VINfakta - Helge Skansen

Øl

Bokmerker - klikk på navnet for å gå rett tll omtale:
Overgjæret øl: Hveteøl / Ale (Pale ale - Bitter / Brown ale / Irsk ale / Belgisk ale) / Porter / Stout
Undergjæret øl:
Pilsner / Bayer-Münchener / Export / Bokkøl
Andre kjente produsenter og ølmerker
/ Øl og mat


Selv om dette er et nettsted for vin, er det allikevel naturlig å supplere med en oversikt over øltyper. Jeg presiserer at min kompetanse på øl er mer beskjeden enn for vin, så bruk denne siden som en introduksjon. Dersom du vil fordype deg mer i dette mangfoldige landskapet, bør du lete videre i andre kilder - f.eks. den utmerkede boken Ikke bare øl av Espen Smith og Bjørn Verness, samt Josh Leventhas Beer Lover's Companion og Michael Jacksons Den store ølboken (han har skrevet flere bøker om øl).

Historien om øl strekker seg helt tilbake til menneskehetens opprinnelige jordbrukskulturer. Sumerne i området mellom Eufrat og Tigris brygget øl for mer enn 6000 år siden. Gjennom historien har ølet spredt seg til alle verdens hjørner og har vært et viktig næringsmiddel - ofte underlagt lovpålagte bestemmelser knyttet både til produksjon og konsum. I Norge var det honningsbaserte mjødet en kjent drikk under vikingetiden, og i Gulatingsloven (rådende på Vestlandet fra før 900) var det formulert bestemmelser med straffer for den som unnlot å brygge: «Ølet skal signes til takk for Kristus og Sankta Maria, til godt år og fred. Om noen ikke brygger til den tid, skal han bøte 3 øre til biskopen.» I følge Wikipedia tilsvarte det verdien av en halv ku, og de sier videre: "Hvis en bonde fortsatte å se bort fra plikten til ølbrygging, steg straffen, og han kunne bli dømt utlegd (altså landsforvisning) og fratatt gård og grunn om han ikke hadde brygget øl til jul de siste tre årene."

På samme måte som med andre kulturelle særtrekk, ble ølet gjenstand for en utvikling mot et stort mangfold. Hovedingrediensene i øl (korn, vann, gjær) har alltid vært de sammen, så særpreget kom bl.a. via andre tilsetningsstoffer som honning, koriander og einebær i antikken eller bark i eldre norsk tid. I 1516 ble den bayerske renhetsloven formulert med krav om at øl skal lages av maltet korn, humle (som kryddertilsetning), vann og etterhvert bestemmelser om gjær. Dette ble grunnlaget for store deler av europeisk ølproduksjon helt fram til våre dager (i Norge fram til 1994). Mangfoldet ble sikret gjennom forskjellig behanding av ingredisensene og blandingsforholdet mellom dem.

Samtidig var vi i de siste tiår av forrige århundre vitne til en enorm kommersialisering av ølproduksjonen, og ikke minst ble det lyse lagerølet (pils) svært dominerende. Vinmonopolet sier i sin informasjonsbrosjyre "Sterkøl" at vi skal ikke lengre tilbake enn rundt 1960 for å se at kraftigere og mørkere øltyper ble mye mer benyttet enn i dag. Dengang hadde pils en markedsandel på ca. 30%, mens bayer hadde ca. 50% av markedet på 50-tallet. Her hjemme er trenden i ferd med å snu. I senere tid har Vinmonopolet satset friskt på å utvide tilbudet, ikke minst innen gruppen overgjæret øl. Det eneste skår i gleden er at mye av kvalitetsølet er høyt priset - tidvis nesten dobbelt så dyrt som på Systembolaget. Vi har også fått spennende mikrobryggerier i Norge som bidrar til at mangfoldet sikres og at tradisjonrike ølsorter overlever. De to mest kjente er Nøgne Ø i Grimstad, som bildet over er hentet fra, og Haandbryggeriet i Drammen. Ambisjonen med denne siden er således å bidra til denne mangfoldstrenden ved å utforske de viktigste europeiske ølsortene og liste opp noen bryggerier som er kjent som kvalitetsledende. Deler av utvalget er foretatt med tanke på tilgjengelighet i Norge.

