VINfakta - Helge Skansen

Dolcetto

Vin laget av dolcettodruen er Piemontes mest populære hverdagsvin, men selv om den ikke ligger i samme divisjon som nebbiolo og barbera, lages det masse kvalitetsvin. Druen modner tidlig og krever ikke så mye sol som barbera og nebbiolo. Av den grunn er det svært mange av de beste produsentene som inndeler sine vinmarker i et slags solhierarki mellom disse tre druene. Boken" Italiensk vin" beskriver dolcettoviner som "generelt meget fruktig med preg av mørke røde bær, f.eks. kirsebær og solbær, oftest akkomagnert av lakris, mandler og med både søtlige og lett bitre innslag, særlig i finish. Generelt er dolcettovinene lette til mellomfyldige, uklompliserte og forfriskende." De kan med fordel drikkes litt kjølige, de beste etter et år i kjellern (kan unntaksvis klare opptil tre).

Det finnes 7 opprinnelig DOC'er for dolcetto (samt 4 paraply-DOC'er som er kommet til senere):
Dolcetto d'Alba har den største produksjonen og har også tradisjonelt hatt de beste vinene - tette og fiolette i fargen. Dette kan forklares med at området er sammenfallende med barolo- og barbarescoområdene, og således nyter godt av kompetansen og produksjonsfasilitetene som finnes der.
Dolcetto di Dogliani ligger helt syd i Langhe. Her er dolcetto hoveddruen og får slippe til på de sydvendte skråningene. I nyere tid har Dogliano DOC (superiore oppgradert til DOCG i 2006) pustet d'Alba i ryggen og tidvis passert dem hva gjelder kompleksitet og kvalitet. I tilegg til de produsenten som er med i tabellen nevner "Italiensk Vin" følgende gode: F. Boschis, Del Tufo, Devalle, Einaudi, Manfredi, Romano, San Fereolo og Schellino.
Dolcetto de Diano d'Alba er et lite distrikt som ligger som en øy i d'Alba området og lager ganske kraftige viner.
Dolcetto delle Langhe Monregalesi lengst syd har den minst produksjonen og det er lite oppsiktsvekkende her med unntak av produsenten Il Colombo-Barone Riccati.
Dolcetto di Ovada ligger lengst øst og lager mer kompakte dolcettoer som kan tåle noen år i kjelleren. I tilegg til de produsenten som er med i tabellen nevner Italiensk Vin følgende gode: Castello de Taglioilo, La Guardia, Ratto og Verrina.
Dolcetto d'Asti er kjent for sin lett perlende vin.
Dolcetto d'Aqui ligger i området som produserer den søte Brachetto-vinen, og dolcette spiller da også 2. fiolin i forhold til den. Ofte litt lysere lysere og lettere.
I tillegg lages det en del dolcetto under Langhe-labelen (se Langhe for omtale av noen av disse).

I tabellen under vil du finne mange av produsentene i Dolcetto d'Alba DOC omtalt på Barolo/Brabaresco/Barbera-sidene, så her har jeg lagd lenker. Når det gjelder antall stjerner på disse, har jeg ikke redigert på den vurderingen som er gjort ut i fra deres toppviner, så du får selv utforske om de er dårligere/bedre på dolcetto. Og husk at svært mange av tungvekterne lager dolcetto - på langt nær alle er med her.

Gode årganger:
Se under Barolo.

Matfølge:
Dolcetto er en perfekt vin til litt lettere mat som parmaskinke, pasta og fiskeretter. Det finnes også tette og kraftige ugaver, f.eks. fra Dogliani, som også håndterer lam og okse.

