VINfakta - Helge Skansen

Portugal

Klikk på navnet for å gå til distriktene (fra nord til syd):
Minho - Vinho Verde
(hvite)
Douro
(røde/hvite)
Dão
(røde)
Bairrada
(røde/hvite)
Lisboa
(tidl. Estremadura - røde/hvite)
Ribatejo
(røde/hvite)
Setúbal (søte/røde)
Alentejo (røde/hvite)
Algarve (røde/hvite)

Portugal er et fascinerende land på mange måter, og klemt mellom Atlanterhavet og Spania har den gjennom århundrene utviklet sin særegen kultur litt avsondret fra resten av Europa - og på samme måte som i Norge har blikket vært vendt mot havet. Beliggenheten forklarer også at det her har blitt utviklet et vell av druesorter, men enn 500, der 95% bare finnes her. Derfor er Portugal et spennende vinland i den forstand at her finner du stiler og smaker som kan utfordre dine vaner knyttet til de internasjonale druesortene som dominerer mye av verdens vinproduksjon. Vin har alltid vært en viktig del av Portugals kultur, og i forhold til folketallet produserer de mest vin i verden. Samtidig representerer det store antall druer en utfordring, da det ikke alltid er like lett å orientere seg i alle de lokale og regionale forskjellene.

VinFakta handler først og fremst om kvalitetsvin fra de mest kjente distriktene. Portugals vinhistorie handler med unntak av portvin og madeira, først og fremst om enkel vin produsert for lokalt bruk. Diktatoren Salazar (regjerte fra 1926-1968) var opptatt av landbruket, og han tok bl.a. initiativet til opprettelsen av de rundt 100 kooperativene som i perioder faktisk har vært en bremsekloss i kraft av sin store makt og konservative holdninger. Kvantitet var viktigere enn kvalitet. I de siste 2-3 tiårene har det derimot skjedd store endringer der en rekke enkeltprodusenter har brutt ut av kooperativene, gjort store investeringer og modernisert produksjonsmetoder. Landet kan derfor i dag skilte med mange spennende kvalitetsviner der det gamle, rustikke preget er temmet samtidig som egenart er bevart. En av hovedforklaringene til dette løftet er at Portugal ble medlem av EU i 1986 med både de krav som ble stillt til landbruksmyndighetene og den økonomiske hjelpen som fulgte med på lasset. Appellasjonsregler ble tilpasset, kunnskap er flyttet fra tradering i små kjellere til moderne ønologiutdanning, og profesjonell markedsføring har satt portugisiske svakviner på det internasjonale kartet. Portugal har fremdeles mange utfordringer å løse, og det er store forskjeller på hvor langt den enkelte region har kommet. Grovt sett kan en vel si at de nordlige fire regionene har stort fokus på kvalitet forankret i tradisjon, mens de sydligere regionene har større fokus på lett tilgjengelige og rimeligere kvalitetsrødviner tilpasset den morderne smak. Portugal er et land som det blir spennende å følge med på i årene som kommer.

Dersom du vil fordype deg i Portugals viner, er Richard Maysons bok Portugal's Wines & Wine Makers: Port, Madeira & Regional Wines oppdatert utgave i 1998 regnet som den store klassikeren. Klikk på lenken og se på bilde av boken - der finner du deler av boken digitalisert. Håkan Nilsson og Göran Stenbergs bok En oppdagelsesreise i vinlandet Portugal (2007) er også en fin innføring (oversatt til norsk), og som jeg skylder en takk i arbeidet her med å identifisere interessante produsenter.

Druer
Noe av hemmeligheten for å forstå portugisisk vin er å skaffe seg en viss oversikt over druene, og det er ikke lett. Som alle andre steder er internasjonale sorter som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Syrah/Shiraz også på frammarsj i Portugal, men først og fremst sitter landet på et virvar av gamle druesorter, mer enn 80 bare i Duoro. Det gjør det ikke lettere at de ofte har forskjellige navn i de forskjellige distriktene. Mange av stokkene stammer også fra utplanting av amerikanske stokker i kjølvannet av phyloxeria-angrepet på 1860-tallet, og disse gir store kvanta av lav kvalitet. Fra 1980-tallet har det vært opprydding og mye forskning på hvilke sorter som er mest egnet.
Tradisjonelt har mange sorter vært plantet om hverandre i samme vinmark, og ofte ble hele parsellen høstet samlet. Dette er nok noe av forklaringen på at det er svært vanlig å blande mange druesorter i samme vin - enkelte kvalitetsrødviner kan bestå av mer enn 30 sorter. En hjelp for deg som forbruker er i alle fall at gode restauranter har vinkart der alle hoveddruene i en vin er listet opp. I distriktene som er omtalt under, finner du omtale av de viktigste druesortene som brukes i kvalitetsvin. De mest sentrale druene produsers også ofte som endrueviner. Wines of Portugal er også en god side for å fordype seg i de sentrale druesortene.

Klassifisering
Portugal har de eldste vinlovene i verden, og allerede fra tidlig 1900-tallet ble de beste distriktene tildelt egne appellasjoner. De fastsatte hvilke druesorter som skulle brukes, og de har vært flinke til å ta vare på de typiske egenskapene ved sine viner. EU-tilpasningen av lovverket førte til følgende inndelinger:
DOC (Denominacão de Origem Controlada) - tilsvarer Frankrikes AOC og er den høyeste kvaliteten i hierarkiet. Dette er etablerte områder der geografisk avgrensing, druetyper, avkastning, minimum alkoholinnhold og lagringstider er sterkt regulert.
IPR (Indicacão de Proveniência Regulamentada) er noe mindre strengt enn DOC, men er også innen EUs kvalitetsvinkrav. I denne kategorien er det lov å bruke importerte druesorter.
VQPRD (Vinho de Qualidade produzido em Região Determinada) – et samlebegrep for alle DOC- og IPR-viner.
VR (Vinhos Regionais) – grov regional inndeling med mer fleksible regler for druetyper og lagringstid.
VdM (Vinhos de mesa) – enkel bordvin eller vin laget av regionale ikke-autoriserte druer.
Du vil tidvis også støte på ordet Garrafeira som omtrent tilsvarer spanske reserva - dvs. årgangstapning 2 år på fat og 1 år på flaske før salg (hvite 2x6 måneder). Etter loven skal opprinnelsesregion stå på flaske, og alkoholprosenten skal være 0,5 mer enn DOC-minstekravet. Begrepet har en lang historisk tradisjon der man la til side det beste av avlingen, gjerne i gode år, for å lagre den til senere nytelse eller salg. Vin kunne oppbevares opp til 10 år på denne måten. Den moderne fruktdrevne smak og nye klassifiseringsregler er nok i ferd med å sparke ben under denne tradisjonen.

Gode årganger
Det er vanskelig å lage en årgangstabell for Portugal. Dels fordi det er store klimatiske forskjeller fra de varme distriktene i sør til fuktige Minho i nord, dels fordi det er lite informasjon på nettet. Det følgende grenser derfor mot det ubrukelige, men kan i det minste gi en pekepinn.
2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2005, 2004, 2003, 2000

Minho - Vinho Verde (hvite)
Minho ligger i det nordvestre hjørnet av Portugal og grenser til Galicia i Spania. Distriktet har en lang vinhistorie, og det ble eksportert viner herfra siden midten av 1600-tallet, ikke minst til England. Distriktet er kjent for sin Vinho Verde; friske, tørre, grønne og lett perlende DOC-viner. De fikk sin appellasjon allerede i 1908, og det er i dag mer enn 30 000 drueprodusenter. I motsetning til de varme og tørre distriktene lenger syd i Portugal, har det fjell-/dalrike og Atlanterhavsnære Minho et svært fuktig klima, faktisk et av de mest nedbørsrike i Europa. Av den grunn har det tett befolkede området en utstrakt grønnsaksproduksjon, og historisk ble druerankene brukt til beskyttelse av frukttrær, som espalierer og som gjerder for å avgrense beitemarker. Store deler av drueproduksjonen finner sted på små parseller (mer en halvparten er minde enn 1 ha) og mye leveres til kooperativene som er dominerende her. Klimaet forklarer også den begrensede modenheten druen ofte oppnår, med lette viner og relativt svak alkoholprosent (opp til 8,5) som resultat.

I senere tid har det derimot skjedd en liten vinrevolusjon i området for å øke kvaliteten, ikke minst i bevisstheten om hvlke druesorter som er optimale for jordsmonn og mikroklima, hardere beskjæring for å redusere avkastning og eksperimentering med fatlagring. Det siste kan tidvis være litt plagsomt for oss som ikke er så glad i overdreven eikebruk. Sånn sett er det et langt skritt fra de lette og perlende bordvinene som masseproduseres av de store selskapene til de beste og fyldigste Alvarinho-vinene fra området Monção og Melgaço (helt nord i distriktet langs grenseelven Minho) og Vale do Lima litt lengre syd. På det beste kan disse vinene stilmessig og kvalitetsmessig gi assosiasjoner til god Riesling og Chablis, bl.a. fordi de er noe mer mineralske på duften enn vinene fra Rias Baixas over grensen. Det produseres også rosévin og rødvin primært til lokal bruk.

Lagring/mat
En god Alvarinho kan normalt holde i 5 år (de aller beste opp mot 10 sies det), mens Loureiro-viner bør drikkes i løpet av de tre første årene. En fyldig Alvarinho går bra til fetere retter som lutefisk og ribbe, mens den slankere Loureiro passer best til skalldyr og hvit fisk.

Hoteller og restauranter
Dersom du foretrekker å ha en by som base, er Guimarães regionhovedstaden, Braga det religiøse sentret, begge i sør, Viana do Castelo det opplagte valg ved kysten og Monção ved grensen den beste basen for utforsking av vingårdene i nord.
Solar de Serrada - Apt. 85 Mazedo, Monção, info@solardeserrade.pt. Luksuriøs utgave av "Turismo de habitação" som er navnet på bondegårdsferie i Portugal. Ligger rett utenfor Monção. Se produsentomtale under.
Pousada Monte Santa Luzia - Viana do Castelo, guest@pousadas.pt, 110-300€. Denne luksuriøse 4-stjernes pousadaen ligger høyt oppe på Monte de Santa Luzia, og har panoramautsikt over byen og havet. Du er avhengig av bil/taxi når du skal ned til byen.
Casa dos Costa Barros - Rua de São Pedro 28, Viana do Castelo, + 351 258 823 705, 70€. Familiedrevet hotell i gamlebyen som har vært i familiens eie siden 1765.
Camelo - Rua de Stª Marta 119, Viana do Castelo, geral@camelorestaurantes.com. Lokalt høyt respektert restaurant med stor kapasitet og et stort utvalg i regionale spesialiteter.
Casa d'Armas - Largo 5 de Outubro, Viana do Castelo, +351 258 824 999.Stemningsfull middelaldersetting i denne restauranten.
Hotel Dona Sofia - Largo de S. João do Souto 131, Braga, info@hoteldonasofia.com, 60€. Sentralt beliggende på et torg - gangavstand til alle severdigheter.
Centurium - Av. Central 134 P, Braga, +351 253 206 260. Denne restauranten ligger i Hotel Bracara Augusta, og byr på lokal og internasjonal meny. Posta de Vitela Barrosã er anbefalt.
Arcoense - Rua Engenheiro Jose Justino Amorim 96, Braga, +351 253 278 952. Lokale spesialiteter, enkelt med raffinement, ovnsbakt ris med hummer er husets spesialitet (1 times tilbereding).
Docamar Marisqueira - Avenida 31 de Janeiro, Braga, +351 253 063 348. Fiskerestaurant med masse superlativer på Trip Advisor.
Casa de Sezim - Guimarães, geral@sezim.pt. Se produsentomtale under.
Quinta de Castelães - Rua Parque Industrial de Ponte 493, Guimarães, +351 253 557 002, geral@quintadecastelaes.com. Stemningsfullt i rustikke stenbygningsomgivelser på en gammel bondegård litt utenfor Guimarães. Stor meny med regionale spesialiteter.
Hotel Casa da Calçada - Largo do Paço 6, Amarante, reservas@casadacalcada.com, fra 135€. På vei til Douro/Porto kan du jo vurdere et hviledøgn på dette 5-stjernes flotte Relais & Chateaux helt syd i regionen. Elegant, romantisk, svømmebasseng og god moderne portugisisk mat i restauranten.

De beste produsentene

 Produsent    Viner  Kommentar
Adega de Monção
**

Alvarinho Deu la Deu Grande Escolha (14€)
Alvarinho Deu la Deu Estaciado (4mnd eik)
Alvarinho Deu la Deu (12: 175 / 10€)
Muralhas de Monção (Alvarinho, Trajadura)

Adega Cooperativa Regional de Monção ble etablert av 25 druedyrkere i 1958, og er et av de beste kooperativene i distriktet. De etablerte også en avdeling i Melgaço i 1999. De har satset mye på modernisering av produksjonsfasiliteter, og får druer i dag fra 1600 småprodusenter med tot 900 ha. (2014)

D'amares, Quinta * Loureiro Quinta D'amares ligger i landsbyen St. André Rendufe i kommunen Amares og disponerer 55 ha. De jobber bare med Loureiro-druen og vinen holder 10,5-11%. Friske ueikede viner ment for tidlig konsum. (2014)
Ameal, Quinta do
**
Escolha (Loureiro - 09: 199)
Loureiro (16: 190)
Special Harvest (37,5 cl, 10: 350 - 90% Loureiro, 10% Arinto)
Quinto do Ameal ligger i Refóios do Lima, og perfeksjonisten Pedro Araujo med sine 12 ha har hovedfokus på Loureirodruen. "Toppvinen" Escolha gjærer og lagres på franske fat i 6 mnd., og det produseres kun ca 5000 flasker årlig. Arne Ronold påpeker at kombinasjonen loureirodruen og fat ikke alltid er like heldig. Den klassiske Loureiro er frisk og ren og plasserer Pedro blant de beste produsentene av Vinho Verde basert på Loureiro. Den søte Special Harvest lages på tørkede druer i gode år og har også 6 mnd på fat. (2014)
Aveleda, Quinta da ** Alvarinho
Quinta da Aveleda (10% Alvarinho,Lloureiro, Trajadura)
Vinho Verde (12: 200 / 8€ - Loureiro, Trajadura, Arinto - 10%)
Follies Alvarinho / Loureiro
Riserve da Familia (Chardonnay)
Casal Garcia Branco (12: 90 / 8€)
Røde:
Grande Follies (09: 290)
Follies Touriga Nacional (10: 200)
Aveleda er en av de største vinprodusentene og eksportørene i Portugal, og har vært i Guedes-familiens eie siden 1870. Selskapene drives i dag av seks søsken, og de disponerer to vingårder; Quinta da Aguieira i Valongo do Vouga og hovedkvarteret Quinta da Aveleda i Penafiel øst for Porto. Utover det de kjøper fra andre, disponerer de selv 160 ha, også i Douro og Bairrada. Storselgeren er Casal Garcia-serien som også innholder rosé- og musserende. Branco-utgaven som er en blanding av loureiro + tre druer ble til i 1939 og selges i 8 millioner flasker årlig! Deres mer forseggjorte endrue Alvarinho holder absolutt akseptabel kvalitet. Follies-serien ble lansert i 2007, og er inspirert av arkitektur og kunst fra deres storslåtte eiendom. (2014)
Anselmo Mendes (Muros) *** Muros de Melgaço Alvarinho (21€ - 6 mnd eik)
Curtimenta Alvarinho (9 mnd 400l eikefat)
Parcela Unica Alvarinho (9 mnd 400l eikefat)
Alvarinho Contacto (18: 190)
Muros Antigos Alvarinho (15€)
Muros Antigos Loureiro (11: 159 / 10€)
Muros Antigos Escolha (70% Loureiro, 10% Alvarinho)
Passionada Loureiro og Alvarinho (søte)

Anselmo Mendes (bildet over) er distriktets ledende vinmaker og blir brukt flittig av mange produsenter så som Quinta do Ameal, Borges, Casa de Cello (alle Vinho Verde) og Alves de Sousa m.fl. i Douro. Anselmo er født og holder til i Monção. Han er utdannet ønolog, bl.a. fra Bordeaux, utviklet seg videre hos Borges og etablerte sin egen vinlabel Muros i 1998 med druer fra 25 små parseller. De første 3000 flaskene av Muros de Melgaço Alvarinho vakte oppsikt, og i dag produseres 15 000. Muros Antigos Alvarinho ble lansert i 2001, og i 2005 kom Loureiro-utgaven. De søte vinene lages ved å stoppe gjæringen, da sen innhøsting ikke er mulig pga klimaet. (2014)

Borges * Alvarinho (17€)
AT Alvarinho Trajadura
Quinta de Simaens (Pedernã, Avesso, Aza,Aalvarinho)
Gatão (Azal, Pedernã, Trajadura, Avesso, Loureiro - 8€)
Vinhuset Sociedade dos Vinhos Borges ble etablert i 1884 av brødrene António og Francisco Borges, og de posisjonerte seg raskt som et av de store portvinshusene. I dag er de blitt et stort selskap med to gigantiske vinanlegg. De eier tre vingårder: Quinta de Simaens i Lixa i Minho med 46 ha, Quinta da Soalheira i Douero med 340 ha og Quinta de São Simão da Aguieira i Dão med 74 ha (nylig utvidet kapasiteten i Dão med 100 ha til). De operer også i Bairrada og kjøper inn druer i tillegg til egendyrkede. Storselgeren i Minho er Gatão, men deres toppvin Alvarinho er grunnen til at de har blitt med på lista her. (2014)