Puber med godt utvalg
Oslo:
Mikrobryggeriet - Bogstadveien 6. Oslo Mikrobryggeri som ble startet i 1989 var den første puben i Norden med eget bryggeri og Oslos eneste. Hovedvekt på amerikansk/engelsk-inspirerte typer som Steamer, Bitter, Porter og Imperial Stout. 1998 åpnet de også Trondhjem Mikrobryggeri.
Lorry - Parkveien 12. Et lite mekka for ølhunder. "Homansbyens Theatercafé" kan by på hele 129 ølsorter.
Olympen - Grønlandsleiret 15. Mer kjent under navnet Lompa. Fatøl fra Nøgne Ø og Haandbryggeriet, godt utvalg i flaskeøl fra norske mikrobryggerier i tillegg til en imponerrende utenlandsk ølmeny. God mat.
Kristiandsand: Patricks Pub og Restaurant i Markensgate 10 (50 ølsorter)
Stavanger: Cardinal i Skagen 21 (gedigen liste og ølkurs)
Bergen: Brunello i Olav Kyrres Gate 31 (også godt utvalg i vin), Kontoret Pub på Kong Olav V's plass (Dickens - 40 ølsorter).
Flåm: Ægir Bryggeri og pub i Flomsbrygga Hotel (Bøyla Blonde Ale, Rallar Amber Ale, Ægir India Pale Ale, Sumbel Porter for å nevne noen).
Trondheim: Den Gode Nabo i (14 fatøl og rundt 70 på flaske), Trondheims Mikrobryggeri i Prinsens gate 39 (se Oslo).
Tromsø: Blå Rock Café i Strandgata 14 (musikk og byens beste utvalg, inkl. øl fra Macks mikrobryggeri), Ølhallen i Storgata 4 (Mack Bryggeris egen pub).
London:
The White Horse - 1-3 Parson's Green (T-banen til Parsons Greens). Kåret til byens beste av Peter Kenyon som har skrevet London's Best Pubs. De kan skilte med 120 merker på flaske og 40 på fat.
Peter rangerer videre blant de 10 beste: Coach & Horses i 29 Greek Street, Cross Keyes i 31 Endell Street, Red Lion i 23 Crown Passage, Princess Louise i 208 Holborn, Red Lion i 2 Duke of York Street, Seven Stars i 53-54 Carey Street, Nags Head i 53 Kinnerton Street, Mitre i Ely Place og Greenwich Union i 56 Royal Hill. (se Times for nærmere omtale av pubene.)
Se også The Guardians pubguide og BritishPubGuide.com. Skal du til Irland, kan du lese Aftenpostens oversikt.
Lenker med info:
Norske Ølvenners Landsforund, Bryggeri og drikkevareforeningen.

Begreper i ølproduksjon
Som forbruker er det ikke så lett å oreintere seg i dagens tilbud på Vinmonopolet. Hveteøl, ale, porter og pils er jo eksempler på knagger som er lett å huske, men det finnes et utall undervarianter. Bransjen har heller ikke anstrengt seg for mye med å tydeliggjøre kategoriseringen for forbrukerne. Før het det eksport, nå er det sterkøl, gulløl, extra ditt og extra datt. Ett første skritt for å sirkle inn gruppene, er å lære seg noen av de sentrale begrepene knyttet til produksjon.