Abbazia di Vallechiara Dolcetto d'Ovada
*
Ornella Muti driver denne gården og er blant de beste produsentene i Dolcetto di Ovado. (2008) Dolcetto d'Ovada
Abbona, Marziano Dolcetto di Dogliani
**
Marziano Abbona er alment anerkjent som en av de fire store i Dolcetto di Dagliani. Han er en relativt stor produsent etter lokale forhold med 42 ha vimarker. Han lager også en Barbera d'Alba Rinaldi (170), en god og prisgunstig Barbaresco Faset og tre baroloer, Terlo Ravera, Cerviano og (den beste) Pressenda. (2008) Dolcetto di Dogliani Papà Celso DOCG (best)
Dolcetto di Dogliani San Luigi DOC
Alario, Claudio

Dolcetto di Diano d'Alba

**
Claudio Alario og broren Matteo er de beste i dette lille DOC. Vingården som har 10 ha ble etabert i 1900 og startet å tappe selv fra 1988. De lager også Barolo Riva (fra Verduna) og fra 2004 Sorano (fra Serralunga), samt Barbera Valletta. (2008) Dolcetto di Diano d'Alba Costa Fiore
Dolcetto di Diano d'Alba Montagrillo
Alessandria, Gianfranco Dolcetto d'Alba
***
Se Barolo - Monforte d'Alba for nærmere omtale av produsenten. Dolcettoen er ueiket. (2008) Dolcetto d'Alba (149)
Azelia Dolcetto d'Alba
**
Se Barolo - Castoglione Falletto for nærmere omtale av produsenten. Flott dolcetto fra 2,5 ha i Montelupo Albese. (2008) Dolcetto Bricco dell'Oriolo (160)
Boglietti, Enzo Dolcetto d'Alba
**
Se Barolo - La Morra for nærmere omtale av produsenten. Dolcetto fra mer enn 60 år gamle stokker. (2008) Dolcetto d'Alba Tigli Neri
Dolcetto d'Alba (159)
Bricco Maiolica Dolcetto di Diano d'Alba
**
4. generasjon Beppe Accomo driver denne 20 ha gården som ble etablert i 1928. En av de beste produsentene i dette distriktet. Som du vil se av bildet har han hatt celebert besøk på gården. (2008) Dolcetto di Diano d'Alba Sorì Bricco Maiolica
Dolcetto di Diano d'Alba
Brovia Dolcetto d'Alba
***
Se Barolo - Castoglione Falletto for nærmere omtale av produsenten. Dolcettoen er konsentert og moderne framstilt med barriquelagring. (2008) Dolcetto d'Alba Solatio
Chionetti, Quinto Dolcetto di Dogliani
***
3. generasjon Quinto Chionetti driver denne 14 ha store gården som ble etablert i 1912. Med sine to vinmarksdolcettoer (han lager kun de to) går han for å være blant de beste i Dogliani. Mørke og tette viner. (2008) Dolcetto di Dogliani Briccolero (190)
Dolcetto di Dogliani San Luigi (160)
Cigliuti, Renato Dolcetto d'Alba
**
Se Barbaresco for nærmere omtale av produsenten. (2005) Dolcetto d'Alba Serraborella (165)
Cogno, Elvio Dolcetto d'Alba
**
Valter Fissore og Nadia Cogno (4. generasjon) driver denne 9 ha gården i Novello (syd for Barolo kommune) som ble kjøpt av Cogno-familien i 1991 og fullrestaurert. Lager også en fin barbera. (2008) Dolcetto d'Alba Vigna del Mandorlo
Barbera d'Alba Bricco dei Merli
Conterno - Fantino Dolcetto d'Alba
**
Se Barolo - Monforte d'Alba for nærmere omtale av produsenten. Dolcettoen kommer fra vinmarker rundt gården og er lagret på ståltanker i stedet for fat. (2008) Dolcetto d'Alba Bricco Bastia (171)
Conterno, Paolo (Giorgio) Dolcetto d'Alba
*
Se Barolo - Monforte d'Alba for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Ginestra
Cordero di Montezemolo Dolcetto d'Alba
*
Se Barolo - La Morra for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba
Corino, Giovanni
(Giuliano og Renato)
Dolcetto d'Alba
**
Se Barolo - La Morra for nærmere omtale av produsenten som nå er delt mellom brødrene. Begge lager Dolcetto. (2008) Dolcetto Giacini
Einaudi, Luigi (Paola) Dolcetto di Dogliani
*
Den eldste vinprodusenten i Dogliani (1897) er mest kjent for sine dolcettoer og at grunnleggeren Einaudi ble den første presidenten i Italia. Drives av 3. generasjon Paola. Standarddolcettoen er et godt kjøp i Norge. (2008) Dolcetto di Dogliani Vigna Tecc