Casa de Sezim

* Grande Escolha (Loureiro, Arinto)
Tia Chica (Loureito, Trejadura, Arinto, Aza- 9%)
Sezim Vinho Branco (Loureito, Trejadura, Arinto, Azal - 9% alkohol)
Sezim Loureiro/Sauvignon Blanc
Casa de Sezim utenfor Guimarães og har vært i familiens eie siden imponerende 1376. De driver vekselbruk mellom gårdshotell og vinlaging fra sine 25 ha. Her det kun bruk av ståltanker. Gode, friske Vinho Verde-viner som ikke er ment for lagring. (2014)
Casa de Vila Verde * Alvarinho
Vinho Verde (Arinto, Loureiro, Trajadura)
Som Sezim over er dette også en historisk bygning fra 12-1300-tallet som har vært i samme families eie hele tiden. De har 70 ha med vinmarker, og produserer friske ueikede viner. (2014)
Lixa, Quinta da * Alvarinho Pouco Comum
Trajadura
Loureiro (perlende - 07: 119)
Terras do Minho (18: 123 - Trajadura, Arinto, Azal)
Alvarinho Trajadura
Quinta da Lixa ( 09: 122 - 50 % Loureiro og 50 % Treixadura, perlende)
Eierne av Quinta da Lixa - Sociedade Agrícola i Lixa solgte vin i bulk ved siden av andre virksomheter fram til1986, da de bestemte seg for å tappe under eget navn. I 1992 kjøpte de dagens hovedkvarter Quinta da Lixa som de plantet med 7 ha, og i 1995 Quinta de Sanguinhedo der de plantet ut 22 ha. I dag har de ytterligere fire quintaer med totalt 52 ha, og produserer ca 15 forskjellige viner. (2014)
Melgaço, Quinta de *

Lagar Antigo (Alvarinho)
Alvarinho QM
Alvarinho Castrus de Melgaço
Torre de Menagem (Alvarinho, Trajadura)

Amadeu Abilio Lopes tok i 1990 initiativet til å stifte dette aksjeselskapet i Alvaredo med i dag 430 drueproduserende aksjeiere, noe som gjør dem til den nest største produsenten i Melgaço. Sin egen andel donerte han til kommunen i 1996. De lager musserende viner og behagelige alvarinhoviner - flere enn det som er listet opp her. (2014)
Provam (Vinhos Alvarinho de Monção) **

Vinha Antiga (Alvarinho)
Portal do Fidalgo (11: 157 - Alvarinho)
Varanda do Conde (Alvarinho, Trajadura)

Det lille kvalitetskooperativet Provam (Pordutores de Vinhos Alvarinho de Monção) ble etablert av 10 drueprodusenter først i 1993. 25% av druene kommer fra deres egne vinmarker, resten kjøpes inn fra andre med gode parseller.
Serrade, Quinta de * Solar de Serrade Alvarinho (13: 143)
Terras de Monção Alvarinho
Menanços (Alvarinho, Trajadura)
Solar de Serrade er en vakker 1700-tallsbygning forankret i lokal arkitektur. De kombinerer luksuriøst gårdshotell (8 rom) og vinproduksjon. Deres alvarinho er en frisk og druetypisk vin for distriktet og har vært en gjenganger på Vinmonopolet. (2014)
Soalheiro, Quinta de *** Primeiras Vinhas Alvarinho (10: 222)
Alvarinho Reserva (eik)
Alvarinho (18: 174)
Alvarinho 9% Dócil
Alvarinho & Loureiro
João Antonio Cerdeira i Alvaredo plantet sin første alvarinhovinstokk i revolusjonsåret 1974 som den første i distriktet, og han tappet sin første flaske under navnet Soalheiro i 1982. I dag er det sønnen Luís og João som lager vin på sine 6 ha i tillegg til 6 ha fra andre produsenter. Deres alvarinhoviner er noe av det beste som lages i distriktet. De lager også en veldig god rosé. (2014)
Solar das Bouças ** Solar das Bouças (18: 124 - Loureiro) Alvaro Van Zeller driver denne 33 ha gården som ligger i Prozelo, 15 minutter nord for Braga. (Van Zeller-familien eide tidligere Quinta do Noval - se Douro.) Alvaro, som også er en velansett vinmaker på Andresen port, lager denne 11% Loureirovinen som er en av regionens beste viner laget på denne drua. De er en del av "Rota dos Vinhos Verdes" med tre rom til leie i et eget hus på eiendommen (solardasboucas@gmail.com). (2014)
Vercoope * Via Latina Loureiro (12: 99)
Via Latina Alvarinho
Via Latina (Loureiro, Trajadura, Pedernã)
Selskapet etablert i 1964 med det nette navnet União das Adegas Cooperativa de Região dos Vinhos Verde (forkortes Vercope), samler under seg syv forskjellige kooperativ og 5000 medlemmer. De fokuserer på billige friske viner med lavt alkoholinnhold. (2014)

Andre gode produsenter:
Alvarinho: Quinta de Alderiz, António Esteves Ferreira, Luis Seabra (Grantao - 17: 269), Muros de Melgaço, Manuel Rodrigues de Oliviera, Quinta de Paco (Casa do Capitão-Mor 17: 207), Doña Paterna, Manoel Salvador Pereria, Sogrape.
Loureiro: Aphros (16: 241), Quinta de Franqueira (flotte gjesterom), Dirk Nierport (Loureiro Giro Sol Dócil 17:180), Sogrape.
Rødvin: Domingos Alves de Sousa, Sogrape

Druer:

Alvarinho Hvitvin Hoveddruen i Vinho Verde-produksjonen, også kjent som Spanias mest moderne hvite drue, Albariñho, som ikke minst dominerer naboområdet Rías Baixas i Galicia, var den første druen som ble tappet som endruevin i Portugal. Smaksmessig kan druen minne litt om Viognier, men lettere. Syrlige, aromatiske viner med assosiasjoner i retning fersken, sitrus, pasjonsfrukt og aprikoser. Vi finner også druen i Dão.
Loureiro Hvitvin Druen antas å stamme fra området rundt elven Lima. Ble opprinnelig brukt som blandingsdrue sammen med Arinto (Pedernã), Alvarinho eller Trajadura, men har rykket opp i edeldruedivisjonen og lages i dag ofte som endruevin. Dyrkes nå i hele regionen og gir lettere, slankere og ferskere viner enn Alvarinho. Blomsteraromaer i retning appelsin, akasie og lime, distinkt syre og med fruktassosiasjoner til eple, fersken og sitrus.
Trajadura Hvitvin Druen stammer fra nordområdene i Minho, og gir viner med lavere syre og høyere alkoholprosent enn de andre Vinho Verde-druene. Det har gjort den til en populær blandingsdrue i et distrikt som har slitt med høy syre og lav alkohol. Du finner den ofte i selskap med de mer aromatiske Loureiro, Alvarinho og Arinto. Den bidrar med aroma av laurbærblad, sitronpreg og pepperaktig fruktighet i retning fersken, aprikos, eple, moden pære og hint av appelsinblomster.

Gå til toppen

Douro (røde/hvite)
Vakre Duoro er mest kjent for sin portvin (se eget oppslag om det), men her produseres også mye spennende svakvin i kjølvannet av all den kompetansen som er bygget opp i lang tid rundt portvinsproduksjon. Douro ble faktisk proklamert som verdens første vinregion i betydningen definerte regler for tilvirking - et helt århundre før Frankrike begynte med tilsvarende reguleringer. Som en navlestreng gjennom vinområdene løper dalen og elven Douro som kommer fra Rioja og renner ut i Atlanterhavet ved Porto. Vi deler Dourodistriktet i tre områder: Baixo Corgo nederst i dalen som produserer billige hvite/røde portviner, Cima Corgo hvor mesteparten av kvalitetsvinen (inkl. portvin) kommer fra, og Douro Superior øverst mot grensen til Spania med ekstremt klima og kun svakvinsproduksjon. Mot vest og Porto skjermes vinområdene fra de svale havvindene av to fjellkjeder; Serra do Marão og Serra do Poio. Resultatet er svært varme sommere og kalde vintre, som igjen fører til smaksrike og lagringsdyktige viner. Dette gjelder særlig de mer syrerike vinene laget på druer fra høyere strøk. Det hele er tilrettelagt med terrasserte vinmarker i de bratte dalsidene om sikrer et godt mikroklima og god varmemagasinering.

Vinene fra Douro er primært basert på de fem anbefalte portvinsdruene (se under), og derav gjerne blandinger av flere druer. Faktisk er mange vinmarker fra gammelt av beplantet med mange forskjellige druesorter for å sikre at deler av høsten ble bra nok til vin. Disse høstes ofte samlet og fottråkkes i de store bassengene (tradisjonelt stein/betong) som kalles lagar. Resultatet er at skallet knuses, mens druekjernene forblir intakte. I mer moderne vinlaging er tråkkingen erstattet med roboter utstyrt med silikonføtter (Symington var den som startet med dette), og metoden har spredd seg til kvalitetsprodusenter over hele Portugal.

Vinene fra Douro strevde en periode med å finne fram til optimal tilvirking. De varme somrene resulterte i kraftige, men for varme og rustikke rødviner med snerpete tanniner. Men de seriøse produsentene har i senere tid fått det under kontroll, og i dag kan du gjøre gode kjøp med tanke på kvalitet i forhold til pris. Lokomotivet i denne prosessen har vært og er en gruppe produsenter som går under navnet Douro Boys: Quinta do Vale Meão, Quinta do Crasto, Quinta Vale Dona Maria, Quinta do Vallado og Niepoort (jf. bildet). De gikk sammen i 2003 med felles mål om å sette Dourovin på verdenskartet, og det er de i ferd med å lykkes med. De har også hatt uvurderlig hjelp av PR-fantomet Dorli Muhr fra Østerrike. Vinene er fremdeles ganske massive med mørk bærfrukt og ofte litt sødmefulle, men mange bærer preg av litt kjøligere frukt og tidligere modne tanniner. Det jobbes også med å erstatte det litt endimensjonale uttrykket med større friskhet og eleganse. Det lages også en del hvitvin, men varmen er en utfordring. De beste kommer fra høytliggende vinmarker.

Skal du reiser rundt i Duoro, så vit at ikke alle produsentene er like flinke til å åpne dørene. I 1996 ble Rota do Vinho do Porto etablert som inkluderer 50 stoppesteder, herav 40 produsenter som tar imot.

Lagring/mat
Tanninene i de røde Douro-vinene har godt av å få roet seg litt i kjelleren, og de beste klarer 10-12 år. Men som sagt over, jobbes det mye med å få myke tanniner tidlig i modningen og derav tidligere drikkeklare viner.
De røde passer til biff og lam.

Hoteller og restauranter
Porto er det opplagte utgangspunkt for utforsking av denne regionen, men en reise langs elven Douro er obligatorisk. Skal du ha en base her, har Peso da Régua helt siden 1756 vært administrasjonssenteret for dalens vinproduksjon, og det var herfra portvinsfatene ble fraktet av treseilbåtene ned elven til handelshusene i Porto. Pinhão, Sabrosa og Alijó er alternativer i tillegg til quintaer som tilbyr overnatting.
Infante de Sagres - Praça D. Filipa de Lencastre 62, Porto, fra 113€. Stilfullt 5-stjernes hotell i nybarokkstil, der en rekke celebriteter har bodd.
Pestana Porto - Praça da Ribeira 1, Porto, guest@pestana.com, fra 130€. Ligger i en historisk World Heritage-husrekke ved Duoroelven med utsikt til alle portvinshusene dersom du har rom med balkong mot elven. Sentralt og god frokost, men kan være litt støy fra alle serveringsstedene på torget utenfor.
Pedro Lemos - Rua Padre Luis Cabral 974, Porto, +351220115986, geral@pedrolemos.net. Mange mener at Pedro er Portos dyktigste chef. Han står for rafinert matlaging på knallferske råvarer (tunfiskretten var himmelsk) og vinkartet er supert. Tar du vinmenyen (billig), så er det jo ikke toppviner, men svært kompetente valg i den prisklassen. Ligger i utkanten av byen, så ta taxi. 3/5/7 retter for 55/70/90€ og vinmeny for ca halvparten av det.
O Paparico - Rua de Costa Cabral, Porto, +351 22 540 0548, geral@opaparico.com. Tripadvisorleder som serverer tradisjonsmat på gourmetvis i historiske omgivelser. Går for å være en av Portos beste. Drikkekartet har ca 550 etiketter.
Bull and Bear - Avenida da Boavista, 3431, Porto, + 351 226 107 669. Går for å være blant de beste i Porto, og har 150 etiketter i vinmenyen. Sympatiske priser.
Portucale - Rua da Alegria 598, Porto, + 351 225 370 577, rest.portucale@miradouro-portucale.com. Ligger på toppen av Hotel Miradouro, Blir omtalt som ett av de gastronomiske templene i Nord-Portugal, men jeg har ikke vært der.
The Yeatman - Rua do Choupelo / Vila Nova de Gaia (Porto), +351 2 0 133 100, reservations@theyeatman.com. Restauranten til hotellet med samme navn rett utenfor byen. Eneste 1* Michelin i Porto og priser deretter.
Douroelven:
Hotel Régua Duoro - Largo da Estação da CP, Peso da Régua, geral@hotelreguadouro.pt, 115€. Byens største og beste businesshotell.
Quinta do Vallado - Vilarinho dos Freires, Peso da Régua, reservas@quintadovallado.com, 120-160€. De har 5 rom i hovedbygningen og 8 i et moderne tilbygg. Svømmebasseng. Se omtale av produsenten under.
Varanda da Regua - Place of Boavista-Loureiro, Peso Da Regua, +351 254 336 949. Vennlig, familiedrevet restaurant med fantastisk utsikt over byen og dalen og tradisjonell mat. Mye brukt av lokalbefolkningen, så ring før du tar turen opp dit.
Quinta de la Rosa - Pinhão, holidays@quintadelarosa.com, 85-130€. De har to villaer og 14 rom og svømmebasseng. Se omtale av produsenten under.
CS Vintage House - Lugar da Ponte, Pinhão, +-100€ avhengig av sesongen. Fint beliggende hotell ved elven med egen bra restuarant og bra vinkart.
Quinta do Portal - EN 323 Celeirós, Pinhão-Sabrosa, reservas@quintadoportal.pt, 120-180 €. Sjarmerende gårdshotell, Casa das Pipas, med tilhørende velrenommert restaurant. Stort svømmebasseng. Se omtale av produsenten under.

Vinutslag i Porto
Vinoteca - Rua Mouzinhi da Silveira 88. Unge kompetente ildsjeler som har fått med seg Niepoort på lasset, så her får du det meste av deres viner.
Socalos vinhos & gourmet - Rua Mouzinhi da Silveira (ligger rett over gaten for Vinoteca). Her det bra utvalg av vin - også en del kvalitetsvin.
Comer e chorar por mais - Rua Formosa 300. Liten vin- og delikatessebutikk med godt utvalg av kvalitetsvin.

G
ode produsenter (de aller fleste lager også portvin)

 Produsent    Viner  Kommentar
Alves de Sousa, Domingos ** Gaivosa Vinha de Lordelo Tinto (Sousão, Tinta Amarela, Touriga Nacional, 100 år gml stokker)
Gaivosa (05: 335 - Touriga Nacional, Tinto Cão, Tinta Roriz, Touriga Franca)
Vale da Reposa Grand Eschola (06: 235 - Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinto Cão)
Vale da Raposa Touriga Nacional (08: 265 - de har flere edrueviner)
Vale da Reposa Reserva (09: 177 - Touriga Nacional, Tinto Cão)
Vale da Reposa (09: 146 - 50% Touriga Nacional, 35% Tinto Cão, 15% Tinta Roriz)
Caldas Reserva (05: 185 - 34% Touriga Nacional, 33% Tinta Roriz, 33% Tinta Barroca)
Caldas Tinto (Tinta Roriz , Touriga Nacional , Tinta Barroca , Sousão and Tinta Francisca)
Domingos overtok familiens fem vingårder i 1987, og var fra starten innstilt på å utvide portvinsproduksjonen med bordviner. Med bakgrunn som ingeniør skolerte han seg opp på vinproduksjon og investerte i nytt kjelleranlegg i Quinta da Gaivosa. Belønningene kom i 1999 og 2006 da han ble kåret til den prestisjetunge tittelen årets produsent av vinmagasinet Revista de Vinho. Han og vinmaker Anselmo Mendes har mange viner, og gårdsnavnene speiles i etiketten for å vise drueopphav (legg på Quinta foran de tre navnene i lista) . De produserer også hvitvin: Vale da Raposa branco og Gaivosa branco/Reserva. (2014)
Casa Ferreirinha (Sogrape) **

Casa Ferreirinha:
Barca Vela (08: 1900 - 40% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 10% Tinto Cão)
Callabriga (14: 200 / 18€ - deklassert Barca Vela - også i reservautgave)
Casa Ferreirinha Reserva (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca)
Quinta da Leda (13: 325 / 10: 35€ - Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz)
Vinha Grande (14: 157 - Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barroca)
Esteva (14: 115 - Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca, Touriga Nacional)