Vann - Vannkvaliteten er svært viktig i øllaging. Bløtt vann til lyse øltyper og hardt mineralsk til mørkere typer.
Korn - Det brukes mange typer rundt om i verden (hvete, ris, havre, rug, mais), men det vanligste er bygg.
Malting - Det første skrittet er at kornet bløtlegges noen dager (støpes) for så å legges utover store gulv (arbeidskrevende, men best resultat) eller i roterende tromler for å spire. Etter 4-6 dager blir det varmet opp for å stoppe spiringen.
Spiring - Det som skjer er at noe av stivelsen (karbohydrater) omdannes til maltsukker (en forutsetning for gjæring).
Tørking (røsting) - Det ferdig spirte kornet (grønnmalt) blir så tørket. Lav tørketemperatur gir lyst øl, høyere temperatur gir mørkere (mer røstet).
Mesking - Kornet, som nå er malt, blir så finmalt og blandet med varmt vann slik at smaks- og aromastoffer blir trukket ut. Varierende temperatur og tid påvirker ølets særpreg.
Vørter - Den ferdige vesken som siles fra meskekaret. Denne koker i minst én time (sterilisering / konsentrasjon / fjerning av uønskede eggehvitestoffer).
Humle - Humle (se bildet) er en hurtigvoksende flerårig slyngplante (6-10 meter høy). Det er 40 forskjellig sorter som brukes til ølbrygging, men de mest ettertraktede er den tsjekkiske saaz-humlen og humle fra det tyske Hallertaudistriktet. Det er konglen (blomsten) fra hunnplanten som brukes. Humle (gjerne forskjellige typer) tilsettes under kokingen for å få fram plantens bitter- og aromastoffer. (Humletypene deles inn i hovedgruppene bitterhumle og aromahumle.) Dess lengre tid humlen kokes, dess mer bittert øl får vi. Kombinasjonen av alkohol og humle skaper et sterkt antibakterielt miljø som var viktig før pasteuriseringens tid.
Smakstilsetninger - Det lages også øl som avviker fra renhetsloven med spesielle tilleggsmaker som einebær, koriander, anis og bær (belgisk bingebær- og kirsebærøl).
Stamvørter - Vesken man sitter igjen med etter at humlen er silt bort. Nedkjøles til gjæringstemperatur.
Gjæring - Gjæren er levende mikroorganismer som i kontakt med sukkeret utvikler alkohol, kullsyre og smaksstoffer. Valg av gjærtyper og gjæringstemperatur er svært viktig for det ferdige produkts karakter. De store bryggeriene har sine egne gjærstammer, selve arvesølvet. Øl som lages på lisens, bruker gjær fra den originale stammen. Det finnes to hovedgrupper øl: overgjæret og undergjæret - mer om dette under.
Lagring - Etter gjæringen lagres brygget på tanker, eller i noen tilfeller på fat. Lagringstiden er avhengig av den gjæringsprosess man velger. En hovedregel er at overgjæret øl ikke bør lagres for lenge (det finnes unntak), mens undergjæret øl trenger lengre modningstid (lagerøl).
Tapping- Etter lagringen blir ølet normalt filtrert, men enkelte typer overgjæret øl ettergjæres på flaske og får således bunnfall. Særlig innen mer kommersiell ølindustri blir ølet pastaurisert for å øke holdbarheten. Til slutt tappes ølet på falsker, bokser eller fat.

Overgjæret øl
Det er i denne gruppen vi finner de mer karakterfulle og ofte alkoholsterke ølsortene. Før man fikk kjennskap til gjærsoppen, var alt øl overgjæret. De lot vørteren stå i åpne kar og overlot til luftens gjærsporer å sette igang prosessen når temperaturen var høy nok. Denne metoden er fremdeles i bruk og kalles spontangjæret eller villgjæret øl. I dag brukes derimot altoverveiende kjente gjærstammer som er tilpasset de forskjellige ølsortene.

Det spesielle med overgjæret øl er at ølet gjærer hurtig (3-6 dager) ved en temperatur rundt 15-20 grader. Den varme gjæringen og spesialutviklede gjærstammer er sterkt medvirkende til at overgjæret øl har en sterkere aroma. Gjæringsprosessen skjer i øvre del av brygget - gjærcellene flyter opp på overflaten (overgjæret). Ølet ferdigmodnes ganske raskt (2-3 uker) på flaske eller fat, og bør ikke lagres for lenge. Det finnes dog unntak som faktisk har godt av 3-5 år i kjelleren (f.eks. Haandbryggeriets Norse Porter og Orvals trappistøl).

Overgjæret øl har som regel en kompleks og fruktig karakter, en fersk og rik smak, ofte med en underliggende kombinasjon av sødme og bitterhet.
I det følgende omtales de viktigste sortene, men vit at det finnes et vell av undergupper på tvers av begrepsbåsene.

Hveteøl
Ølsort som lages med opptil 50-60% hvete i tillegg til bygg. Det er mest utbredt i Tyskland (det første hveteølet ble brygget i Müncen i 1605), men det produseres også hveteøl i Belgia, USA og Norge (om enn ikke i tradisjonelt format). De aller fleste hveteøl er ikke filtrert og fremstår i glasset som litt matt. Fargen er lys pga. hveten, og er i slik utgave et lettdrikkelig sommerøl. Det lages derimot også mørkere utgaver. Dersom ølet framstilles tradisjonelt, får det ettergjæring på flaske med samme gjærstamme (kan sees ved litt skum i flaskehalsen). Mer kommersielt produsert hveteøl filtreres før tapping og tilsettes en undergjærende stamme for flaskegjæringen. Dette kombinert med lavere ettergjæringsteperatur, medfører større holdbarhet og mer kullsyre. Vær klar over at en del kommersielle varianter pasteuriserer ølet etter ettergjæringen, noe som fjerner en del av smaks- og næringsstoffene.

