Vienne og Avignon har fått en fellesbetegnelse etter elvens navn - Côtes du Rhône. Det hele starter øverst i Rhônedalen mellom Massif central og Préalpes der vinterrassene i granittåsene overfor Vienne gir liv til de kanskje flotteste rødvinene i distriktet; Côte Rôtie ("brent åsside"). Ferden fortsetter gjennom Condrieu og Château-Grillet, flotte endruehvitviner laget på voignier, videre til Saint-Joseph, Cornas og Saint-Péray, og på den andre siden av elven Hermitage og Crozes-Hermitage. Til sammen danner disse distriktene i Nord-Rõhne med temperert klima, bratte terrasserte vinmarker og granitt- og skiferjord en egen sone med fokus på høy kvalitet og primært endrueviner - syrah til røde (røyk- og bjørnebæraromaer) og marsanne og rousanne til hvite. Druedyrking i dette området er hardt manuelt arbeid uten maskinhjelp, noe som avspeiles i prisene. Etter byen Montélimar flater terrenget ut og vi kommer inn i det sørlige Rhône.

Jeg har prioritert å ta med alle AOC-distriktene i nord med unntak av Saint-Péray. Her lages fin musserende vin av druene rousanne og marsanne - bløtere og fruktigere enn champagne. Fra syd har jeg fokusert på Châteauneuf-du-Pape, som er det ubestridte kvalitetsområdet der.

En fin introduksjon til Nord-Rhône er Per Mælengs artikkel Syrahs paradis på Aperitif.
Skal du virkelig fordype deg, anbefales boken The Wines of the Northern Rhône av John Livingstone-Learmonth. På hans websider finner du masse vurderinger av enkeltprodusenters viner/årganger.

Gode årganger:
2016 God årgang, kjøligere og derav friskere og mer delikate og tilgjengelige viner
2015 Strålende og varm årgang. Noen kaller den beste på mange tiår.
2014 Klassisk og kjølig årgang.
2012 Holdbar om ikke helt på nivå med 2010
2011 Drikk tidlig
2010
John Livingstone mener dette er en av de flotteste årangene siste 40 år, på nivå med 1978 og 1990
2009
2008 Best i CdP
2007 Toppår i CdP
2006
2005

2004 Best i Côte Rôtie
2003 Ikke så bra i Condrieu, lite syre, og CdP, ujevn i Cornas
2001 Flotte hvite Hermitage, toppår i Cornas
2000 Toppår i CdP, lett årgang i Côte Rôtie, ujevn i Saint-Joseph og Hermitage
1999 Ikke så bra som 1998 i CdP
1998 Toppår i CdP
1997 Ikke så bra i Condrieu, Cornas og CdP, varm i Hermitage
1996 Ikke så bra i Hermitage, Cornas og CdP
Eldre bra årganger: 1991 (topp i Condrieu), 1990 (ikke så bra i Condrieu), 1989 (toppår i Hermitage og CdP), 1988 ( (toppår i Condrieu), 1985, 1978, 1961, 1929

Forslag til vintur :
En vintur til Rhône kan absolutt anbefales. Det må sies at området er mer lukket med tanke på gårdsbesøk og utsalg enn mange andre vinområder. Produsentene har vel nok med å stelle sine steile vinmarker. Er dere en gruppe, kan derimot besøk lett avtales også hos de beste produsentene. Som en liten starthjelp, foreslår jeg en minimumsrute, så er det bare å planlegge videre selv. (Avstem avreisedag etter restaurantenes fridager.) Se under det enkelte AOC for tips om hotell, restaurant, vinutsalg etc. Hva gjelder priser, må du forberede deg på at kvalitetsvin fra de beste produsentene koster mye også lokalt. I utsalgene bør du kunne spare 20-30% i forhold til Vinmonopolet. På restauranter blir det fort et påslag på 20-100% på butikkprisene.
Er du musikkinteressert, så har Vienne en flott internasjonal jazzfestival - Jazz à Vienne - de to første ukene i juli.
En nyttig webside for planlegging av en vintur i Rhône er The wines of Côtes du Rhône som bl.a. redegjør for forskjellige rutealternativer.

Dag 1:
Morgenfly til Montpelliere (billig direktefly fra Norge, alternativt kan du fly SAS til Lyon). Lei bil og ta motorveien til Vienne. Trivelig by med mange historiske etterlevninger.
Dag 2:
Utforsk Ampuis (Côte Rôtie) og Condrieu. De to beste og billigste vinutsalgene jeg har kommet over i dalen ligger i disse to landsbyene. Svært mange av €-prisene som du finner under produsentomtalene er fra disse to utsalgene (i 2006). Dersom du har råd, så avslutt med middag på 2-stjernes La Pyramide i Vienne (bestill bord!). Dersom du ikke tar helt av på vinmenyen, kommer du langt med kr. 2000 pr. hode. Det er verdt hver krone.
Dag 3:
Neste etappe beveger seg gjennom Saint-Josep og ned til Hermitage. Aktuelle stoppesteder er Chavanay, Malleval, og Serrièrer, der en lunsj på restaurant Schaeffer er vel anvendte penger.
Du kan overnatte i Tain l'Hermitage, eller som jeg foretrekker, over elven i Tournon sur Rhône. Her finner du også et av de beste vinkartene i området på restauranten Le Chaudron.
Dag 4:
En tur opp til Hermitageberget anbefales sterkt - enten til fots eller opp fra baksiden med bil . En sveip innom Crozes-Hermitage kan kobles med det siste. Det finnes et par vinutsalg i Tain, samt Chapoutiers utsalg av egne produkter. Et besøk på sjokoladefabrikken Valhronas utsalg bør du også få med deg. Turen går så videre sydover gjennom Cornas og Saint-Péray i retning Châteauneuf-du-Pape, der du kan overnatte. Et lunsjstopp hos Michel Chabran i Pont-de-l'Isère er også å anbefale for de som vil få med seg flest mulig kulinariske høydepunkter. Et alternativ til overnatting i Châteauneuf-du-Pape er Restaurant La Beaugraviére som har 3 rom (Route nationale 7, Mondragon, +33 (0)4 90408254, fax +33 (0)4 90409101). Et himmelrike for de som vil begi seg ut på (og har råd til) en vertikalsmaking av gamle årganger.
Dag 5:
Det lille tettstedet Châteauneuf-du-Pape blir på mange måter et lite kultursjokk etter det mer tilbakelente Nord-Rhône. Her er vinturisme blitt en viktig næring, og utøvelsen av den er etter min mening tidvis påtrengende. Forbered deg godt og bestem deg på forhånd hvilke produsenter du vil ha fokus på når du handler. Området er også langt mer tilgjengelig hva gjelder gårdsbesøk.
Så tilbake til Montpellier. Sist jeg var der, fikk jeg utrolig matvaluta for pengene på restaurant Les Vignes (2 rue Bonnier d'Alco, +33 (0)4 67604842) - ungt kreativt kjøkken.
Dag 6:
Hjem, eller en ekstra dag i Montpellier (som faktisk er en trivelig by med masse muligheter). Dersom du vil fordype deg litt i Langeuedoc-Roussillon, kan en tur til vinbutikken La Maison Régionale des Vins anbefales (34 rue St Guillhem - 1200 vinmerker og 600 lokale matprodukter).