Vingiganten The Sogrape Vinhos S.A. ble etablert i 1942 av Fernando van Zeller Guedes. Den første vinen som la grunnlaget for hele selskapet var den lett perlende rosévinen Mateus som på 80-tallet sammen med den hvite utgaven stod for 40% av landets vineksport, og fremdeles selges den i 125 land. De disponerer 800 ha i Portugal, Spania og Argentina, og det er tredje generasjon som driver i dag med bl.a. Sandeman og Ferreira portvin i porteføljen. Vingårdene deres i Douro er Quinta do Porto, Ferreira (eller Casa Ferreirinha som den heter i dag, kjøpt i 1987) og Quinta da Leda der mesteparten av druene til Barca Vela hentes fra (de opprinnelige Barca Vela-vinmarkene til Ferreira ble holdt utenom oppkjøpet - se Quinta do Vale Meão). Barca Vela er selve kultvinen i Portugal og den første som slo an internasjonalt (den så dagens lys i 1952 utviklet av ønologen Fernando Nicolau de Almeida). Prinsippet var som årgangsportvin - den skulle bare lages i de beste årgangene (13 utgaver så langt siden 1952). Vinen er tradisjonelt laget og slippes ikke på markedet før etter 7-8 år på flaske. Et problem med Barca Velha, prisen tatt i betraktning, er derimot at den med alderen ikke utvikler en aromatiske fullkommenhet på linje med de største vinene fra Bordeaux, som var vinens forbilder. Vinha Grande er et av de bedre Dourokjøpene i forhold til pris her hjemme, og holder i 10-12 år. (2016)
Calços do Tanha * Touriga Nacional
Touriga Franca
Reserva (11€)
Calços do Tanha Tinto(8€ - Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca)
Calços do Tanha Branco
Manuel Pinto Espanhol driver denne gården rett utenfor Régua i Baixo Corgo. Sammen med sine vinmakere lager han viner på tradisjonelle Douro-druer. (2014)
Caves Santa Marta * Montes Pintados
Touriga Nacional
CSM Tinto / Reserva / Branco
Valdarante Branco (Fernão Pires, Malvasia Fina, Cerceal)
Douros største kooperativ etablert i 1959 med 2000 medlemmer og en produksjon på 12 millioner liter vin ligger i Santa Marta de Penaguião. Takket være den dyktige vinmakeren Ana Rova holdes kvalitetsnivået på vinene en bra standard. Montes Pintados er en hyllest til den lokale forfatteren João Araújo Correia og hans bok med samme navn. Her hjemme er det bare portvinen som har vært listeført. (2014)
Caves Vale do Rondo * Cabeça de Burro Tinta (8€ - Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca)
Cabeça de Burro Branco
CVR Tinto / Branco
Dette kooperativet fra 1950 har 1800 medlemmer og ligger i Peso da Régua. Mye rimelig vin her (inkl. portvin), men deres første vin, Cabeça de Burro (eselhodet), var den den andre bordvinen som så dagens lys i Douro etter Barca Vehla og kommer fra stokker med et snitt på 60 år. (2014)
Crasto, Quinta do
***
Xisto - Roquette & Casa (kun i gode år - 60% Touriga Nacional; 15% Touriga Franca; 25% Tinta Roriz
Roquette & Casa (60% Touriga Nacional; 15% Touriga Franca; 25% Tinta Roriz)
Vinha Marie Teresa (07: 610) og Vinha da Ponte (mix av druer fra 100 år gamle stokker i gode år)
Touriga Nacional (06: 450) og Tinta Roriz (kun i gode år)
Reserva Vinhos Velhos (10: 270 / 11: 26€ - 30 forskjellige druer)
Crasto Superior (10: 180 - Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Sousão)
Crasto (12: 140 / 12: 10€ - 45% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 15% Touriga Nacional. 10% Touriga Franca)
Flor de Crasto (10: 120 - 50% Tinta Roriz, 20% Tinta Barroca, 20% Touriga Franca, 10% Touriga Nacional)
Montecastro y Llanahermosa (07: 274 - Ribera del Douro)
Crasto - Branco (09: 11€ - Gouveio, Roupeiro and Rabigato)
Flor de Castro - Branco (12: 125 - Abigato, Códega, Viosinho)
Jorge Roquette driver denne høytliggende familieeide gården midt i Cima Corgo sammen med sønnene Miguel og Tomas. (Se bilde av gården under.) De var blant de første i Douro som produserte svakviner under egen etikett. De har 70 ha beplantet med opp til 90 år gamle vinstokker. De eier også Quinta da Cabreira med 114 ha (Crasto Superior kommer herfra). Lokalt er de kjent som "Kongen av Touriga Nacional" som følge av sin 96-score i Wine Spectator for 2004-årgangen. De tapper Tinta Roriz som endrueviner kun i gode årganger. De samarbeider også med Lynch- Bages i Bordeaux når de produserer Xisto. De har bidratt mye til nyere utvikling i området som en av medlemmene i Douro Boys, og deres vinstil er også preget av gruppens streben mot kraft og eleganse paret med en fruktdreven stil litt i retning av Den nye verden. (2014)
Cötto, Quinta do ** Quinta do Côtto Grande Escolha (Touriga Nacional, Tinta Roriz)
Quinta do Côtto (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Sousão)
Miguel Champalimaud har siden 1976 styrt dette gamle familiebruket med 70 ha utenfor Régua. De eier også vingården Paço Teixeiro i Vinho Verde. (2014)
Lavradores de Feitoria * Quinta Meruge (10: 17€ / 03: 250 - en av flere viner som selges under gårdsnavn i gode år)
Três Bagos Grande Escola (03: 350)
Três Bagos Tinto Cão
Trés Bagos (11: 250 - Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca)
Douro Tinto (10: 102 - Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional)
T rês Bagos Sauvignon Blanc (05: 170 / 07: 12€)
Três Bagos Branco (6€)
Bak dette navnet skjuler det seg 32 aksjonærer hvorav 18 småprodusenter (lavrodores) med totalt 600 ha i alle tre distriktene. Hver gård driver selvstendig og lager også viner undet eget navn, men samtidig deltar de i dette samarbeidsprosjektet som siden starten i 1999 har hatt som mål å lage kvaiitetsviner fra Douro som har større fokus på eleganse og syre enn det som er vanlig i dalen. Mer moderne lokal egenart enn fruktdreven vinstil fra den nye verden. (2014)
Niepoort ***

Turris
Robustus (08: 70€)
Batuta (11: 57€)
Charme (11: 56€)
Redoma Tinto (07: 330 / 10: 27€ - Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca ++)
Bioma Tinto (10: 200 - Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Sousão)
Vertente (09: 160 / 13€ - like deler Touriga Naciona, Touriga Franca, Tinta Amarela , Tinta Roriz)
Redoma Reserva Branco (12: 29€ - Rabigato, Codega, Donzelinho, Viosinho, Arinto ++)
Redoma Branco (11: 200 / 13€ - Rabigato, Codega ++)
Tiara Branco (10: 15€ - snitt 60 år gamle stokker)
Coche Branco (lansert i 2010)

Familiefirmaet Niepoort har holdt det gående siden 1842. Fra sitt velfylte lagerhus midt i Vila Nova de Gaia har de vært blant de ledende portvinshus I nyerer tid. Under femte generasjon Eduard Dirk Niepoorts ledelse, han startet som 23-åring i 1887, skaffet de seg eiendommene Quinta de Napoles samme år og naboeiendommen Quinta do Carril og investerte i både nyplanting, restaurering og moderne vinifikasjonsutstyr. Ambisjonen var å lage Portugals beste bordviner, og i alle fall ble deres prosjekt et lokomotiv for områdets satsing på svakvin. Først ute var rød Redoma i 1991, branco-utgaven kom ikke før i 1997. Den er lagd på druer fra mer enn 60 år gamle stokker som vokser på 4-800 moh. Reservautgaven er blant landets beste hvitviner. Flaggskipet Batuta ble lansert i 1999 og druene kommer fra Carill-eiendommen som har 8 ha med 70 til over 100 år gamle vinstokker 750 moh. Charme og Coche er Dirks forsøk på en elegant og balansert tolkning av Burgund, og den røde kommer fra en svært gammel vinmark i Vale de Mendiz. Tiara er en tilsvarende tolkning av tysk hvitvin, Robustus var Dirks første vin som han ikke lanserte før i 2004 - tradisjonell og lagret 4 år på 2000 liters trefat. Turris er en raritet fra 130 år gamle stokker Cima Corgo-området, og der magnumflaskene er signert av alle som jobber på Niepoort. I 2012 overtok de Quinta de Baixo i Bairrada, der han lager lette viner med høy syre og lav alkohol inspirert av produsentene på 40-tallet. Niepoort selger også billigviner i Norge med tullete norske navn som Troll og Fabelaktig. (2014).
P+S (Prats & Symington)
**
Chryseia (11: 42€ - 65% Touriga Nacional, 35% Touriga Franca)
Post Scriptum Chryseia (11: 210 / 14€ - 56% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 7% Tinta Barroca, 7% Tinta Roriz, 7% Prazo de Roriz)
Quinta de Roriz reserva (80% Touriga Nacional, 15% Touriga Franca, 5% Tinto Cão)
Prazo de Roriz (37% Tinta Barroca, 18% Old Vines, 16% Touriga Nacional, 15% Touriga Franca, 7% Tinta Amarela, 7% Tinto Cão)
Portvinsgiganten Symington med 900 ha i Duoro har også kastet seg på svakvinsbølgen med Charles Symington som ansvarlig for vinmarker og produksjon. Som medeier og med på laget har de Bruno Prats som styrte Château Cos d'Estournel i Bordeux i 30 år (tilhørte dengang Symington), og målet om å lage en topp kvalitet rødvin ble realisert med Chryseia 2000 (2011 fikk 97 i Wine Spectator). Sammen eier de Quinta de Roriz og Quinta da Perdiz der mesteparten av druene kommer fra (noe også fra Symingtons andre eiendommer), Post Scriptum fra Perdiz. (2014)
Poeira, Quinta do ** Poeira (11: 30€ - Tinta roriz, Touriga franca, Touriga nacional, Tinta barroca)
Pó de Poeira (12€)
Pó de Poeira branco (12: 27€)
En av Portugals ledende ønologer, Jorge Moeira, hadde lyst til å starte et eget prosjekt for å lage en signaturvin for Douro, og i 2001 kjøpte han denne 9 ha gården og startet sitt Poeira-prosjekt. Året etter begynte han som sjefsønolog på Quinta de La Rosa. Poeira har fokus på syre mer enn tanniner, og kan drikkes ung samtidig som den tåler lagring. Pó de Poeira er fra samme felt, men yngre stokker, mens hvitvinen kommer fra en egen liten parsell. (2014)
Portal, Quinta do * Touriga Nacional
Auto (Touriga Nacional, Tinta Roriz fra Quinta dos Muros)
Grande Reserva (06: 27€ - Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca)
Reserva (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca)
Familiedrevne Quinta do Portal består av 4 gårder med til sammen 100 ha som alle ligger i Pinhão; Quinta do Portal, Quinta do Confradeiro, Quinta dos Muros (familiens opprinnelige gård) og Quinta da Abelheira.Lang familiehistorikk her, men dagens "Boutique Winery" ble stiftet på tidlig 90-tall. De produserer foruten gode rødviner, også fire hvitviner, portvin og distriktets kanskje beste muscatelviner. De driver også et sjarmerende gårdshotell, Casa das Pipas, og tilhørende velrenommert restaurant (se over). (2014)
Ramos Pinto *** Duas Quintas Especial (blanding fra gamle stokker)
Duas Quintas Reserva (08: 315 - Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca)
Duas Quintas (10: 158 - Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional)
Bons Ares(Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon)
Casa Ramos Pinto fra 1880 ble i 1990 en del av det franske champagnefirmaet Roederer Group, og var en av pionerene bak den store bølgen av bordvinsproduksjon i dalen med den berømte vinen Tinto Cão - forløperen til Duas Quintas. De har fire eiendommer med til sammen 360 ha: Quinta do Bom Retiro, Quinta da Urtiga, Quinta dos Bons Ares og Quinta de Ervamoira. Alle vinene i lista lages også som hvitvin med samme navn. (2014)
Rosa, Quinta de la ** Quinta de la Rosa reserva (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz)
Quinta de la Rosa (09: 194 - 30% Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz ++)
douRosa (10: 162 - Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Roriz)
Quinta de la Rosa Branco (12: 10€ - 35% Viosinho, 35% Rabigato + bl.a. Gouveio og Códega do Larinho)
En gammel portvinsgård fra 1815 nær Pinhão i Cima Corgo-distriktet som kom i Bergqvistfamiliens eie i 1906. Sophia, som driver i dag, og hennes far Tim Bergquist var blant de første til å lage røde bordviner av portvinsdruer, 1990, og de fikk mye oppmerksomhet og internasjonalt salg. Reservavinen ble kåret til årets vin i Portugal i 2004. Vinmakeren på gården heter Jorge Moreira og regnes for en av Portugals beste. Han har en egen liten 9 ha vingård der han lager vinen Poeira (se eget oppslag). De har også en del rom og hytter til utleie på gården (75-115€). (2014)
Vale de Done Maria, Quinta
(Lemos & van Zeller
)
**(*) Quinta Vale de Done Maria "Vinha do Rio" (11: 115€)
Quinta Vale de Done Maria "Vinha do Francisca" (11: 68€)
Quinta Vale D. Maria (11: 38€ - 40 druesorter, snitt 60 år)
CV - Curriculum Vitae (11: 73€)
Casal de Loivos (Touriga Franca, Tinta Roriz + 18 andre)
Rufo Vale D. Maria (11: 9€ - 60% Touriga Franca, 40% Touriga Nacional)
Rufo Vale D. Maria Branco
Cristiano van Zeller kjøpte Quinta Vale de Done Maria vingården i 1996 fra konas familie - fram til 1993 eide Zellerfamilien portvinsgården Quinta do Noval. Tidligere gikk de 40 forskjellige druesortene fra de 10 ha og 50 år gamle vinstokkene til Smith Woodhouses portviner. Med god hjelp fra Dirk Niepoort og Jorge Roquette på Quinta do Castro (jf Douro Boys) og med den talentfulle vinmakeren Sandra Tavares da Silva fra 1999, ble det gjennomført en full renovering. Arealet har blitt utvidet (31 ha), og samarbeid med en rekke vinbønder som leverer druer er inngått. CV er en raritet som kun produseres i 1500 flasker i gode år av druer som vinifieres individuelt. Casal de Loivos kommer fra en liten 1,6 ha plott på Quinta do Noval. Vinha do Francisca kommer fra en plott som de plantet i 2004. Den er oppkalt etter datteren og er beplantet bl.a. med druesorten Tinta Francisca som ble introdusert i distriktet i 1756. Vinha do Rio kommer fra en av de eldste plotten på gården helt nede ved elven. Prosjektet er såpass nytt at tiden får vise om de finner sin plass helt i toppsjiktet, men utgangspunktet er lovende. I 2006 gjenåpnet Cristiano også det gamle familiefirmaet under navnet Van Zeller som produserer svak- og portvin. Skal du søke på Done Marie-vinene på diverse nettsteder, så bruk Lemos & van Zeller. (2014)
Vale Meão, Quinta do *** Quinta Vale Meão (55% Touriga Nacional, 34% Touriga Franca, 6% Tinta Barroca, 5% Tinta Roriz)
Meandro (10: 200 - 35% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 27% Tinta Roriz, 3% Sousão, 3% Tinta Barroca, 2% Tinto Cão)
Monte Meão - Touriga Nacional
Vindronningen i Douro på 1800-tallet, Dona Antónia Adelaide Ferreira, kjøpte denne gården på auksjon i 1877 (hun hadde rundt 40 gårder, bl.a.Taylors Vargellas og Symingtons Vesuvio). I dag er det tippoldebarnet Francisco "Vito" Javier de Olazabal som eier gråden, som han totalrenoverte i 2000 med bl.a. opprinnelige granittlagares, sammen med sønnene Francisco "Xito" de Olazabal (vinmakeren) og Nicolau de Almeida. 90% av druene fra 65 ha går til Taylor's Port, resten lager de svakvin av under egen etikett. De bruker store eikefat (det største på 2000 liter). Vinmakeren på Ferreira, Fernando Nicoulau de Almeida, lagde Barca Vela i kjelleren på denne gården med druer fra gårdens vinmarker (se Sogrape). Flaggskipet Quinta Vale Meão har vært innom Wine Spectators Top 100 Wines. Meandro hører til de gode kjøp her hjemme - en lekker vin som modnes tidlig. (2014)
Vallado, Quinta do ** Adeleide Tinto (11: 89€ - Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Franca + ca 20 til)
Reserva Field Blend (11: 25€ - Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Franca + ca 20 til)
Sousão (10: 250)
Touriga Nacional (10: 240 / 11: 19€)
Vallado Tinto (10: 160 - 30% Touriga Franca, 25% Touriga Nacional, 20% Tinta Roriz, 5% Sousão, 20% Vinhas Velhas)
Reserva Branco (10 mnd eik - Rabigato, Gouveio, Arinto, Viosinho)
Vallado Branco (Rabigato, Viosinho, Arinto, Verdelho)
Gården i Corgodalen har vært i familien Ferreiras eie siden 1818, og Joao Ferreira Alvares Ribeiro og Francisco Spratley Ferreira, sjette generasjon og etterkommere av Dona Antonia Adelaide Ferreira (se Vale Meão), styrer i dag. De har 64 ha, og 38 av dem ble plantet på nytt i perioden 1993-1998 parallelt med innstallering av et høyteknologisk vinanlegg. Tidligere gikk alle druene til portvinshuset Ferreira, men i 1993 bestemte de seg for å starte produksjon av vin under eget navn. I 2008-2009 ble det hele fullført med nye produksjonsbygninger. I 2009 kjøpte de også Quinta do Orgal med 40 ha. Endruevinen Sousão er en kraftig vin som er typisk for Douro Boys-stilen. Vinmaker er Francisco Olazabal som lånes ut fra Vale Meão. Reservavinen kommer fra gamle vinstokker, 70% rundt 90 år gamle og produseres bare i gode år. De har også et hotell på eiendommen med 13 rom (120-160€). (2014)
Wine & Soul ***

Pintas (10: 500 - mer enn 30 druesorter)
Pintas Character (11: 290)
Quinta da Manoella Vinhas Velas (11: 450 - mer enn 30 druesorter)
Manouella (11: 200 - 60% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca, 10% Tinta Roriz, 5% Tinta Francisca)
Guru Branco (12: 290 / 09: 26€ - Viosinho, Rabigato, Codega, Gouveio)