I Tyskland har man delt hveteølet (Weissbier/Weizenbier) inn i to hovedgrupper: Hefeweissen (ufiltrert og ettergjæret på flaske) og Kristalweissen (filtrert, mindre syrlig) - se bildet. Vanligvis er ølet lys gult med tett skumtopp og høyt kullsyreinnhold, friskt, fruktig, fyldig og lettdrikkelig. Assosiasjoner til banan er vanlig. Gjærrester i Hefeweissen gir ølet en mektigere smak. Det forekommer også mørkere, ofte sterkere typer (Dunkel / Weizenbock). Sør-Tyskland (Bayern og Baden-Württemberg) er kjerneområdet. Ølet serveres i slanke glass (som på bildet), gjerne skylt i kaldt vann før ølet helles i. Kristalweizen gjerne rundt 7 - 8°, Hefeweizen 8 - 10° og mørkere utgaver litt mer temperert.

Det opprinnelige spontangjærede ølet regnes blant denne gruppen og lages i dag i Belgia. Det består av 30-40% umaltet hvete og maltet bygg og går under navnet Lambic (oppkalt etter landsbyen Lembeek) En variant heter Gueuze, og er en blanding av ung og gammel Lambic som er ettergjæret på flaske. Ølet holder 5-5,5% alkohol og er syrlig og friskt. Det lages også fruktøl i denne kategorien, der de mest kjente er tilsatt sirup av bringebær (Frambiose) eller kirsebær (Kriek)
.

En annen variant hveteøl fra Belgia går under navnet Witbier. Her brukes også umaltet hvete, og ølet er krydret med appelsinskall og koriander. Smaken er frisk med honningsøte aroamer. Lokalt blir dette ølet servert i sekskantede, tykke glass.

Hveteøl serveres generelt iskaldt i slanke, høye glass, og den siste tredjedelen på flaska blir rotert for å blande inn restgjæret og så helt i sirkler i glasset for å lage en stor skumtopp.
Hveteøl kan drikkes som tørstedrikk (flott sommerøl), men lyse utgaver passer også til fisk, skalldyr og milde oster, mens mørkere utgaver går til lette kjøttretter og middels kraftige oster.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Cantillon Belgia Gueuze 100% Lambic (37,5 cl / kr. 55)
Gueuze100% Lambic Bio (75 cl / kr. 90)
Gueuze Grand Cru Bruocsella Lambic
Kriek 100% Lambic
  Brasserie Cantillon i Bruxelles har holdt på siden 1990 og er en fin representant for lambicprodusentene. Grand Cru har tilbrakt 3 år på eikefat selges med oppgitt årgang. Den kan oppbaveres i mange år og bør drikkes av vinglass. (2010)
De Keersmaeker Belgia Mort Subite Gueze
7
Brouwerij De Keersmaeker i Kobbegem lager denne originale lambic. (2010)
Edelweiss Østerrike Edelweiss
5,5
Hofbräu Bräuhaus i Kaltenhausen har laget øl siden 1475. Edelweiss ble først produsert i 1986, og er oppkalt etter den fredede alpeblomsten som ble udødeliggjort i Sound of Music. De lager også mørkere utgaver. (2010)
Erdinger Tyskland Weissbier (50 cl / kr. 44)
Weissbier Kristallklar (50 cl / kr. 47)
Weissbier Dunkel (50 cl / kr. 45)
5,5
Privatbrauerei Erdinger Weissbräu fra 1886 ligger i Erding i Bayern, og deres hveteøl er verdens mest utbredte. De har en hel serie Weissbier fra Urweisse til Dunkel, der særlig Erdinger Weissbier Pikantus (weizenbock - 50 cl / kr. 53) kan fremheves. (2010)
Hoegaarden Belgia Wite Beer (33 cl / kr. 34)
4,9
Landsbyen med samme navn har en lang ølhistorie, og det første hveteølet ble brygget i 1445. Det var her ideen med å blande inn appelsinskall og koriander ble oppfunnet av munkene på 1500-tallet. I 1957 forsvant det siste bryggeriet, men entusiaster startet opp igjen bryggeriet De Kluis i 1965. I dag er det store kapitalkrefter bak (ABInBev), og ølet distribures vidt. (2010)
Haandbryggeriet Norge Bavarian Weizen
5,5
Håndbryggeriet i Drammen ble staret i 2005 av Jens Maudal, Rune Eriksen, Arne Eide og Egil Hilde. De brygger etter tradisjonelle metoder (ingen pasteurisering og tilsetting av kullsyre). De har allerede klart å etablere seg så godt at de eksporterer øl, særlig til USA. (2010)
Paulaner Tyskland Hefe-Weissbier Naturtrüb (50 cl / kr. 45)
5,5
Bryggeri i München som har holdt det gående siden 1634. Hefe-Weissbier er bestselgeren, og selges i variantene Naturtrüb, Dunkel og Kristallklar. (2010)
Weihenstephan Tyskland Hefeweissbier
Hefeweissbier dunkel
Kristallweissbier
5,4
5,3
5,4
Bayerische Statsbrauerei Weihenstephan i Freising ble etablert i 1040 av benedictinermunker, og er verdens eldste bryggeri som fortsatt er i drift. Det eies av innbyggerne i Freistaates Bayern, men drives som et kommersielt selskap. Eksporterer til 35 land. (2010)