Dolcetto di Dogliani i Filari
Dolcetto di Dogliani (160)
Flavio Roddolo Dolcetto d'Alba
*
Se Barolo - Monforte d'Alba for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Superiore
Gastaldi, Dino Dolcetto d'Alba
*
Se Barbaresco for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Moriolo
Germano, Ettore (Sergio) Dolcetto d'Alba
*
Se Barolo - Monforte d'Alba for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Pra di Po
Grasso, Elio Dolcetto d'Alba
***
Se Barolo - Monforte d'Alba for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto Gavarini Vigna dei Grassi
Il Colombo - Barone Riccati Dolcetto delle Langhe Monregalesi
**
Filosofiprofessorekteparet Carlo og Adriana Riccati kjøpte denne gården i 1991 som landsted uten å vite at de fikk de beste vinmarkene i distriktet med på kjøpet. Vinhuset ble restaurert og er i dag eneste produsent som virkelig teller i denne DOC'en. Har fått sine tre glass. (2008) Dolcetto delle Langhe Monregalesi Il Colombo (185)
Dolcetto delle Langhe Monregalesi La Chiesetta (166)
Langhe Rosso Monteregale (70% dolcetto og 30% merlot)
La Slina Dolcetto di Ovada
*
George og Mario Cichero er ett eksempel blant de beste produsentene i Ovada, og Pianterasso er en klassisk utgave av distriktets viner. (2008) Dolcetto d'Ovada Vigneto Pianterasso
Dolcetto d'Ovada Uò
Marcarini, Azienda Dolcetto d'Alba
***
Se Barolo - La Morra for nærmere omtale av produsenten. Dolcetto Boschi di Berri er tradisjonelt framstilt uten bruk av barrique og kommer fra en gammel vinmark med opprinnelige vinstokker som overlevde phylloxerapesten. (2009) Dolcetto d'Alba Boschi di Berri (170)
Dolcetto d'Alba Fontanazza
Massolino Dolcetto d'Alba
**
Se Barolo - Serralunga d'Alba for nærmere omtale av produsenten. Dolcettoen produseres med moderne hjelpemidler. (2008) Dolcetto d'Alba
Nada, Fiorenzo Dolcetto d'Alba
**
Se Barbaresco for nærmere omtale av produsenten. Hans dolcetto er lagret i ståltanker. (2008) Dolcetto d'Alba
Paitin Dolcetto d'Alba
**
Se Barbaresco for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Sorì Paitin
Pechenino Dolcetto di Dogliani
***
Brødrene Orlando og Attilio Pechenino er helt i toppskiktet i Dogliani-distriktet og leverer flotte vinmarksdolcettoer fra sin 25 ha eiendom. (2008) Dolcetto di Dogliani Sirì d'Jermu (best)
Dolcetto di Dogliani Pizabò
Dolcetto di Dogliani Bricco Botti
Dolcetto di Dogliani San Luigi (139)
Punset Neive
**
Se Barbaresco for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Campo Re
Revello, Carlo og Lorenzo (Fratelli) Dolcetto d'Alba
***
Se Barolo - La Morra for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba (161)
Rocca, Albino Dolcetto d'Alba
***
Se Barbaresco for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Vignalunga (170)
Rocca, Bruno Dolcetto d'Alba
**
Se Barbaresco for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Trifolé
Sandrone, Luciano Dolcetto d'Alba
***
Se Barolo - Barolo for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba (190)
Scavino, Paolo (Enrico) Dolcetto d'Alba
***
Se Barolo - Castoglione Falletto for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba
Sottimano Dolcetto d'Alba
**
Se Barbaresco for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Bric del Salto (185)
Vajra, G.D. Dolcetto d'Alba
**
Se Barolo - Barolo for nærmere omtale av produsenten. Deres Dolcetto Coste & Fossati er også svært anerkjent. (2008)

Dolcetto d'Alba Coste & Fossati (216)
Dolcetto d'Alba (144)

Voerzio, Gianni Dolcetto d'Alba
*
Se Barolo - La Morra for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto Rocchettevino (€11)
Voerzio, Roberto Dolcetto d'Alba
***
Se Barolo - La Morra for nærmere omtale av produsenten. (2008) Dolcetto d'Alba Priavino (185)

Til toppen