Sandra Tavares da Silva og ektemannen Jorge Serôdio Borges er to ønologer som har bidratt vesentlig til den senere tids utvikling av distriktets viner. De har en lang vinhistorie: Sandra gikk sin læretid på foreldrenes gård Quinta de Chocapalha i Estremadura (der hun nå er vinmaker) og på Quinta do Vale Done Maria. Hun regnes i dag som en av Portugals mest talentfulle ønologer. Jorge var ønolog hos Dirk Niepoort, og er medeier i Quinta do Passadouro sammen med den belgiske industrimannen Dieter Bohrman, og han har ansvaret for vinlagingen. I 2009 overtok han også familigården Quinta da Manoella (14 ha, 80-100 år gamle stokker) i Vale de Mendiz. Ekteparet ville gjerne gjøre noe sammen, og i 2001 kjøpte de et gammelt portvinshus i landsbyen Vale de Mendiz der de bor, og Wine & Soul og deres "garasjerødvin" Pintas var født. Druene til denne kommer fra deres 6 ha eiendom, hvorav 2,5 ha er en gammel vinmark fra 1930 med mer enn 30 druesorter. 2011-utgaven av Pintas har i skrivende stund fått 98 poeng i Wine Spectator og slo dermed den gamle 97-rekorden til Quinta Vale Meão for høyeste poengsum tildelt en portugisisk svakvin. Porteføljen er siden 2001 utvidet med egen portvin, en rimeligerer utgave av Pintas og vinene fra Quinta da Manoella. De har også i Guru realisert sin ambisjon om å lage en topp hvitvin, en vin som visstnok kan gi assosiasjoner til Burgund og skal holde opp mot 10 år - så er da også Sandra kjent for å etterstrebe eleganse i sine viner. (2014)

crasto

 

 

 

 

 

Druer:
Det er i dag 15 røde og 14 hvite druer som kan brukes til portvinsproduksjon. Ikke overraskende er det de fem anbefalte druesortene som også er de viktigste i rødvinsproduksjonen:

Touriga Nacional Rødvin Portugals mest velrennomerte rødvinsdrue, deres svar på Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Nebbiolo. Både Douro og Dão påberoper seg opphavsretten, men den har spredd seg fra nordområdene til de flese vindistrikter i landet. Du finner den i viner fra Algarve og Alentejo i syd, i de vestlige regionene Ribatejo/Tejo og Setúba (Lisboa), side om side med den lokale Bagadruen i Bairrada og helt ut på Azorene. Touriga Naciona har tykt skall som bidrar med kraftig farge og tanniner, og derav strukturelle og lagringsdyktige viner. Den kjennetegnes ved florale og fruktige aromaer, modne solbær og bringebær, og med hint av urter og lakris.
Touriga Franca Rødvin Blir beskrevet som en strukturell pilar i Douro-blandingene. Den er den mest utbredte druen i Douro (ca 20%), og har spredd seg utover den nordlige halvdelen av Portugal. Endruevinene er tette, men samtidig med en viss eleganse (fløyelsmyke tanniner som bidrar til lagringsevne), og med florale aromaer (roser / ville blomster) og smak av bjørnebær. Den blandes gjerne med Tinta Roriz og Touriga Nacional.
Tinta Barroca Rødvin Dette er også en av de mest plantede druene i regionen. Opptrer sjelden som endruevin, men er en gjenganger i blandingsvinene. Den bidrar med mørk farge sammen med plomme og kirsebær, men lite tannin pga. det tynne skallet. Høyt sukkerinnhold bidrar til økt alkoholprosent. Litt var for varme, så bruk av overmodne druer kan føre til uønsket rosinsmak.
Tinta Cão Rødvin Betyr rød hund - portugiserne kaller gjerne opp druene etter dyr. Antas å kommer fra Douro. Gir en krydret aroma når den vokser i varme strøk, mer blomsterpreget i kjøligere strøk der den passer best.
Tinta Roriz / Roriz Rødvin Dette er det nordportugisiske navnet på spanske tempranillo (lengre sør kalles den Aragonez). Fyldige, intense og tanninrike viner med sort morbær-/bringebærsmak og blomsterduft. Den antas først plantet på 1700-tallet på Quinta de Roriz i Douro, derav navnet.

Gå til toppen


Beiras - Dão (røde/hvite)
Dão er en av tre underdistrikter i regionen Beiras som er et svært varierende vinområde (de to andre er Bairrada og Beira Interior). Vinmarkene ligger i et litt isolert område beskyttet av fjell på alle kanter og med et gunstig, tidvis ganske kjølig klima for produksjon av druer. Ikke så varmt som i Douro, og ikke så fuktig som i Beirrada. Høye dagtemperaturer og kjølige netter som gir bra syreutvikling. Druene dyrkes på tradisjonelle små parseller (snitt 1 ha) som ligger mellom 200 og 900 moh, rødvinsdruene på granittholdig jordsmonn, de hvite på skiferholdig. I nyere tid har de store vinprodusentene rykket inn og etablert mer drivverdige løsninger. Mesteparten av druene går fremdeles til de mange kooperativene, som i denne regionen har vært en enorm bremsekloss i utviklingen med sin monopolordning fram til EU satte foten ned i 1989, og til billigviner som Sograpes Grão Vasco. Fra 1990-tallet skjøt utviklingen fart anført av Sogrape og Caves Aliança, så de beste produsenter i Dãodistriktet lager fine, klassiske rødviner og stadig bedre hvitviner (generelt ikke så spennende fra dette området). Som i Douro er det mye eksperimentering og nytenkning. Dão har potensial til å bli Portugals beste rødvinsdistrikt, så det skal bli spennende å se hva som skjer inn i framtiden.

Rødvinene preges av en elegant fruktighet og frisk syre, balanserte og ikke så sødmefulle som i naboregionene. Wineanorak.com beskriver vinene slik: "Dão doesn't rely on power for its effect, but instead aims at subtlety and finesse, a cause helped by the good natural acidity of the grapes. These wines range from light, peppery and spicy to more full bodied and fruity, but there is almost always a lovely suppleness and brightness to the fruit. While rather rustic examples still exist, modern fruitier wines are becoming more common. But even these modern versions still retain their essentially Portuguese character."

Lagring/mat
De røde passer godt til kraftige kjøttretter av vilt, samt okse og lam. De fatlagrede hvite går fint til kylllngretter og smaksrike fiskeretter.

Hoteller og restauranter
Et opphold i Beiras kan godt skje fra én base. Her kommer noen alternativer i Dão, men se også Beirrada.
Quinta da Ponte - Guarda, +351 965 050 636, 100-130€. Ombygd 1800-talls herregård i Beira Interior (det tredje vinområdet i Beiras som ikke er omtalt her) med 5 rom/ 5 leiligheter og svømmebasseng. Litt avsidesliggende 5 km fra Guarda, og 1 km fra restaurant.
Restaurante Quinta da Cabriz - Carregal do Sal -Viseu, +351 232 960 140, daosul@daosul.com. Quinta de Cabriz var blant de første vingårdene som etablerte egen restaurant. Se omtale av Dão Sul under.
Pousadas - Portugal har også sin kjede av historiske bygninger, ofte klostre, som er omgjort til hotell. De ligger vanligvis idyllisk til på landsbygda, og kan være gode overnattingsalterntiver. Pousada de Viseu i Viseu og Convento do Desagravo i Vila Pouca da Beira ligger begge fint plassert for utforsking av Dãos vinprodusenter og Portugals høyeste fjell i Serra da Estrella.

De beste produsentene:

 Produsent    Viner  Kommentar
Adega Cooperativa Silgueiros * Reserva
Morgado de Silgueiro Touriga Nacional
Morgado de Silgueiros (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen, Alfrocheiro)
Et av de beste kooperativene ligger utenfor Viseu - m.a.o. i et område med mye kvalitetsproduksjon. Det ble etablert i 1962 og har i dag 2000 medlemmer hovedsakelig fra Sigueriosområdet. De har 5 røde og 3 hvite i katalogen. (2014)
Álvaro Castro (Quinta da Pellada) ***

Quinta da Pellada Carrocel (11: 44€)
Quinta da Pellada Tounot (10: 45€)
Quinta da Pellada Touriga Nacional (€ 38) / Baga / Jean (11: 52€)
Quinta da Pellada Reserva
Quinta da Pellada (28€ - Touriga Nacional, Tinta Roriz)
Quinta de Saes Reserva (12€)
Quinta de Saes (12: 121 / 6€ - Touriga Nacional, Alfrocheiro Preto, Tinta Roriz, Jaen)
Pape (08: 298 / Pape 32€ - Touriga Nacional, Baga)
Doda (tidl. Dado - 10: 33€)
Quinta da Pellada Primus Branco (09: 333 / 28€ - Encruzado, Cerceal, Bical)
Quinta de Saes Reserve Branco (11: 9€)

Álvaro Castro er den beste produsenten i distriktet. Han har to gårder i Pinhanços, Quinta da Pellada og Quinta de Saes (der han bor og lager vinen). Han harogså kjøpt opp flere vinmarker. Han arvet den eldgamle vingården Pellada i 1980 som hadde ligget brakk i én generasjon, og la sivilingeniørkarrieren på hylla og satset på vin - den første ble tappet i 1989. Han produserer nå en rekke viner fra sine to gårder, også prosjekter i samarbeid med andre produsenter. Vinen Doda er et fellesprosjekt med hans venn Dirk Niepoort der de blander 50/50 fra Douro og Dão - en tradisjon med historiske røtter. Maria Castro jobber side om side med sin far. (2014)

Bica, Quinta da * Reserve (13€ - 50% Touriga Nacional, 30% Alfrocheiro Preto, 20% Jaen)
Vinhas Velhas (Touriga Nacional, Baga, Rufete, Alvarelhão, Jaen, Bastardo)
Jean & Rufete (8€)
Radix (Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jean, Tinta Pinheira, Baga)
Colheita (6€ - 30% Touriga Nacional, 30% Alfrocheiro,20% Tinta Roriz, 20% Jean)
João Sacadura Botte driver denne lille 15 ha vingården i nærhet av Seia som har historiske røtter tilbake til klosterdrift på 1500-tallet. De er kjent for god kvalitet i til rimelig pris, og Paulo Nunes er vinmaker på gården. De har også et par rom som de leier ut. (2014)
Caves Aliança ** Quinta da Garrida Reserva Touriga Nacional
Quinta da Garrida Touriga Nacional
Quinta da Garrida Reserva (Touriga Nacional, Tinta Roriz)
Quinta da Garrida (3,5€ / 07:100 - Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen)
For omtale av produsenten: se Bairrada.
Dão Sul (Global Wines - Quinta da Cabriz) **

Quinta da Cabriz Colheita Seleccionada
Quinta da Cabriz Dão Superior (Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz)
Quinta de Cabriz Touriga Nacional
Quinta do Covão Verdelho
Paço dos Cunhas de Santar (Touriga Nacional, Tinta Roriz)
Quinta da Cabriz Experiência VL1 (hvitvin)
Quinta da Cabriz Encruzado

Beirrada:
Quinta de Encontro Touriga Nacional
Bairrada Superior (50% Baga, tTouriga Nacional, Tinta Roriz, Merlot)
Douro:
Quinta das Tecedeiras Reserva (moderne stil)
Quinta Sá de Baixo (Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Franca)
Palestra (Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Franca)
Dourat ( 50% Touriga Nacional fra Quinta das Tecedeiras, 50% Grenache fra Jose Puig's Vinedos Ithaca i Priorat)

Dette vinfirmaet (også kalt Global Wines) startet på Quinta de Cabriz så sent som i 1990 av gründerne Casimiro Gomes , Carlos Lucas og Joaquim Almeida. Firmaet ekspanderte kraftig på midten av 2000-tallet og er, etter en ganske turbulent eiermessig og økonomisk utvikling, i dag Dãos største aktør med en rekke gårder som disponerer over 1000 ha vinmarker. Joaquim Coimbra er direktør for aksjeselskapet og har de siste årene staket ut en ny strategi. I Dão har de også gårdene Quinta do Ribeiro Santo, Quinta dos Grilos, Quinta do Solar, Quinta da Linhamed, Casa de Santar og Paço dos Cunhas de Santar. De har også kjøpt seg opp i Douro (Quinta das Tecedeiras, Quinta Sá de Baixo der Palestra kommer fra), Bairrada (Quinta do Encontro), Lisboa (Martim Joannes Gradil), Alentejo, Vinho Verde (Quinta de Lourosa) og i Brasil. De har en stor portefølje med mange titalls viner (også viner fra forskjellige land blandes). Mye billigviner, men er også opptatt av kvalitetsviner med regionale særtrekk. De satser også innen vinturisme, og Quinta de Cabriz var blant de første vingårdene som etablerte egen restaurant, Restaurante Quinta de Cabriz, og vinutsalg på gården. (2014)

Passarela, Casa de *

Vinhas Velhas
Reserva (Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen)
Colheita (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Jaen)
Casa da Passarela (Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen, Tinta Roriz)

Manuel Santos Lima eier dette mer enn 200 år gamle historiske huset som også er opphavet til landsbyen med samme navn. De har 40 ha beplantet med druer som vinmaker Paulo Nunes (se Bica) tar hånd om. Han er kjent for elegante viner med ren frukt. (2014)

Roques, Quinta do **

Quinta do Roques Garrafeira (65% Touriga Nacional, 15% Alfrocheiro,10% Tinto Cão, 5% Tinta Roriz)
Quinta do Roques Reserva (07: 169 - 55% Touriga Nacional, 20% Alfrocheiro, 15% Jean, 5% Tinto Cão, 5% Tinta Roriz)
Quinta do Roques (Touriga Nacional / Alfrocheiro Preto / Tinto Cão)
Quinta do Roques (10: 155 - 60% Jaen, 25% Touriga Nacional, 10% Alfrocheiro, 5% Tinta Roriz)
Quinta do Roques Encruzado (12: 12€)

Eierne av denne over 100 år gamle familiegården i Abrunhosa do Mato bestemte seg for å satse for fullt på svakvin, og fra 1978 foretok de masse nyplanting. I dag er det 40 ha her. Første vin under eget navn kom i 1990. På tidlig 90-tall moderniserte de produksjonsanlegget, og i 1997 kjøpte de den 35 ha store Quinta das Maias med veldig gode vekstforhold for Jean. De beste og eikelagrede vinene selger Luís Lourenço under Roques-labelen, mens de lettere selges som Quinta do Correio, en tredje quinta de har anskaffet seg. Garrafeira er deres flaggskip, men deres Encruzado har også fått oppmerksomhet. De lager også god hvitvin på Malvasia og Encruzado. (2014)

Sogrape (Quinta dos Carvalhais) ** Quinta dos Carvalhais Touriga Nacional / Alfrocheiro/ Jean
Quinta dos Carvalhais Reserva
Quinta dos Carvalhais
Duque de Viseu
Grão Vasco (10: 110 - Jaen 20%, Alfrocheiro Preto 20%, Touriga Nacional 30%, Tinta Roriz 30%)
Quinta dos Carvalhais Encruzado
Portugals største vinfirma Sogrape (etablert i 1942 og kjent for sin rosévin Mateus) etablerte seg i Dão i 1957 gjennom oppkjøp av aksjer i det som i dag heter Vinícola do Vale do Dão. De startet med vinen reserva Dão, og deretter bestselgeren Grão Vasco. Etter en brann som ødela produksjonsanlegget på Vale do Dão, kjøpte de Quinta dos Carvalhais som hadde 50 ha beplantet. I tillegg har de et stort nettverk av druedyrkere, og de har bidratt mye til å øke kvaliteten gjennom diverse kvalitetsprogrammer og kontroll av druene. Til tross for sin størrelse, har de klart å holde kvaliteten i hevd. (2014)

Druer:

Touriga Nacional Rødvin Dette er disktriktets hoveddrue. Se Douro.  
Alfrocheiro Rødvin Druen finnes både i Dão, Bairrada og videre sørover i bl.a. Alentejo, da den produserer god syre også i varmt klima. Den ble lansert her i Dão, men opprinnelsen er ukjent. Druen tilfører god farge, smaker av bær (bjørnebær og modne jordbær) og krydder, og den bidrar også med bløte tanniner.
Jaen Rødvin En anvendelig drue som er lett å dyrke og modner tidlig. Den mest utbredte druen i Beiras etter Baga, og den viser seg fra sin beste side i Dão. Druen antas å kommer fra Spania der den heter Mencía. Den modner tidlig og har et ganske lavt syre- og tannininnhold og beskjeden farge. På sitt beste parfymerte med hint av bjørnebær, blåbær og kirsebær. Den har en litt rustikk karakter, og brukes primært som en blandingsdrue, ikke minst med de to over.
Preto Martinho Rødvin Mest utbredt i Ribatejo og Estremaduro. Modner tidlig og tilfører dyp farge og mye alkohol. I Algarve har den fått navnet Negra Mole.
Aragonês Rødvin Det sørportugisiske navnet (Alentejo) på den spanske druen Tempranillo. I Douro og Dão kalles den som regel Tinta Roriz. Når druen dyrkes lengre sør, blir vinene mindre tanninrike og syrlige, og holder ikke like lenge på farge og friskhet. Dyktige produsenter klarer dog å få fram saftige, krydderpregede viner med bær- og plommeaktig smak ment for tidlig konsum.
Rufete Rødvin Først og fremst en blandingsdrue i Douro, Dão og i de nordlige og sentrale deler av Beira Interior. Vanskelig å dyrke og modner sent. Fruktige og aromatiske viner når de har fått modnet nok.
Encruzado Hivtvin Dette er den viktigste hvitvinsdruen i distriktet, og brukes fra alt til lette, friske viner til fatgjærede, burgundliknende viner med flott balanse. De beste er ganske elegante med aromaer av roser, fioler og bladgrønt, hint av sitrus og av og til mineraler. Rike, med god struktur og tåler lagring. Produseres både som endruevin og som stjerna i blandinger.
Bical Hivtvin Druen finnes både i Dão (der den også heter Borrado das Moscas) og Bairrada. En robust drue som gir høyt syre- og alkoholinnhold, og tåler lagring (vil gi honningpreg). Vinene er ofte bløte og aromatiske - fersken, aprikose og tropisk frukt i varme årganger.
Cercial Hivtvin Et litt forvirrende navn, da flere druesorter kalles dette - bl.a. Sercial som er en av hoveddruene i Madeiraproduksjon. Vi finner en variant i Dão, Bairrada og Ribatejo.  
Malvasia fina Hivtvin Malvasia er en hel druefamilie, og vi finner varianter særlig i Italia i selskap med Trebbiano. Den er også utbredt i Portugal, bl.a. i Douro, Beiras, Estremadura der den kalles Mavasia fina og på Madeira (Malmsey). Det finnes også en Malvasia Rei (Duoro) som gir enklere viner. Mavasia fina-vinene er mer subtile enn intense, og kan tilføre vinene hint av melasse, bivoks, muskat, røyk og smak av fersken, aprikoser og rips.
Verdelho Hivtvin Dette er også en drue som er er sentral i Madeiraproduksjon. En syrerik og aromatisk drue.