Andre produsenter av tysk Weissbier:
Schneider Weisse, Franziskaner, Rothaus, Hacker-Pschorr, Ayinger (Bräu Weisse).
Andre produsenter av Lambic:
Belle Vue, Bruge (Tarwebier), De Troch (Chapeau Lambic), Dentergem, Drie Fonteinen (Gueze), Frank Boon, Girardin, Hanssens (Gueze), Lindeman (Gueuze Cuvée René Grand Cru), Oud Beersel (Oude Gueuze Vieille Lambic), Timmermann.

Gå til toppen


Ale
Ale er i utgangspunktet en samlebetegnelse på alt overgjæret øl som er laget på maltet bygg og varianter av gjærsoppen Saccharomyces cervisiae. I dag brukes derimot betegnelsen mer spesifikt og knyttes mest til tradisjoner i Storbritannia og Belgia, men det lages ale også i land som Tyskland, Canada, USA og Norge. For å holde litt oversikt over denne store ølkategorien, er det nyttig å kjenne til underkategorier som Pale Ale, Brown Ale, Dark Ale, Irish Red Ale, Skotsk ale (sterkt, mørkt øl med kraftig maltsmak), Belgisk ale og Tysk ale (Kölsch, et lyst øl med en andel hvetemalt, og Altbier som er noe mer kobberfarget og vanlig i Düsseldorf).

I England innførte forbrukerorganisasjonen Campaign for Real Ale (CAMRA) på 70-tallet betegnelsen Real ale i kampen for å bevare det tradisjonelt fremstilte aleølet (ufiltrert og ettergjæret på flaske eller fat). Kampen har ikke minst fokus på å bevare fattappet ale som må pumpes manuelt fra trefat (cask) uten kullsyretilsetning. Dette i motsetning til pasteurisert øl som tilsettes kullsyre ved tapping fra tank (keg). Det er kun noen få puber i Norge som serverer ale fra cask.

Vanligvis holder ale mellom 4 og 6% alkohol og serveres i vanlig halvliterglass (se bildet) med en temperatur på 8 - 10°.

Pale ale / Bitter
Pale ale en samlebetegnelse på lyst aleøl. Her finnes også en del lokale underbetegnelser som Burton Pale Ale, Engelsk bitter (frisk og middels humlet ), India Pale Ale (IPA), Altbier (Tyskland), Saison (Belgia), American Pale Ale (f.eks. Samual Adams) og Amber Ale (USA, Australia, Frankrike). Ølet er fra lyst gyllent til rødlig kobberfarget, ofte lite skum, tydelig humlepreg, medium til stor maltsødme, bitterhet og fylde, og ganske lav fruktighet. I Belgia kalles dette ølet blonde og har vanligvis en litt mer fruktig karakter. Pale ale skal serveres kald (4-8°) og passer til rød fisk, kylling, svin, salater, omeletter, ost og supper. Det finnes også en gruppe Strong pale ale som tyner alkoholprosenten opp til 7-12%. I England har disse gjerne en litt mer ravgul farge og hint av sherrylikende oksidasjon.

Av underkategoriene kan det være nyttig å dvele litt ved Engelsk bitter. Jeg siterer fra Wikipedia: "Fra 1830-tallet ble Pale Ale og Bitter brukt som synonymer, der særlig bryggeriene brukte termen Pale Ale, mens kundene brukte termen Bitter. Man antar dette var kundene sin måte å skille de bitre typene ale fra mindre bitre typer Ale, som for eksempel Porter. Fra midten av det 20. århundret ble flasker i Storbritannia i stor grad merket som Pale Ale, mens ølfat ble merket som Bitter. I Storbritannia har bruken av termen Pale Ale blitt stadig mindre, og Bitter har tatt over. Bitter er en Pale Ale, men har større variasjon i smak og farge enn annen Pale Ale. Den kan være lys, nesten som Pilsner, men også mørk, nesten som Stout. Alkoholprosenten ligger i rommet mellom 3 og 7%."

India Pale Ale er en kategori som også produseres i Norge og skiller seg fra standard pale ale med mer humle (derav litt bitrere smak) og høyere alkoholprosent. Wikipedia har følgende å fortelle: " Kombinasjonen av alkohol og humle skaper et sterkt antibakterielt miljø, og «India pale ale» tålte å krysse ekvator to ganger før det ankom India i fullt drikkelig tilstand. Dette var før man kunne pasteurisere øl, og i stedet tilsatte man humle i slike mengder at det ferske ølet må ha smakt overveldende bittert. Det ble luftet før avreise for å unngå alvorlige eksplosjoner under frakt. På den lange reisen (det kunne ta ett år før ølet nådde frem til salgsstedet), mildnet smaken til noe som av flere beskrives som «hvitvin»." IPA passer til kjøttretter og modne oster og serveres 6 - 10°.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Bass England Pale Ale
5
Berømt bryggeri fra Burton-Upon-Trent etablert i 1777 som ble kjøpt opp av giganten ABInBev i 2000. De lager selv flaskeutgaven, mens Draught Bass Pale Ale har de satt bort til Marston's Brewery i Burton. Klassisk engelsk pale ale som eksporteres til store deler av verden. (2010)
Goose Island USA India Pale Ale (35,5 cl / kr. 40)
5,9
Mange vil si at dette kanskje er verdens beste IPA. Brygges av Goose Island i Chicago som ble etablert i 1988.
Haandbryggeriet Norge Pale Ale
India Pale Ale (50 cl / kr. 59)
Ardenne Blond (50 cl / kr. 61)
4,5
6,5
7,5
Håndbryggeriet i Drammen ble staret i 2005 av Jens Maudal, Rune Eriksen, Arne Eide og Egil Hilde. De brygger etter tradisjonelle metoder (ingen pasteurisering og tilsetting av kullsyre). De har allerede klart å etablere seg så godt at de eksporterer øl, særlig til USA. (2010)
Nøgne Ø Norge Pale Ale (50 cl / kr. 60)
India Pale Ale (50 cl / kr. 66)
#100 (India Pale Ale - 50 cl / kr. 79)
Saison (50 cl / kr. 60)
6
7,5
10
6.5
Nøgne Ø (Det kompromissløse bryggeri) ble etablert i Grimstad i 2002 av Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun, men har flyttet til Rygene Kraftstasjon opp mot Arendal kommune. De bygger etter tradisjonelle metoder (ingen pasteurisering og tilsetting av kullsyre). (2010)
Marston England Old Empire India Pale Ale (50 cl / kr. 46)
Burton Bitter
5,7
Ale fra Burton-Upon-Trent ble på 1800-tallet ansett som den beste. Det gjaldt også blant engelske soldater og kolonister i India, og Marstons som ble etablert i 1834, var den mest populære IPA. (2010)
England White Shield
India Pale Ale
5,7
William Worthington er også et tradisjonelt bryggeri fra Burton-Upon-Trent, og deres White Shield er en flott pale ale. (2010)

Gå til toppen

Brown ale
Brown ale skiller seg fra pale ale ved at det brukes mørk eller brun malt i gjæringsprosessen. Hovedproduksjonen skjer i England, Belgia og USA, men ølet produseres også i Norge. Brown ale kan igjen deles i tre undergrupper: søtt øl med lav alkoholnivå (Sør-England - se Mann), medium sterk ravgult øl (Nord-Øst England - se Newcastel brown ale) og et tørrere øl med ekstra tydelig humle og maltkarakter (USA). Fargen variere altså fra rav til brunt, det er lite skum, mens det ristede maltet gir assosiasjoner til karamell og sjokolade. Newcastel brown ale serveres kaldt i half-pint eller Wellington-glass, mens andre brown ale typer kan bli servert mer temperert. Passer til stekt kjøtt og lette til middels kraftige oster.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Mann England Original Brown Ale
3
Klassisk sørengelsk brown ale med lav alkoholstyrke og mye sødme. Bryggeren Mann fra London var den som introduserte brown ale på slutten av 1800-tallet. (2010)