Gå til toppen


Beiras - Bairrada (røde)

Vest for Dão ligger det lille distriktet Bairrada, ikke langt fra de milelange sandstrendene og koselige fiskelandsbyene ute ved kysten. Navnet kommer fra bairro som betyr myk leire, og blandet med kalken i området setter det sitt preg på vinen. Klimaet er mildt og ganske fuktig, men det kan bli varmt om sommeren. Landskapet er preget av slake koller, små vinparseller og skoger med pinje og eukalyptus. Distriktet har først i senere tid blitt satt på kartet som svakvinsprodusent. Når portvinsbølgen raste på det verste på tidlig 1800-tall i England, ble mange Bairradaprodusenter tatt for å selge sin vin ulovlig som portvin, og også godkjente portvinsprodusenter ble tatt for å blande vin herfra med sin egen for å øke det økonomiske utbyttet. Myndighetene svarte med å forlange at alle vinstokkene skulle rykkes opp med roten, og det var først i 1980 at de fikk tilbake sin status som eget vindistrikt. I den videre utviklingen har det vært områdets ubestridte ener, Louis Pato, som har definert kvalitetsnivået og vist hva som er mulig å få ut av Bagadruen.

For i Bairrada er det bagadruen som dominerer, og rødvin står for rundt 80% av produksjonen. De tanninrike bagavinene kan være svært lagringsdyktige. Faktisk produserer baga så tannin- og syrerike viner at mange produsenter sliter med å balansere dette med frukten. Den modner også sent og er utsatt for høstregnet som kommer inn fra Atlanterhavet. I bestrebelsene på å lage mykere bagaviner, var valg av blandingsdruer viktig, og i 2003 fikk de lov til bruke både Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah og Touriga Naciona i distriktets viner. På det beste produseres det faste og dype bagaviner med god fruktighet - nærmest assosiasjoner til Barbaresco om enn ikke med samme finesse. Distriktet er også kjent for sin musserende viner (de første i Portugal ble laget her) som lages på Maria Gomes-druer eller Arinto, Bical og Cercial, av og til også iblandet Chardonnay.

Lagring/mat
Bagavinene er svært lagringsdyktige, gjerne opp til 15-20 år, og da i særdeleshet Lois Patos viner i gode årganger. Jeg har noen Vinha Barossa 2001 i kjelleren som i følge Arne Ronold i Vinforum vil leve i minst 50 år .
De kraftige bagavinene går godt til kraftige okseretter. De gode hvite passer til skalldyr, ovnsbakt fisk og torsk.

Hoteller og restauranter
Provinshovedstaden Coimbra er et bra utgangspunkt som base for utforskning av Beiras. Under finner du et par mer landlige alterntiver, og se også Dão. Foretrekker du strandlivet, er Figueira da Foz den mest populære.
Bussaco Palace Hotel - Mata do Bussaco, Luso, +351 231 937 970 / 969 524 526, bussacopalace@themahotels.pt, 150-650€ (tilbud ned mot 110 i lavsesongen). Berømt hotell i dette storslagne slottet fra slutten av 1800-tallet. I mellomkrigstiden regnet som et av verdens mest eksklusive. Ligger på grensen mellom Dão og Beirrada i den berømte Buçaco-nasjonalparken (den gamle portugisiske skrivemåten for eng. Bussaco). Tilhørende The Royal Restaurant har et stort utvalg i portugisiske viner, inklusive sin suverene tradisjonelt fremstilte egne Buçaco tinto som de lager på innkjøpte baga og touriga nacional-druer og som normalt kun selges her og på Curia Palace Hotel der vinen produseres i dag (130€ - ikke langt fra Louis Pato). Har vært på spesialbestilling på Vinmonopolet (2011&13:500). Så her er det store muligheter for å drikke bagaviner fra det året du ble født (Arne Ronold anbefaler årgang 1978 og 1989).
Casa de Mogofores - Rua Nossa Senhora Auxiliadora 18, Mogofores, geral@casademogofores.com, 90€. Produsent Campolargo, se omtale under, leier ut 6 rom/leiligheter i et gjestehus.
Casa Vidal - Aguada de Cima, +351 234 666 353. I området rundt Mealhada er det et par hundre restauranter som serverer den lokale Beiras-spesialiteten spedgris (leitão). Dette er en av dem som er kjent for god mat, Restaurante Oásis i Mealhada en annen. Til spedgris skal det drikkes områdets røde musserende.
Astoria - Avenida Emidio Navarro 21, Coimbra, ca 60€. 3-sjernes Art Deco-hotel med bra restaurant - L'Amphitryon. Be om rom med utsikt mot elven.
Quinta das Lágrimas - Rua António Augusto Gonçalves, Coimbra, quintadaslagrimas@themahotels.pt, fra 140€. Gammelt palass som er ombygd til luksuriøst spahotell og huser gourmetrestauranten Arcadas da Cappella.

De beste produsentene

 Produsent    Viner  Kommentar
Adega Cooperativa de Cantanhede * Marquês de Marialva Grande Reserva (50% Baga, 50% Touriga Nacional)
Marquês de Marialva Baga Selecção Cinquentenário
Marquês de Marialva Baga Reserva
Floral de Cantanhede Baga Grande Reserva
Et av de viktigste kooperativene i Beirrada som ble grunnlagt i 1954 og har 1400 medlemmer med totalt 1200 ha. De har en stor portefølje, inklusive musserende, og lager fine bagaviner. Marquês de Marialva er flaggskipserien. (2014)
Bágeiras, Quinta das ** Garrafeira (03: 201 - Baga)
Reserva (03: 149 - 60% Baga, 40% Touriga Nacional)
Garrafeira Branco (Mario Gomes, Bical)
Bruto Natural (musserende)
Super Reserva (musserende)
Màrio Sérgio Alves Nunohar siden 1990 drevet denne gården i Fogueira med 24 ha.Han er en tradisjonalist som tyr til tråkking i lagares og bruk av store eikefat på 2500 liter og mer. Størstedelen av hans produksjon vies musserende vin (rød/hvit/rosé) der han bruker primært Maria Gomez og Bical som han gjærer til helt tørre viner. Han lager også gode ufiltrerte hvitviner fra gamle avlinger, og litt rødvin primært på baga. I stedet for det vanlige Grande Escolha, kaller han toppvinenen sine for Garrafeira. (2014)
Caves Aliança **

Quinta da Dona Red (Baga)
Quinta das Baceladas (Cabernet Sauvignon, Merlot and Baga)
Angelus Escolha Tinto (Touriga Nacional, Baga, Tinta Roriz)
Bairrada Reserva (09: 100)

Vinfirmaet Caves Aliança ble etablert i 1927 av 11 personer og holder til i Sangalhos der mesteparten av produksjonen skjer. I 1991 kjøpte de opp flere eiendommer, og er i dag et av de store husene med 600 ha i Alentejo, Douro, Dão og Bairradas. Grupo Bacalhôa har siden 2007 hatt aksjemajoritet. De har en rekke viner i katalogen, inklusive noen bra billigviner du får her hjemme; Bairrada Reserva og Quinta da Garrida (Dão). Angelus er ikke innom fat, og Quinta das Baceladas representerer deres utvalg av mer moderne, fruktdrevne viner tilpasset deres omfattende eksport. De har også museum og program for alle busslastene med turister som jevnlig er innom. (2014)
Caves São João **

Frei João Garrafeira (40% Baga, 40% Touriga Nacional, 20% Cabarnet Sauvignon - også gamle årganger)
Porta dos Cavalheiros ( fra Dão: Touriga Naciona - også gamle årganger)Caves São João Reserva
São João (50% Baga, 50% Touriga Nacional)
Quinta do Poço do Lobo (35% Baga, 50% Touriga Nacional, 15% Cabarnet Sauvignon - de eier denne gården)
93th Anniversary Red (25€ - fra Quinta do Poço do Lobo)
92 Anos de Historia Tinto (22€ - Baga, Touriga Naciona ++)

Dette vinhuset fra 1920 drives av Costa-familien og ligger i São João da Azenha. På 50-/60/-70-tallet var dette huset sammen med Barca Velha og Bussaco Palace Hotel (se over) eliten i Beirrada. Pga. av en familiekrangel ble alle garrafeira- og reservavinene parkert i kjelleren, og de sitter derfor i dag med et gedigent lager med årgangsviner fra 1963 og oppover som du kan smake/kjøpe dersom du besøker dem. Dette er viner fremstilt i en veldig tradisjonell stil uten fatlagring. Vinmonopolet solgte et utvalg magnumutgaver for noen år siden - se anmeldelse, som også viser at dette ikke akkurat er billigviner. Familiekrangelen er over, og en ny generasjon, Maria José Palma, Maria Gabriel Abrantes og Manuel José Costa, lager en stor portefølje med fine viner i dag, inklusive en rekke hvite og musserende. I 2010 begynte de å telle ned til sin 100-årsfeiring med en serie på 10 spesialviner, og de to siste er tatt med her. (2014)
Campolargo ** Termeão (Touriga Nacional, Castelão Nacional)
Campolargo Baga
Valdazar (Trincadeira da Bairrada, Touriga Nacional, Baga and Tinta Barroca)
Diga? (10: 160 - Petit Verdot - også hvit utgave med Viognier)
Campolargo (Pinot Noir - også hvit utgave med Cerceal)
Espumante Campolargo (Bical, Arinto, Cercial)
3. generasjon George (vinmarkene) og Carlos (kjelleransvar) Campolargo har to eiendommer, Quinta de Vale d'Azar (60 ha) og Quinta de S. Mateus (100 ha). De startet å tappe under eget navn i 2000, og i 2004 stod et gedigent høyteknologisk produksjonsanlegg klart i S. Mateus. De har en portefølje på 26 viner, og i motsetning til Luis Pato, har de en moderne tilnærming til bruk av utenlandske druesorter og lager flere endrueviner på franske sorter. De leier også ut 6 rom/leiligheter i et gjestehus, Casa de Mogofores (90€), og har prissatt program for smaking/salg. (2014)
Casa de Saima ** Bairrada Garrafeira (08: 30€ - Baga)
Reserva (03: 161 / 8€ - Baga og litt Touriga Nacional)
Tinto (06: 131 / 4€ - Baga og litt Tinto Pinheira)
Colheita (5€ - Baga og litt Merlot and Touriga Nacional - litt mer moderne stil)
Reserva Branca (4€ - 80% Chardonnay, Maria Gomes, Bical)
Graça Miranda og hennes mann Carlos Almeida e Silva driver denne 18 ha gården i Sangalhos. Her er det tradisjonelle metoder som fottråkking og gjæring i lagares og bruk av gamle eikefat som gjelder. De lager i all hovedsak bagabaserte rødviner med en liten tilsetning andre druer. Garrafeira er husets flaggskip, men jeg er usikker på om den produseres fremdeles. (2014)
Pato, Filipa ** Espírito de Baga
Nossa (10: 26€ - Baga)
FP Baga (12: 7€ - 98% Baga; 1% Bical, 1% Maria Gomes)
Hvite:
Nossa Calcário (12: 19€ - Bical)
Bossa (Maria Gomes, Bical)
FP Bical & Arinto (12: 7€)
Datteren til Louis Pato følger i sin fars forspor. Etter tre års vinutdannelse i Bourdaux, Argentina og Australia, startet hun i 2001 med familiens hjelp egen vinproduksjon i landsbyen Ois do Bairro basert på innkjøpte druer fra hele Berias. Siden har hun kjøpt opp vinparseller i området og restaurert et gammelt vinhus. Sammen med sin belgiske sommelier, som hun giftet seg med i 2007, lanserte de Nossa som var laget på bagadruer fra gamle stokker fra forskjellige parsellene og ment for konsum de første 6-7 år. Filipa utforsker muligheter i området og produksjonsmetoder på samme måte som sin far. Fokuset er på frukten og minst mulig innblanding i de naturlige prosesser. Hun har også sammen med faren etablert et samarbeid med produsenter i området for å bevare og videreutvikle tradisjonene rundt Bagadruen. Hun lager også tre musserende. (2014)
Pato, Luis ***

Quinta do Ribeirinho Pé Franco
Vinha Barrosa (05: 324 - Baga - 80 år gamle stokker)
Vinha Pan (13: 309 - Baga)
Vinhas Velas (13: 225 - Baga)
TRePA (09: 248 - Baga og Tinta Roriz fra Douro)
Vinha Formal (Touriga Nacional)
Fernão Pires (lagd på 94% Maria Gomes og 6% Baga)
Hvite:
Vinha Formal (10: 222 - Bical)
Vinhas Velas (11: 151 - 50% Bical, 25% Cerceal, 25% Sercialinho)
Maria Gomes
FLP (50cl 05: 190 - Sercialinho, Cerceal, Bical)

Luis Pato er kongen av baga og en av Portugals mest repspekterte produsenter. Hans famile har lagd vin på Quinta do Ribeirinho helt siden 1800-tallet, og Luis overtok driften og produserte sin første vin i 1980. Han har vært helt sentral i nyetableringen av Beirrada som vindistrikt og utviklingen av bagavinene. Han har eksperimentert med avstilking av drueklasene, eikelagring og upodede pre-phyloxeria druestokker. Han produserte den første Vinhas Velas-vinen i Portugal i 1988, og i 1995 kom de første vinene med oppgitt vinmark - Vinha Pan, Vinha Barrosa og Quinta do Ribeirinho Pé Franco. I 1998 kjøpte han Vinha Formal for å produsere sin hvite enkeltvinmarksvin på Bical. I 1999 meldte han seg ut av DOC-klassifiseringen i protest mot at det ble lov å bruke importerte utenlandske druer (bruker betegnelsen Regional Beiras). I 2005 lager han sin første vin sammen med datteren Filipa (se eget oppslag) som fikk navnet FLP. I senere tid har han også begynt å produsere flere musserende (han er best her også) og søte viner i tillegg til sine 16 forskjellige rødviner. For 10 år siden skrev Arne Ronold det følgende om Pato: "Mens de fleste andre bairradaviner sliter med en fremtredende og til dels ubehagelig syre og tanninstruktur, makter Pato på forunderlig vis å pakke inn disse markante elementene i en fabelaktig frukt." (2014)

Druer:

Baga Rødvin Baga betyr bær, og er en nesten kullsvart drue med tykt skall. Den er utgangspunktet for de fleste blandingene i Bairrada, og er ofte i selskap med Touriga Nacional. Den dyrkes også i Dão og sørover i Ribatejo. Den er svært tanninrik, og kombinert med høy syre har den tidvis gitt viner der frukten ikke makter å balansere. Druen er heller ikke så motstandsdyktig mot råte, så et problem har vært at druene har vært plukket for tidlig før høstregnet setter inn. I nyere tid har produsentene blir flinkere til å kontrollere den og lager mer bløte viner fra starten av, og druens rike og bærpregede fruktighet kommer tydeligere fram. Valg av blandingsdruer er også viktig her, og i 2003 fikk de lov til bruke både Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah og Touriga Nacional.
Rufete Rødvin Blandingsdrue - se Dão.  
Maria Gomes /
Fernão Pires
Hvitivin / Musserende Denne druen går vanligvis under navnet Fernão Pires i Portugal, og er trolig den mest plantede hvitvinsdruen i landet (særlig Lisboa og Ribatejo). Det er den vanligste hvitvinsdruen i distriktet og brukes ikke minst i produksjonen av musserende vin som distriktet er kjent for. Den er svært tidlig moden (en av de første som høstes), har lav syrlighet og bidrar med intense blomsteraromaer. Til stille viner kan den tåle litt forsiktig eikelagring, men normalt brukes den til viner som er ment for umiddelbart konsum.
Bical Hvitivin For nærmere omtale - se Dão. I Bairrada brukes den sammen med Arinto og Cercial i produksjon av hvite og musserende viner - en litt annen stil enn Maria Gomes-vinene. Serchalino kan også inngå i hvitvinsblandinger - den vokser i sandholdig jord nærmere kysten.  

Gå til toppen


Lisboa (hvite/røde)
Vinregionen Estremedura skiftet i 2009 navn til Lisboa og strekker seg fra Beiras og nedover kysten til Lisboa. Her finner vi noen av de eldste appellasjoenen i Portugal, men det er lenge siden disse mistet sin status. I dag er det først og fremst Bucelas DOC som produserer interessante hvitviner av druen Arinto som er verd å følge med på. Utover det er det, foruten et par kuriositeter, mest billigvinproduksjon og kooperativene som dominerer. I alt har regioenen 9 DOC-distrikter som kan oppsummeres som følger:

Encostas d'Aire - Er mest kjent for enklere viner, men det er tilløp til kvalitetsfokus, og de fikk sin DOC i 2005. Strekker seg litt inn i Berias. Anbefalte produsenter: Facia, Quinta da Serradinha og Sarvinhos (Rota do Sol).

Lourinhã - Også her produseres det mest billigvin av liten interesse. Først og fremst kjent for sin aguardente (brandy).

Óbidos - Domineres av de to store kooperativene Bombarral og Cadaval, og mye av distriktets druer går til destillering. Quinta do Sanguinhal er omtalt under.

Torres Vedras - Mest kjent for sin lette og alkoholsvake vin Vinho Leve. Det lages en del rødvin som er drikkbar.

Alenquer - Et lite hakk opp i kvalitet i dette distriktet, da rødvinsmarkene er skjermet fra havet av Sierra da Montejunto. Det produseres også noe bra hvitvin. Anbefalte produsenter: Casa Santos Lima, Quinta do Monte D'Oiro og Quinta da Cortezia (omtaler under), Quinta de Pancas, Quinta do Carneiro, Quinta D. Carlos, Quinta de Chocapalha (omtale under) og Quinta da Margem D'Arada.

Arruda - Et lite område mer beskyttet fra havet der kooperativene har dominert med enkle bordviner. Det finnes tilløp til kvalitetsløfting.

Colares - Portugals minste vindistrikt som kan skilte med sin DOC fra 1908 og var ett av de få områdene i Europa som ikke ble angrepet av vinlusa phylloxera. Kjent for sin rødvin lagd på Ramiscodruen (vokser kun her) som er en kuriositet som står i fare for å bli uttradert av feriehusbygging. Det bare er rundt 20 hektar fordelt på 45 dyrkere igjen i drift. Druestokken plantes i sanddiker opp til 8 meter under overflaten for å komme ned til leirjord, og vokser langs bakken holdt oppe av bambuspinner. Det hele dekkes til med presenning eller bambusvegger for å beskytte mot de saltholdige havvindene og sjøsprøyt. (Se bildet - du finner tilsvarende beskyttelse på vestsiden av Madeira.) Vinene har 11-12% alkohol, er kraftige, røffe, syre- og tanninrike, svært lagringsdyktige (udrikkelige som unge) og milevis fra dagens fruktige og myke vinpreferanser. António Bernardino Paulo da Silvia i badebyen Azenhas do Mar er en av småprodusentene som lager denne vinen på erketradisjonell måte med lagring på store fat av brasiliansk tre. Både den røde og hvite ligger på fat i 15 år før flasketapping. Niepoorts tidligere vinmaker Luis Seabra har også bidratt. Adega de Colares er omtalt under.

Carcavelos - Dette er også et av de eldste DOC-distriktene i Cascais. De lagde en spesiell vin på opptil 9 røde og hvite druesorter som sprites opp til 18-20% og lagres 5 år på store eikefat. Nærmest en portvinskopi med rosin-/nøttesmak og ofte oksidert. Mesteparten av vinmarkene er spist opp av Lisboas forsteder, så dette er neppe en vin du kommer over.

Bucelas - En av de eldste appellasjonene, og ifølge flere Portugals potensielt beste hvitvinsområde. På 70/80-tallet var det omtrent ikke aktive produsenter igjen, men på 90-tallet opplevde de en rennesanse via nye produsenter med høye ambisjoner om å produsere kvalitet. Hvitvinen lages på Arintodruen, se "Druer" under. Anbefalte produsenter: Quinta da Murta, Quinta da Romeira (begge omtalt under) og Chao do Prado.

Hoteller, restauranter, vinutsalg i byen Lisboa
Hotel Britania - R. Rodrigues Sampaio 17, +351 213155016, britania.hotels@heritage.pt, fra 178€ m/frokost. Gjennomført art deco-interiør, sentralt beliggende, store rom og senger, nydelig frokost fra 06.30 til 12.00 og kjempehyggelig betjening som ordner alt.

Ramiro - Avenida Almirante Reis 1, +351 218851024. Perfekt sted å ta den første middagen. Her kan du fråtse i skalldyr til hyggelige priser - ujålete og folkelig spisested med høyt tempo og ekte Lisboa-stemning. Turistfaktoren er litt tilstedværende.
Casa da Comida - Travessa das Amoreiras, +351 21380889 / 213885376, reservas@casadacomida.pt. Særdeles hyggelig og stilfull restaurant med god mat og hyggelig betjening. Aperitif, 5-retter m/vinmeny og kaffe-avec til rundt 100€ - det er nesten halv pris av her hjemme. Bestill bord.
100 Manieras - Rua do Teixeira 35, +351. 910307575, info@restaurante100maneiras.com. En av de mest omtalte kjøkkenene i Bairro Alto. Her er det en 10 retters menu de degustação som gjelder til den hyggelige pris av 60€. Flott vinkart.
Lisboa Noite - Rua das Gáveas 69, +351 213468557 / 213462603, info@lisboalisboanoite.com. Stedet for sjømat dersom du er i Bairro Alto. Bra vinkart. Grillede tigerreker med whiskymarinade og hummerrisotto for eksempel.
Via Graça - Rua Damasceno Monteiro 9-B, +351 2 8870830, reservas@restauranteviagraca.com. Jeg rakk ikke denne, men tar den med mest fordi de har en fantastisk utsikt over byen. En VinFakta-bruker melder om at de har "nydelige menyer og veldig flotte viner".
Clube de Jornalistas - Rua das Trinas 129, +351 213977138, comerearte@gmail.com. Nydelig mat, god vin, et hus med små stuer.

De tre neste ligger ca tre kvarter fra byen ut på vestkysten, og er alle supre fiskerestauranter med råfersk fisk:
Furnas do Guincho - Guincho, Cascais, +351 21 486 9243. Funkisrestaurant med utsikt over havet - grillet piggvar kan anbefales.
Da Adraga - Almoçageme Rua da Praia da Adraga, Colares, +351 21 928 0028. Ekteparet Jorge og Luisa Pimenta driver dette enkle stedet rett på en ganske forblåst strand i nasjonalparken - grillet fisk til lunsj er tingen her. Bestill bord.
Azenhas do Mar - Azenhas do Mar, Colares-Sintra, +351 21 928 0739. Ligger ved havet i en sjarmerende landsby. Gå ikke glipp av Bulhão pato.

Wine bar do Castello - Rua Bartolomeu de Gusmão 11/13, +351 218879093. Dette er et perfekt sted å starte dersom du vil ha en innføring i portugisisk vin. Med ca 150 viner på glass og brød/ost/charcuteria-tilbehør tar innehaverne deg med på vinreiser i Portugals DOC-distrikter. Ligger rett ved inngangsporten til Saint George's Castello i Alfama. Sist jeg var der ble jeg bl.a. servert den hvite alvarinhovinen Foral de Melgaço fra Quinta de Regueiro, Dois Carvalhos Riserva, en nydelig lagringsdyktig rød fra en liten produsent i Tejo, og den røde bagavinen Garrafeira fra Sidónio de Sousa.
Chafariz do Vinho - Rua da Mãe d'Água à Praça da Alegria, +351 213422079. Dette er også en fin vinbar å utforske både svakvin og port - masse på glass og sammensatte pakker. De har også en fin smaksmeny tilpasset et vinfokus. Bra utvalg av eldre viner på lager.
For flere vinbarer, se Strawberry World.

Lisboa Solar - Rua de S. Pedro de Alcântara. Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP) er de som bl.a. ivaretar kontroll og godkjenning av portvin, og i Lisboa har de et eget senter der du i fredelige skinnsofaomgivelser kan både smake og kjøpe portvin. Fra Praça dos Restauradores tar du Glória-trikken opp bakken og senteret ligger rett over veien.
Sala Ogival de Lisboa - Portugals Wine Trade Assosiation, ViniPortugal, har et flott smakslokale i Terreiro do Paço (rett ved Praça de Comercio), der det til enhver tid er representert tre vindistrikter (ambulerer) som du kan fordype deg i.
Napoleâo Wine Shop - Rua dos Fanqueiros 70 i Baixa. En av de beste vinbutikkene i byen. Stort utvalg i port og madeira.
GN Cellar - Rua de Santa Justa 18 og Rua da Conceiçao - begge i Baixa. Også en av de store vinbutikkene som kan supplere Napoleâo dersom du ikke finner det du leter etter der - f.eks. stort Niepoort-utvalg.

Et utvalg produsenter som skiller seg fra den store kooperativdominansen

 Produsent    Viner  Kommentar
Adega de Colares * Arena Tinto (Ramisco)
Arena Branco (Malvasia)
Portugals eldste kooperativ etablert i 1931 og er ett av fire vinhus i Colares. 90% av vindyrkerne i det lille DOC-distriktet leverer hit, og de produserer 50% av vinene - like mye rødt som hvitt. Se omtale av Colaresvinene over. (2014)
Casa Santos Lima
*
Tinta Touriz (40% Touriga Nacional, 30% Tinta Roriz and 30% Touriga Franca)
Quinta da Boavista
Quinta da Espiga tinto (11: 85 - 60% Castelão, 20% Syrah, 10% Touriga nacional og 10% Tinta roriz)
Quinta da Espiga branco
Limafamilien har drevet dette vinhuset i Alenquer DOC i fire generasjoner. De lager vin fra 8 forskjellige quintaer med totalt 290 ha hvorav mye er nyplantet siden 1990. Den første tappingen skjedde i 1996 og viste deres potensiale for å lage god moderne vin i forhold til lav pris uten å gå for mye på akkord med gamle tradisjoner. Tinta Touriz er husets flaggskip. De er den største produsenten for Vinho Regional Lisboa og Alenquer DOC. (2014)
Chocapalha, Quinta de ** Vinha Mãe (13: 280 - 40% Tinta Roriz, 30% Touriga Nacional, 30% Syrah)
CH Tinto (100%  Touriga Nacional)
Castelão (100% Castelão)
Cabernet Sauvignon (13: 280 - 100% Cabernet Sauvignon)
Tinto (13: 170 - 45% Touriga Nacional, 20% Tinta Roriz, 15% Touriga Franca, 10% Castelão, 10% Alicante Bouschet)
Mar de Lisboa tinto (14: 145 - 40% Tinta Roriz, 29% Touriga Nacional, 20% Touriga Franca, 11% Syrah)

CH Branco (100%  Arinto)
Chardonnay (100% Arinto)
Reserve Branco (85% Chardonnay, 15% Arinto)
Arinto (17: 160 - 100% Arinto)
Mar de Lisboa branco (16: 145 - 85% Arinto, 15% Verdelho)
Den gamle eiendommen Quinta da Chocapalha i Alenquer med vinhistorie tilbake til 1500-tallet ble kjøpt av Alice og Paulo Tavares i 1987. Da hadde vimarkene ligget brakk i 30 år, og de startet omfattende nyplantinger og har i dag 70 ha. Hovedgrunnen til at gården er en av Lisboaområdets beste, er nok allikevel at datteren, som har ansvaret for vinlagingen, heter Sandra Tavares da Silva. Hun er en av Portugals mest talentfulle vinmakere som har jobbet på Quinta Vale de Done Maria i Douro siden 1999. Tidlig 2000-tall tappet de sin første vin under egen etikett, og fokuset er på Touriga Nacionals fruktighet koblet med gammel tradisjonsstil. Her er det håndplukking, avstilking, gjæring på lav temperatur og lagring på franske fat. De lager også en god hvitvin der Chardonnay og Vital lagres på fat, mens Arintoen på ståltanker. De har bygd nytt produksjonsanlegg, og jeg ble tatt svært godt i mot der på et besøk i 2018. (2018)
Cortezia, Quinta da * Quinta da Cortezia reserva (Touriga Nacional; Tinta Roriz)
Quinta da Cortezia Touriga Nacional
Miguel Reis Catarino styrer denne 54 ha store familiegården i Alenquer. De har hovedfokus på Touriga Nacional og Tinta Roriz og tappet under egen etikett fra 1997. (2014)
DFJ Vinhos *
Quinta do Rocio (Grenache, Merlot, Shiraz, Touriga Nacional)
Francos Reserva (03: 180 -Touriga Nacional, Touriga Franca, Alicante Bouschet)
Grand'Arte Touriga Naciona (fra Quinta de Porto Franco)
Portada Caladoc Tinta Roriz (11: 96 - 50% Caladoc, 50% Tinta Roriz)

Vimaker José Neiva Correia eier og driver dette selskapet stiftet i 1998 som i dag er blitt en betydelig produsent med seks millioner flasker fordelt på rundt 80 forskjellige viner hovedsaklig fra Lisboa, Tejo, Douro, Setúbal, Alentejo og Algarve Han bruker mer enn 20 forskjellige druesorter, men Arinto, Baga og Tinta Francaer blant de viktigste sammen med internasjonale sorter. Hans livsmotto er å lage viner som folk ønsker å drikke. Mao. størst hovedfokus på kommersielle viner, men tidvis holder han en overraskende høy kvalitet på billigvinene. Et lite utvalg er å få her hjemme hvorav Portada Caladoc og Manta Preta er mye billigvin for pengene. Hovedkvarteret ligger i hans gamle familieiendom Quinta de Porto Franco mellom Vale de Santarém og Valada, men de har også restaurert og modernisert Quinta da Fonte Bela i Ribatejo som nå huser et kjempestort lager-/produksjonsanlegg. (2014)

Monte D'Oiro, Quinta do ** Reserva (09: 30€)
Aurius ( Touriga nacional, Syrah, Petit Verdot)
Têmpera (Tinta Roriz)
Lybra (Syrah)
Madrigal branco (11: 18€ - Viognier)
En av de beste småprodusentene i Alenquer DOC med 42 ha. Ingeniøren og gastronomen José Bento dos Santos kjøpte denne gamle, tradisjonsrike vingården i 1986 og har forsket mye på jordsmonn, nyplanting, også av importerte franske druesorter, og produksjon med ambisjoner om å lage kvalitetsvin til mat. Den første ble lansert i 1997. (2014)
Murta, Quinta da ** Myrtus reserva branco (Arinto)
Quinta da Murta Branco (Arinto)
Quinta da Murta Classico (Arinto)
Quinta da Murta ligger i Bucelas, har 14,5 ha beplantet og tappet selv fra 1994. Francisco Castelo Branco er en god representant for Bucelas hvitvinsproduksjon, men lager også rød, rosé og musserende. (2014)
Romeira, Quinta da **

Morgado de Santa Catherina (Arinto)
Porva Régia (Arinto)
Porva Régia Premium (Arinto)
Quinta da Romeira Colheita Tardia (Arinto - søt)

Companhia das Qintas som eier gården startet, en full restaurering av dette historiske godset fra 1600-tallet i Bucelas i 1988, og 80 ha med hovedsaklig Arinto ble utplantet. De lager også musserende vin. Morgado de Santa Catherina lages i lite opplag av de beste druene. (2014)
Sanguinhal, Quinta do * Quinta das Cerejeiras reserva (40% Castelão, 30% Touriga Nacional, 30% Aragonez)
Quinta do Sanguinhai (75% Castelão, 20% Touriga Nacional, 5% Aragonez)
Quinta de S. Francisco (60% Castelão, 20% Aragonez, 20% Touriga Nacional)
Quinta das Cerejeiras branco (Chardonnay, Arinto and Vital)
Companhia Agrícola do Sanguinhal ble grunnlagt i 1927 av Abel Pereira da Fonseca for å administrere vingårder han hadde kjøpt i området. Dagens eier Carlos Joao har sitt hovedkontor i Quinta do Sanguinhai i Bombarral og også gårder/vinmarker i Cadaval, Alenquer og Torres Vedras. Quinta das Cerejeiras er en bra representant for Óbidos DOC. (2014)

Andre gode produsenter:
Quinta do Paço
, Quinta dos Loridos, , Quinta do Manjapão

Druer
Foruten den lokale røde Ramisco som er omtalt over, er det hvitvinsdruen Arinto som er verdt å merke seg her.
Det er tillatt med rundt 30 druesorter i Lisboa, og vi finner mye bruk av rødvinsdruene Aragonez, Castelão, Tinta Miúda, Touriga Franca, Touriga Nacional og Trincadeira, mens på hvitvinssiden er Sercial, Rabo de Ovelha, Fernão Pires, Malvasia, Seara Nova og Vital også vanlige.

Arinto Hvitvin Den er blitt en vanlig blandingsdrue over hele Portugal (heter Pedernã i Vinho Verde) fordi den tåler varmt klima uten å tape syren, mens i Bucelas står den for ca 75% av all hvitvinen. Syrefriske, mineralske viner med aromaer av eple, lime og sitron - i Bucelas også blomsterpreg. Gode unge, men bra utgaver tåler også lagring.

Gå til toppen


Ribatejo (hvite/røde)
Ribatejo (ofte kalt Tejo etter den 80 mil lange elven som knytter Madrid og Lisboa sammen - Tagus på engelsk) er et ekstremt fruktbart område, nesten i overkant for drueproduksjon, da avlingene kan bli veldig store - særlig flatlandet langs elvebredden til Tejo der det har vært dyrket vindruer i 2000 år. Historisk har det derfor vært produdusert veldig mye lavkvalitetsvin her og med stor kooperativdominans, dels til spritdestillering (til portvinsproduksjon) og mye som bulk til de portugisiske koloniene. Dette markedet forsvant på 70-/80-tallet da portvinsprodusentene fikk lov til å kjøpe billigere sprit fra andre land og koloniene ble selvstendige. Dette tvang produsentene til å begynne å tenke kvalitet framfor kvantitet, og en ny genereasjon unge kreative vinmakere med god hjelp av EU-midler har begynt å ruste opp produksjonsanlegg og fokusere på høyereliggende vinmarker lengre fra elvebredden der vi finner skrinnere jordsmonn.