Scottish & Newcastel

England Newcastel brown ale
Dette populære ølet har fått Protected Geographical Indication, hvilket vil si at det kun kan produseres innen et bestemt område. Newcastle Breweries introduserte ølet i 1927. I 1960 fusjonerte de med Scottish Brewers og fikk navnet Scottish & Newcastle. I 2008 ble de kjøpt opp av Carlsberg og Heiniken. I nyere tid har ølet fått stor popularitet over hele England og i USA. (2010)
Nøgne Ø Norge Imperial Brown Ale (50 cl / kr. 64)
7.5
Nøgne Ø (Det kompromissløse bryggeri) ble etablert i Grimstad i 2002 av Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun, men har flyttet til Rygene Kraftstasjon opp mot Arendal kommune. De bygger etter tradisjonelle metoder (ingen pasteurisering og tilsetting av kullsyre). (2010)
Samuel Smith England Nut Brown Ale (33 cl / kr. 45)
5
Samuel Smith's Old Brewery i Tadcaster (North Yorkshire) ble etablert i 1758 og holder på tradisjonene. De leverer til og med øl lokalt med hestevogner. (2010)
Sierra Nevada USA Brown Ale
Klassisk amerikanks brown ale fra dette Californiabaserte bryggeriet som ble etablert i 1979. (2010)

Gå til toppen

Irsk ale

Irish red ale, red ale eller Irish ale skiller seg fra engelsk ale med sin mer rødlige farge som kommer fra en liten andel røstet bygg. Dette gir også ølet en karamellaktig smak og et mindre bittert inntykk enn engelsk ale. Skummet er tett og ofte lite kullsyre. Som navnet tilsier, kommer ølet opprinnelig fra Irland, men produseres også etter samme oppskrift i andre land. Serveres 4 - 8°.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Caffrey Irland Irish ale   Thomas Caffrey Brewing Company fra Belfast ble etablert i 1897, og deres irish ale ble lansert i 1994. I 2002 ble de kjøpt opp av det amerikanske Molson Coors Brewing Company. Pga. av beslutning om ikke å konkurere med andre egne merker, får du ikke Caffrey i Irland, men i England. (2010)
Smithwick Irland Smithwick's Draught
Kilkenny Cream Ale
  Smithwicks Brewery i Kilkenny er Irlands eldste bryggeri grunnlagt i 1710, og ble i 1965 kjøpt av Guinnes. Blant de fem beste bryggeriene i Irland. Cream ale er litt mer bitter enn Smithwick's. (2010)

Gå til toppen

Belgisk ale

Belgisk ale er en samlebetegnelse for alle typer ale som kommer fra Belgia. Det beste og mest kjente er Trappistøl. Dette brygges i syv godkjente klostere som tilhører trappistordenen. De belgiske er Orval, Chimay, Westvleteren, Rochefort, Westmalle og Achel, mens La Trappe produseres i Nederland. Munkene selger ølet kun for å dekke utgifter til drift av klostrene og deres veldedige arbeid. Ølet er pga. den store mengden malt som brukes, svært smaksrikt og fyldlig, har stor sødme og holder mellom 6 og 11%. Vanligvis er trapistølet ettergjæret på flaske, og har således bunnfall. Noen av klostrene smaksetter også ølet med krydder, urter og pomerans (appesintype).

Trapistøl underdeles i flere kategorier. Dubbel er mørkere enn den enkleste lyse sorten (Blond) og er i dag det klassiske trappistøl - holder 6-8%. Tripel er betegnelsen på et sterkere lyst trapistøl (pale ale), mens Quadrupel er mørkest og sterkest (rundt 10%). Ølet serveres i stettglass som på bildet, og det mørke ølet gjerne mer temperert.

Det er mange flere klostre som brygger øl, alene eller i samarbeid med et bryggeri, men som ikke er godkjent som trappistøl. Slikt øl har betegnelsen klosterøl (Abbey Bier / Abbaye / Abdij). Begrepet er litt utvannet, da mange kommersielle bryggerier markedsfører sine produkter som klosterøl ved at klosteret mest låner ut navnet sitt.