DOC-statusen kom først i 2000, og er delt i seks underregioner som kan oppgis på etiketten (fra syd til nord langs Tejo). Under 10% av produksjonen er godjent på dette nivå og mest rødvin:
Cartaxo - Den mest kjente og står for halvparten av volumet. Kjent for litt rustikke rødviner som tidvis ble kjøpt opp for å lagres som garrafeiras.
Santarém - Rundt distrikshovedstaden produseres det mest billigvin, mye uten å oppgi regionen.
Almeirim - Ligger på østsiden av elven i forhold til Santarém. Også et område dominert av kooperativer og billigvin, men vi finner også produsenter med fokus på kvalitetsvin. Mye internasjonale druer. Best vin syd for byen med samme navn.
Coruche - Videre østover mot Alentejo er det søtvin de er kjent for, bl.a. lagd i botrytisert utgave av JP Vinhos.
Chamusca - Nord for Almeirim langs elven. Mye hvit kooperativvin på den lette siden og rødvin som ofte lider av overproduksjon.
Tomar - Nord-vest enden av elven. Har et tidligere omdømme for å lage god rødvin, og selv om det lages alle kvalitetsnivåer, er det potensial her.

Vi finner de vanlige portugisiske druene representert her sammen med de lokale Trincadeira og Castelão (røde) og Fernão Pires (hvit), men i tillegg er Ribatejo det området med mest innslag av internasjonale druesorter. Skal en sette ord på vinstilen her utover det store gross av tynne billigviner, blir det vel i retning av moderne viner tilpasset en allmenn vinsmak til hyggelige priser - aromatiske røde med myke tanniner og fruktige hvite med tropiske og florale aromaer.

Gode produsenter:

 Produsent    Viner  Kommentar
Alorna, Quinta da ** Marquesa de Alorna Reserva tinto (09: 23€)
Marquesa de Alorna Reserva branco (09: 18€)
Casual red/ white (11: 110)
Touriga Nacional Rosé
Dette historiske godset i Almeirin med 2800 ha hvorav 220 ha vinmarker er fra 1725 og drives av 4. og 5. generasjon Lopo de Almeida. Den talentfulle vinmakeren Marta Reis Simões lager gode viner - i alt har de 14 forskjellige viner. Deres rosé er verdt å prøve. (2014)
Casa Cadaval ** Marquesa de Cadaval (Touriga Nacional, Trincadeira, Alicante Bouschet)
Trincadeira
Cabernet Sauvignon
Pinot Noir
Padre Pedro tinto/branco/rosé (4€ - storselgeren)
Casa Cadecal i Muge, litt syd for Almeirim, har vært i Alvares Pereira de Mel-familiens eie siden 1648 og de besitter 5400 ha landområde (45 ha beplantet med druer). De er berømte for sin Lusitanohesteoppdrett til bruk i tyrefektning og dressurridning. De var de første i Portugal som plantet Cabernet Sauvignon og Pinot Noir til kommersiell bruk. Under overoppsyn av vinmaker Rui Reguinga lager de 9 forskjellige druer, og hoveddruen er Trincadeira.
Casal Branco * Falcoria classico (Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional, Petit Verdot, Alicante Bouschet)
Falcoria Alicante Bouschet (Castelão, Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional, Alicante Bouschet)
Falcoria branco (Fernão Pires)
Den gamle herregården og eiendommen rett utenfor Almeirin har vært i familiens eie i mer enn 200 år, og de har 140 ha med vinmarker. Trincadeira og Castelão er hoveddruene for rødvin, mens Fernão Pires for de hvite. De har også plantet franske druesorter. Her lages viner i en fruktig moderne stil, 14 i alt. Falcoria er den som har vunnet flest priser. De har smaking og butikk på gården. (2014)
Casal da Coelheira **

Tinto reserva (Touriga Nacional , Cabernet Sauvignon, Touriga Franca )
Branco reserva (Chardonnay, Arinto)

Casal da Coelheira ved Taguselven ble kjøpt av foreldrene til dagens vinmaker Nuno Falcão Rodrigues i 1986. I senere tid har de investert mye i utstyr og ny bygning, og lager flott vin i grenselandet mellom tradisjon og fornying. Deres Branco reserva er blant de bedre chardonnaybaserte viner jeg har smakt. (2018)
Companhia das Lezirias * Catapereiro Escolha (Aragones, Merlot, Syrah, Trincadeira)
Catapereiro reserva (Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Merlot)
Companhia das Lezírias Reserva (Touriga Nacional, Alicante Bouschet)
Catapereiro Escolha branco (Fernão Pires, Chardonnay, Arinto)
Ribatejo er kjent for sitt jordruk og oppaling av hester og okser (bl.a. til tyrefekting), og denne statlige eide eiendommen driver foruten vinproduksjon (siden 1881) også med mais, oliven, korkeik og heste- og okseavl. De er Portugals største farm med 18 000 ha, hvorav 130 ha vinmarker. De har en rekke druesorter, men vin tappet under eget navn er primært Castelão (røde) og Fernão Pires (hvite). Vinmaker Frederico Falcão med fartstid fra Herdade do Esperão (se Alentejo) lager gode viner. Utover de fatlagrede som er tatt med her, lager de masse enkel bordvin merket Senhora de Alcamé. De har også 12 hytter til utleie. (2014)
DFJ Vinhos * Grand'Arte Trincadeira For omtale av produsenten, se Lisboa. De har restaurert og modernisert Quinta da Fonte Bela i Ribatejo (utenfor Cartaxo) som nå huser et kjempestort lager-/produksjonsanlegg.
Falua * Conde de Vimioso Reserve (Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Syrah, Aragonez)
Conde de Vimioso (Touriga Nacional, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet, Syrah)
Conde de Vimioso Branca (Arinto, Fernão Pires)
João Portugal Ramos fra Estremoz i Alentejoregionen (der han kjøpte sine første vinmarker) har de siste 25 årene etablert seg som en av landets ledende vinmakere og vinprodusent i flere regioner, og tidlig 2000-tall bydge han et hypermoderne produksjonsanlegg i Almeirin. Hans viner er fruktige og lagd i en moderne stil, men kvaliteten gir mye vin for pengene. (2014)

Fiuza & Bright

* Ikon Tinto (15€ - Touriga Nacional) Branco (15€ - Chardonnay, Trincadeira das Pratas)
Premium Tinto (Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon) Branco (Chardonnay, Alvarinho)
Cabernet Sauvignon
Merlot
Fiuzafamilien har en lang vinhistorie, og i 1985 dannet vinmaker Joaquim Mascarenhas Fiuza dette vinselskapet i Almeirin sammen med den australske ønologen Peter Bright. De har vært pionerer i bruk av internasjonale druesorter. De har også flere hvitviner, bl.a. Sauvignon Blanc (6€) og Chardonnay som endrue og i diverse blandinger. (2014)
Lagoalva de Cima, Quinta da ** Quinta Lagoalva de Cima Alfrocheiro (30€)
Quinta Lagoalva de Cima Syrah
Quinta Lagoalva reserva ((7€ - Alfrocheiro, Cabernet Sauvignon, Syrah)
Quinta Lagoalva de Cima Arinto e Chardonnay (7€)
Quinta Lagoalva de Cima Late Harvest (15€)
Campilhofamilien har eid denne store eiendommen nord for Santarém siden 1846. De har 5000 ha og driver mange virksomheter, inkludert vinproduksjon fra 45 ha. Vinmaker Rui Reguinga er en ettertraktet konsulent for mange av produsentene i regionen, og er også med her sammen med Diogo de Bragança Camphilo som er den eneste i familien som er engasjert i vinproduksjonen. De har mange forskjellige druesorter, og etterstreber en moderne stil inspirert av Australsk vinlaging. I alt har de 19 forskjellige viner. (2014)
Pinhal da Torre (Quinta do Alqueve) **

Quinta do Alqueve Touriga Syrha (€ 27)
Quinta do Alqueve Touriga Nacional (€21)
Alqueve Pinhal da Torre (20€ - 29% Touriga Nacional, 18% Syrah, 25 % ?Tinta RorizZ, 12% Touriga Ffranca, 16% Merlot)
Quinta do Alqueve branco colheita tardia (17€ - Fernão Pires)

Produksjonsselskapet Pinhal da Torre i Alpiarça nord for Almeirin skiller seg fra andre i regionen ved at de kun lager viner fra egne marker på de to gårdene Quinta de São João (22ha) der de har hovedkontor og produksjonsanlegg og Quinta do Alqueve (35 ha).

Druer:
Foruten de som er omtalt under, har Ribatjo en lang historie med internasjonale druer. Cabernet og Merlot ble plantet her i kjølvannet av vinlusas herjinger, og er tillatte druer i henhold til dagens vinlover.

Fernão Pires Hvitvin Dette er den dominerende hvitvinsdruen i Ribetejo. For nærmere omtale - se Bairrada.  

Gå til toppen


Setúbal (søte/røde)
Setúbalhalvøya ligger et par mil syd for Lisboa, og er foruten sine vakre strender, golfbaner, olivenlunder og korkeiker kjent for den søte sterkvinen Moscatel de Sétubal. Vinregionen het fram til 2009 Terras do Sado, men heter nå Peninsula de Setúbal. Regionen er også kjent for sin matkultur, ikke minst pga. all fisken som fanges i området, og osten Queijo de Azeitão - serveres temperert med hard skorpe utvendig og myk, kremet innmat som graves ut med teskje.
Moscatel de Sétubal lages bare her, og fikk sin DOC allerede i 1907. Forhistorien var at unge José Maria da Fonseca kom ned fra Coimbra og startet vinproduksjon i Azeitão i 1834, plantet ut vinstokker og startet å lage bl.a. denne vinen fra 1849. Innen 1860 ble den eksportert til tre verdensdeler. Muscat de Alexandria-druene vokser i kalkholdig jord, og nærheten til havet og elven Tejo skaper et perfekt fuktig natteklima i perioden før den sene innhøstingen. Gjæringsprosessen sammen med drueskallene (omtrent som portvin) stoppes ved å tilføre sprit når sukkerinnholdet ligger på 90 g. pr. liter, og vinen får da et alkoholinnhold på 17-18 %. I motsetning til portvin fortsetter skallkontakten i flere måneder etter at sprit er tilsatt. Deretter fatlagring i forskjellig antall år - selges enten som årgang eller påført antall års lagring (10-100 år). Det finnes to varianter av den: Moscatel de Sétubal som inneholder min. 85% muskatelldruer og Sétubal som krever minst 70%. Det tilføres andre druesorter pga. av manglende syre - særlig brukes Arinto.
Området er delt i to. I vest bak Azeitão ligger Serra da Arrábida som var det berømte Moscatelområdet, men er i dag også beplantet med masse andre druesorter - ikke minst franske. Mot vest i retning Pamela er det et sandholdig jordsmonn, og her er det Castelãodruen som dominerer - først og fremst kjent gjennom Fonsecas salgssuksess Periquita, omtalt under. Så er da også området dominert av de to store vinprodusentene Fonseca og Bacalhôa. På hvitvinssiden er det druen Fernão Pires som har vært den dominerende.

Gode produsenter:

 Produsent      Viner
Adega de Pegões * Colheita Seleccionada tinto (Like deler Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional, Trincadeira, Syrah)
Colheita Seleccionada branco (Like deler Chardonnay, Arinto, Antão Vaz, Verdelho)
Arinto e Antão Vaz branco
Moscatel de Setúbal
Et stort kooperativ i Pegões Velhos fra 1958 med rundt 150 medlemmer med 10 000 ha og produserer 6 millioner liter - alt på flaske. Vinmaker Jaime Quendera produserer vellagede viner av hovedsakelig Castelãodruen. De har et 50-talls vinmerker, hvorav en rekke endrueviner på portugisiske og franske druer. (2014)
Bacalhôa (JP Vinhos) * Berardo Reserva Familiar (Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon - kun magnum)
Palácio da Bacalhôa (70% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot, 9% Petit Verdot)
Quinta da Bacalhôa (Cabernet Sauvignon, Merlot)
Má Partilha (Merlot)
Quinta do Carmo Reserve (Aragonez, Cabernet Sauvignon, Syrah, Alicante Bouschet
Moscatel de Setúbal Superior
Bacalhôa Moscatel Roxo
Bacalhôa Moscatel de Setúbal
Vinhuset Bacalhôa i Azeitão var tidligere kjent under navnet JP Vinhos (etablert i 1922), og hovedeier i dag er José Berardo. Deres hovedkvarter har siden 1997 vært på eiendommen Bassaqueira der all vinen lages. I tillegg har de Quinta da Bacalhôa (med historisk palass eid av Berardo Foundation), Quinta dos Loridos (druer til musserende) og Quinta do Carmo i Alentejo. Deres hvite er hovedsaklig basert på fernão Pires, men bruker også Chardonnay. Palácio da Bacalhôa er en ren Bordaux-blanding - ganske vellykket sådan. Deres vinfilosofi ligger et sted mellom Europa og den nye verden med vekt på det moderne. Berardo er også en av Portugals største kunstsamlere og har turistopplegg i sine historiske palass som ligger på eiendommene. (2014)

Casa Ermelinda Freitas

** Touriga Naciona (11: 8€)
Leo d'Honor (Castelão)
Quita de Mimosa (Castelão)
Dona Ermelinda reserva (11: 7€ - 70% Castelão, 10% Touriga Nacional, 10% Trincadeira, 10% Cabernet Sauvignon)
4. generasjon Leonor Freitas har overtatt driften etter mor Ermelinda av denne 315 ha gården i Fernando Pó som har vært i familiens eie fra 1920. De startet å tappe under eget navn i 1997 med Terras do Pó tinto. De har i senere år utvidet den opprinnelige dyrkingen av kun Castelão og Fernão Pires på 60 ha til en rekke druesorter og bygd topp moderne produksjonsanlegg med kapasitet på 6 millioner liter og har en stor portefølje viner. De regnes for å lage noe av den beste rødvinen i regionen - ikke minst deres Touriga Nacional. Jaime Quendera fra Pegões har vært sentral rådgiver i prosessen. Filosofien er å lage fruktige viner i en internasjonal stil. (2014)
José Maria da Fonseca ** Hexagon (Trincadeira, Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão, Syrah, Tannat)
FSF (Syrah, Trincadeira and Tannat)
Periquita (11: 112 - også Reserva (11: 130) og Superyor (09: 391))
José de Sousa Mayor (Alentejo - Trinncadeira, Aragonês, Grand Noir)
Alambre Moscatel (08: 176 - også 10 / 20 (285) / 30 / 40 Anos)
Moscatel de Setubal Domingos Soares Franco Colecçâo Privada (99: 278)
Unge José Maria da Fonseca (født 1804) kom ned fra Coimbra og startet å podusere vin på et lite jorbruksområde i Azeitão som faren hadde kjøpt. Dermed startet et viktig kapittel i Portugals vinhistorien. Han innførte mange druesorter til regioenen, bl.a. Estremadura-druen Castelão Francês. Dermed var grunnlaget lagt for Periquita som de introduserte på sent 1840-tall. Portugals eldste bordvin som fremdeles produseres i 5 mill. liter årlig av giganten JM da Fonseca, som også er Portugals eldste vinhus. Periquita er faktisk bra kvalitet for pengene, og Superyor har en imponerende holdbarhet på opp til 15 år. I 1949 introduserte de Moscatel de Setúbal. I dag er det etterkommerne og brødre Antónil og Domingos Soares Franco som har aksjemajoriteten, sistnevnte er sjefsvinmaker, men 7. generasjon er også i full gang. De har 650 ha med vinmarker og en gård i Alentejo, Casa Agricola José de Sousa.I alt produserer de 34 forskjellige etiketter (også Douro, Dão og Vinhos Verdes), og filosofien er moderne og med en eksperimentell tilnærming til blanding av druer. (2014)

Andre gode produsenter:
Quinta de Catralvos (25 ha + restuarant og overnatting), Sivipa (kooperativ).

Druer
:

Castelão Francês Rødvin Castelãodruen har fått klengenavnet Periquita pga. den store suksessen den har fått via dette vinmerket. Går også under navnet Periquita i deler av Ribatejo, Joao de Santarem eller Santarem i andre deler av Ribatejo og Iin i Estremadura. Er særllig utbredt i Riatejo, Lisboa, Setúbal og Alentejo. Bukes hovedsaklig i produksjon av fruktdrevne viner ment for tidlig konsum. Castelão fra godt vedlikeholdte stokker med lav avkastning kan gi tanninrike, strukturerte og litt rustikke viner som tåler lagring og gir da litt assosiasjoner til Cabernet.
Muscat de Alexandria Søt Muskatell er en drue som vi finner i et utall varianter over hele kloden, ikke minst som spisedruer. Moscatel de Sétubal lages av Alexandriavarianten som ble introdusert fra østmiddelhavet av romerne. Lokalt kalles den Moscatel Graúdo. Tilfører aromaer av friske druer, rosiner, sitron, litchi og pærer. Den brukes til å lage tørre og halvtørre svakviner, men i Moscatel de Sétubal forløser den assosiasjoner i retning appelsinskall/-blomst, honning, krydder og akasie - eldre lagrede utgaver karamell, nøtter, trevirke og tørket frukt.

Gå til toppen


Alentejo (røde/hvite)
Alentejo er jordbruksland og har 1/3 av Portugals vinmarksareal, men har bare 4-5% av befolkningen. Området har et varmt klima og er tradisjonelt kjent for sine røde, fruktige viner. De var derimot svært tidlig ute og har vært ledende innen kvalitetsutvikling av viner, og i nyere tid med moderne vinteknologi og temperaturkontrollerte ståltanker har de også klart å produsere gode hvitviner med fin syre. Utviklingen har ikke minst vært preget av ønologer fra Australia, Frankrike og Napa Valley, så vi finner mye moderne "nye verden vinstil" her med sødmefull frukt, moderat syre og fatpreg. Men regionen har også en tradisjonell rødvinstil som ivaretas av bl.a. José Maria da Fonseca og Cartuxa (se under).

Regionen har 6 kooperativer som står for 70% av produksjonen, men i motsetning til mange av kooperativene i nord, har de fungert mer som kvalitetspådrivere enn bremseklosser. Vinene fra Alentejo er svært populære i Portugal, og området tiltrakk seg på 80-90-tallet mange av de pengesterke vinhusene som har gjort betydelige investeringer. JM da Fonseca og Bacalhôa fra Setúbal, Sogrape fra Douro og Caves Aliança fra Dão er gode eksempler. Så Alentejo preges av store, profesjonelle produsenter i kontrast til alle småprodusentene i nord.

Det kan også nevnes at Portugal står for mer enn halvparten av vinkorkproduksjonen i verden, og mesteparten kommer fra Alentejo.
Det kan være en fordel å forhåndsavtale vinbesøk. De har tre offisielle vinruter, og Alentejo Wine Route Office i Évora er behjelpelig med planlegging og avtaler.

Restauranter:
Et bra utgangspunkt for utforskning av regionen er universitetsbyen Évora som har fått plassert indre bydel på Unescos verdensarvliste.
M'AR De AR Muralhas - Travessa da Palmeira 4, Évora, 100€. 4-stjernershotell i Évoras historiske sentrum, kun 5 minutters gange fra Giraldo-plassen. Det har en romslig utendørsterrasse med solsenger og et basseng i hagen.
Pousada Lóios - Largo Conde Vila-Flor, Évora, guest@pousadas.pt, 190€. Gammelt kloster i det historiske sentrum med høy standard og svømmebasseng.
Tasquinha da Oliverira - Rua Cândido dos Reis, 45-A, Évora, +351 266744841. Tasquinha betyr taverna, og det enkle, men populære stedet er kjent for ypperlig tapas basert på lokale produkter og et godt utvalg av lokale viner.
Fialho - Travessa dos Mascarenhas 16, Évora. Velkjent restaurant som serverer Alentejo-mat basert på lokale råvarer.

Gode produsenter:

 Produsent  
 
 Viner
Borba *

Borba reserva (11: 13€ - Trincadeira, Alicante Bouschet)
ACB Garrafeira (03: 21€ - Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet)Cinquentenário (03: 51€ - Cabernet Sauvignon, Syrah, Alicante Bouschet)

Adega Cooperativa de Borba etablert i 1955 er det største i Alentejo med sine 320 medlemmer. De har gjort store investeringer og betaler bøndene i henhold til kvalitet på druene. De har et tyvetalls viner fra hverdagsviner til den mest kjente reservautgaven. Cinquentenário ble laget til deres 50 års jubileum, men er fremdeles i salg i Portugal. (2014)
Carmo, Quinta do **
Quinta do Carmo Reserva (10: 30€ - Aragonez, Cabernet Sauvignon, Syrah, Alicante Bouschet)
Quinta do Carmo Reserva branco (11: 11€ - Roupeiro, Arinto, Antão Vaz)
Quinta do Carmo eies av Bacalhôa - se Lisboa for nærmere omtale av produsenten. Kong João IV bygde opprinnelig denne gården utenfor Estremoz på 1700-tallet til en av sine hoffdamer. Bacalhôa overtok som eneeier i 2008 etter et sameie med Lafitte Rothschild siden 2000, og gården er i dag produksjonssenter for all vin Bacalhôa lager i Alentejo. Som Esporão bruker de også Alicante Bouschet i sine viner, og vinstilen er forankret i lokale tradsjoner, men også preget av Lafittes tidligere eierskap. (2014)
Cartuxa (Fundação Eugénio de Almeida) *
Pera Manca (55% Trincadeira,45% Aragonez - gamle årganger 340€)
Scala Coeli (10: 55€)
Cartuxa reserva (10: 25€ - samme som Cartuxa)
Cartuxa (10: 14€ - Trincadeira, Aragonez, Alfrocheiro, Periquita, Moreto, Tinta Caiada)
Pera Manca Branco (Arinto, Antao Vaz)
Scala Coeli (SauvignonLBlanc)
Bak produksjonsanlegget Adega de Cartuxa som holder til i et historisk kloster i Évora der jesuittene lagde vin allerede på 1700-tallet, står Fundação Eugénio de Almeida. Det er en privat stiftelse etablert i 1963 som driver med en rekke jordbruksprosjekter i Alentejo foruten å lage sin egen vin og olivenolje. De representerer den mer tradisjonelle vinstilen i regionen, ikke minst gjennom flaggskipet Pera Manca. Scala Coeli ble lansert i 2005 og lages som endruevin av forskjellige druer fra år til år - 2007 Touriga Nacional, 2008 Alicante Bouschet, 2009 Touriga Franca, 2010 Syrah. (2014)
Cortes de Cima **

Reserva (09: 57€ - 40% Aragonez, 36% Syrah, 14% Petit Verdot, 10% Touriga Nacional)
Incógnito (09: 66€ - Syrah)
Homenagem a Hans Christian Andersen (10: 24€ - Syrah)

Danske Hans Kristian Jørgensen kjøpte denne gården utenfor Vidigueira i 1988 og startet utplanting av druer i 1991. Han gikk sine egne veier uavhengig av regelverket og satset på Syrah. Første årgang av Incógnito ble produsert i 1996 og fikk internasjonal oppmerksomhet. Den australske ønologen Richard Smart har vært rådgiver. I dag har han 130 ha beplantet med Aragonez, Syrah, Touriga Nacional, Trincadeira, Petit Verdot, Anton Vaz og Verdelho og har 14 etiketter i porteføljen. Han går for å være en av de ledende new world-produsentene i Portugal, og hans Incógnito er en slags nasjonal kultvin. (2014)
Esporão, Herdade do **
Torre (07: 120€ - Aragonês, Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Syrah)
Private selection (09: 25€ - Alicante Bouschet, Aragonês, Syrah)
Esporão Reserva (11: 175/13€ - Aragonês, Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet)
AB (09: 22€ - Alicante Bouschet)
Private selection branco (12: 18€ - Semillon, Marsanne, Roussanne)
Esporão Reserva branco (12: 9€ - Antão Vaz, Arinto, Roupeiro, Semillon)
Det veldrevne og velutstyrte vinhuset Esporão med sine 600 ha er et av de ledende i regionen. Huset ble etablert i 1987 som en forlengelse av partnerne José Roquette og Joaquim Bandeiras firma Finagra, men førstnevnte overtok det hele i 1992. Den australske vinmakeren David Baverstock har stått sentralt i utviklingen av vinporteføljen, og vinstilen går mer i retning av det moderne enn det tradisjonelle. Deres hvite er en flott vin, og ble i 2006 på en messe kåret som Portugals beste. Noen av toppvinene har kunstnerdesignet etiketter, og det er grunne til at huset kalles Alentejos Mouton-Rothschild. Den for regionen tidligere dominerende Alicante Bouschet-druen er blitt ganske uglesett, men Esporão er uenig å bruker den i sine viner. De har også en serie endrueviner.
De er også en stor olivenoljeprodusent med 9 forskjellige merker, og har siden 2001 drevet en populær kvalitetsrestaurant på gården der du kan smake på deres egenproduserte oster. Det er lurt å reservere på forhånd. Vinbar og butikk har de også. (2014)
João Portugal Ramos **
Quinta da Viçosa (11: 36 - Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon)
Marquês de Borba reserva (11: 30€ - Trincadeira, Aragonez, Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon)
Villa Santa Syrah (11: 12€)
Villa Santa (12€ - Aragonez, Syrah, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet)
Vila Santa Reserva branco (11: 13€ - Arinto, Alvarinho, Sauvignon Blanc)
Ønologen João Portugal Ramos er en av Portugals store vinpersonligheter. Han startet sin karriere som konsulent for en rekke vinhus i Portugal, bl.a. Quinta do Carmo i 1985, men i 1990 startet han med egne vinmarker og etablerte sin eget produksjonshus, Monteda Caldeira, nær Estremoz i 1997. Fra den spede starten har han hatt stor suksess og har i dag rundt 30 etiketter fra egne og innleide vinmarker. Han kombinerer tradisjon (f.eks. fottråkking) med nye metoder, og har også eksperimentert med druer som Syrah. Sammen med ønologen José Maria Soares Francoer har han plantet 150 ha i Douro, og i 2013 etablerte han seg i Vinho Verde. Villa Santa er storselger i Sverige. (2014)
José Maria da Fonseca *
José de Sousa Mayor (08: 19€ - 58% Grand Noir, 22% Trincadeira, 20% Aragonez)
José de Sousa (10: 11€ - 60% Grand Noir, 28% Touriga Franca, 12% Touriga Naciona)
Se Setúbal for nærmere omtale av produsenten. I Alentejo har de vinhuset Adega José de Sousa Rosado Fernandes i Reguengos de Monsaraz. Her lager de vin der de kombinerer gamle romerske tradisjoner med bruk av gjæring i leirfat med moderne teknologi. (2014)
Malhadinha Nova, Herdade da **
Marias da Malhadinha (07: 54€ - 46% Alicante Bouschet, 15% Tinta Miúda, 20% Touriga Nacional, 19% Cabernet Sauvignon)
Malhadinha (10: 28€ - 54% Alicante Bouschet, 23%Touriga Nacional, 16% Tinta Miúda, 7% Cabernet Sauvignon)
Monte de Peceguina (9€ - 26% Aragonez, 21% Alicante Bouschet, 19% Syrah, 12% Cabernet Sauvignon, 9% Touriga Naciona, 8% Trincadeira, 5%Tinta Miúda)
Malhadinha branco (11: 20€ - Chardonnay, Arinto)
Monte de Peceguina branco (12: 8€ - 65% Antão Vaz,19% Verdelho, 4% Arinto, 12% Roupeiro)
Soaresfamilien som eier en kjede av vinbutikker i Algareve, Garrafeira Soares, reasliserte sin drøm om egen vingård i 1998 med første tapning i 2003. De har 27 ha på sin gården Malhadinha Nova i Albernoa, der de også har sorte griser gående for skinkeproduksjon. Vinene er moderne, men med tydelig avvtrykk av druene og lokale særtrekk. De lager også endrueviner under Peceguinalabelen (18€). Wineanorak.com anser dem som best i regionen. De har også et komplett turistrogram med gårdshotell (250€), basseng/spa, restaurant med kokkekurs og masse aktivitetstilbud - se deres hjemmeside. (2014)
Mouchão, Herdade do **
Herdade do Mouchão Tonel nº 3-4 (08: 96€ - Alicante Bouschet)
Mouchão Colheitas Antigas (02: 46€ - Mouchão som slippes etter 10 år)
Mouchão (08: 34€ - Alicante Bouschet og litt Trincadeira)
Dom Rafael (10: 11€ - Alicante Bouschet, Trincadeira, Aragonez)
Dom Rafael branco (12: 9€ - Antão Vaz, Arinto, Perrum, Fernão Pires)
Ian og Emily Richardson driver denne familiegården i Casa Branca der vinproduksjon startet i 1901 som en utvidelse av eksisterende korkproduksjon og dyrehold. Dette er stedet for utforske tradisjonell vinlaging og bruk av de stedegne druene Alicante bouschet, Trincadeira gr Aragonês. Her holdes100 år gamle tradisjoner i hevd, fra håndplukking til fottråkking i lagares. Flaggskipet Mouchão lagres to år i 30-40 år gamle 5000 liters eike- og mahognyfat (25% på nyere fat), og lagres deretter 2-3 år på flaske før den slippes. Tonel-utgaven lager bare i gode år med druer fra de beste parsellene. (1999-utgaven gikk for 560 på Vinmonopolet.) De kraftige vinene er svært lagringsdyktige - 30 år. (2014).
Mouro, Quinta do *
Quinta do Mouro
Casa de Zagalos
Vinha do Mouro

Miguel Louro driver denne gården i Estremoz, og er også en av tradisjonalistene.
http://www.wineanorak.com/alentejo/alentejo_4_quintadomouro.htm

Tapada de Coelheiros  

Garrafeira (Pedro Lemos 90€)

Rodas dos Cohelos

 
Terrugem, Quinta da  

Quinta da Terrugem (80€)
Quinta da Terrugem
Alabastro Reserva
Alabastro Tinto
Alabastro Branco

Situada no Alentejo, na freguesia da Terrugem, no concelho de Elvas, em plena região demarcada de Borba, é hoje um ex-libris dos vinhos alentejanos.

Adquirida em 1991, possuía inicialmente 14 hectares de vinha e tem hoje cerca de 60ha plantados com as castas Aragonês, Tinta Roriz, Trincadeira, Castelão, Syrah, Cabernet Sauvignon e Alicante Bouschet.

A adega da Quinta da Terrugem está implantada num edifício de traça regional alentejana encastrado numa pequena elevação de terreno na propriedade, que permite o trabalho das uvas através do declive natural.

No exterior encontra-se toda a área de recepção das uvas que, consoante a sua origem, são recebidas numa mesa de escolha ou num pequeno tegão, de onde seguem para um desengaçador e para um permutador que lhes vai infringir um choque térmico, visando uma redução de temperatura para os 10º C.

Com esta operação vai iniciar-se o processo de vinificação que consta de uma maceração a frio seguida da fermentação alcoólica e de maceração final pós fermentativa.

Estas operações decorrem em cubas de aço inox, tipo lagar de tampa flutuante de capacidade variável dos 5 aos 20000 litros, refrigeradas por circulação de água fria.

As operações de remontagem e de descarga são absolutamente manuais e a prensagem tem lugar em pequenas prensas hidráulicas visando o máximo aproveitamento dos vinhos devido à suavidade da operação.

Aqui se produz, só em anos excepcionais, o T Quinta da Terrugem, considerado como um dos melhores vinhos do Alentejo.

Druer:
Opprinnelig var det Alicante Bouschet (sydfransk drue) som dominerte området, men fokuset har skiftet til røde druer som Arragonês, Trincadeira, Castelão og Alfrocheiro pretoi tillegg til franske sorter, ikke minst Syrah. I hvitvin finner vi Fernão pires, Arinto, Roupeiro, Trincadeira das Pratas, Rabo de Ovelha, Antão Vaz og Perrum.

Trincadeira Rødvin Alentejos store håp - en drueart som når den har fått god modninger lager massivt rike og kraftige viner med assosiasjoner til plomme, bringbær og krydder/urter. Tidligere en oversett drue, men kommer nå for fullt i Alentejo. Den er også vanlig i Ribatejo, og i Douro har den navnet Tinta Amarela.

Gå til toppen


Algarve (røde/hvite)
Turistmagneten Algarve helt i syd er ikke mest kjent for sine viner, men noen produsenter har tviholdt på sine vinmarker til tross for stort press fra hotell- og golfbaneutbyggere. Det har også vært en subsidiert modernisering i området med nyplanting og modernisering av produksjonsanlegg. Fjellene Espinhaço de Cão, Caldeirão og Monchiquet skjermer området fra nordlige vinder, samtidig som de har svalende sjøbris fra Atlanterhavet. Dette skaper et brukbart klima for druedyrking til tross for varmen. Algarve har fire DOC-underområder, Lagos, Lagoa, Portimão og Tavira, men mesteparten av vinen selges som "Vinho regional do Algarve". De tradisjonelle druene i regionen er de røde variantene Castellão, Trincadeira og Negra Mole og de hvite Arinto og Siria.Det produseres mest rødvin. Syrah trives også godt i dette klimaet, og har vært den foretrukne i senere tids nyplanting. Vinene herfra kjennetegnes først og fremst av en myk og fruktig stil.

Hotell
Algarve flommer over av hoteller og restauranter, men jeg kan peke på en nyttig side når du er på jakt etter et sted å bo i Portugal: http://www.manorhouses.com.
Da Boa Vida - Corte Vidreiro CP 258 C, 8800 St. Catarina da Fonte do Bispo, Tavira, +351 969 55 4444, mail@boa-vida.com. Det norske paret Liv og Asgeir Wangensteen Flaten har restaurert en gammel quinta og leier ut tre dobbelrom.

Gode produsenter:

 Produsent      Viner
Cantor, Adega do **

Vida Nova Reserva (08: 12,5€ - 85%Syrah, 15% Aragonez)
Vida Nova (10: 7,5€ - 70% Syrah, 30% Aragonez)
Vida Nova Rosé (11: 7,5€ - 60% Syrah, 40% Aragonês)
Vida Nova Branco (11: 7,5€ - 70% Verdelho, 30% Viognier)

Bak dette minikooperativet (Sangerens vinhus) i Guia står de tre eiendommene Quinta do Moinho, Quinta do Miradouro og Vale do Sobreiro. Vinen produseres på Miradouro som eies av Nigel og Lesley Birch, deres sønn Max eier Sobreiro (hovedsaklig Syrah) og står for vinlagingen, mens den siste gården eies av Sir Cliff Richard som har vært Algarve-fan i store deler av sitt voksne liv. Han er litt med under innhøsting og produksjon, men først og fremst fronter han vinene i markedsføringen. Max henter sin inspirasjon fra Australia. De har også en Onda Nova-serie med endrueviner. (2014)
Lagoa, Adega Coorperativa de * Garrafeira
Lagoa Reserva

Det største av Algaqrves to kooperativer ligger i Lagoa. (2014)

Morgado da Torre, Quinta do * Foral de Albufeira Reserva (Castelão, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Syrah. Alicante Bouschet)
Tapada da Torre Reserva (Trincadeira, Touriga Nacional, Syrah, Cabernet Sauvignon)
Alvor Reserva (Trincadeira, Syrah, Cabernet Sauvignon )
Tapada da Torre Viognier branco
João Nuno O'Neill Mendes driver denne lille sitrus- og vingården i Mexilhoeira Grande som ble etablert i 1845. Fram til 1999 leverte de til det lokale kooperativet, men når det ble nedlagt startet han å produsere selv. João liker å eksperimentere med drueblandinger, og fra sine 25 ha vinmarker lager han syrerike hvitviner (tidlig høsting) og rødviner med ganske høyt alkoholinnhold (sent innhøstede druer). (2014)

Gå til toppen