Det finnes for øvrig mange andre ale-varianter av både lyst og mørkt (bruin/brune) øl produsert av vanlige bryggerier:
Ambrée
og Speciale er ganske likt engelsk pale ale, men litt mindre bittert. Et bra bryggeri er De Koninck.
Saisons stammer fra de fransktalende bøndenes hjemmebrygging (med 3,5% alkoholinnhold). Dagens moderne variant holder 5-8%, og en av de beste er Brasserie Duponts utgave.
Blonde
og Golden ale er variasjoner av pale ale, og den mest kjente er Duvels Maredsous 6 Blonde - en svært populær blonde i Beliga som sorterer under klosterøl. Duponts Moinette Blonde/Brune er et annet kjent merke.
På den mørke siden finner vi øl som Flemish Red (Rodenbach), Grottenbier og Oud bruin.

 Produsent / Ølnavn  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Achel Belgia Achel Blond 5°
Achel Bruin 5°
Achel Blond 8° (33 cl / kr. 48)
Achel Bruin 8°
Achel Extra Bruin 8° (75cl)
5
5
8
8
9,5
Trappistøl fra Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis i Hamont-Achel (Flandern), det minste av de ølproduserende trappistklostrene. Den løyse 5%-varianten selges kun på klosteret fra fat. (2010)
Bosteels Belgia Pauwel Kwak
8
Bosteels i Buggenhaut har vært i familiens eie siden 1791. En flott ale oppkalt etter en vertshuseier fra Napoleons tid. (2010)
Brunehaut Belgia Abbaye de St. Martin Bruin (33 cl / kr. 49)
8
Et godt klosterøl som er å få i Norge. (2010)
Chimay Belgia Trappist Rouge (33 cl / kr. 40)
Trappist Blanche Triple (33 cl / kr. 45)
Trappist Bleu (33 cl / kr. 50)

7
8
9

Trapistøl som brygges på klosteret Notre-Dame de Scourmont i Chimay (Vallonia). Den blå utgaven kalles også for Grand Réserve og tåler lagring. (2010)
Delirium tremens Belgia Delirium tremens (33 cl / kr. 58)
8,5
Espen Smith sier i sin bok "Ikke bare øl" at dette er kanskje verdens beste øl. Det lages av familiebryggeriet Brouwerij Huyghe fra 1654 rett utenfor Brussel. Det spesielle med Delirium, som ble produsert første gang i 1989, er at det er brygget med en kombinasjon av overgjær, undergjær og spontangjær. (2010)
Grimbergen Belgia Blond (33 cl / kr. 42)
Dubbel
Tripel
Optimo Bruno
6,7
6,5
9
10
Alken-Maas i kommunen Grimbergen er kjent for sitt gode originale klosterøl. Tripel-ølet egner seg utmerket for lagring. (2010)
Haandbryggeriet Norge Blondie
5,5
Håndbryggeriet i Drammen ble staret i 2005 av Jens Maudal, Rune Eriksen, Arne Eide og Egil Hilde. De brygger etter tradisjonelle metoder (ingen pasteurisering og tilsetting av kullsyre). De har allerede klart å etablere seg så godt at de eksporterer øl, særlig til USA. (2010)
La Trappe Nederland Blond (33 cl / kr. 42)
Dubbel
Tripel
Quadrupel (fatlagret)
6,5
7
8
10
Trappistøl fra Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i Tilburg, Nederland. Foruten de vanlige trappistsortene, lager de også en ufiltrert Witte Trappist (5,5%) lagd på hvetemalt og en Bockbier. (2010)
Leffe Belgia Blond (33 cl / kr. 42)
Brune (33 cl / kr. 42)
6,6
6,5
Giganten ABInBev (bl.a. Becks, Budweiser og Stella Artois) lager det mest internasjonalt kjente og vidt distribuerte klosterølet Leffe. De har også Tripel (8,5%) og Leffe Radieuse og Vieille Cuvée (begge 8,4%). (2010)
Orval Belgia Orval Trappist
Petite Orval
6,9
3,5
Trappistøl fra Abbaye Notre-Dame i Orval (Vallonia). Typisk belgisk pale ale-stil. Petit Orval er beregnet til munkenes bruk, men kan fås kjøpt på klosteret. Orval Trappist regnes som dronningen av trapist og egner seg godt til lagring. (2010)
Rochefort Belgia 6 (red cap)
8 (green cap)
10 (blue cap)
7,5
9,2
11,3
Trappistøl fra Abbaye de Notre-Dame de Saint-Rémy i Rochefort (Vallonia). (2010)
Westmalle Belgia Westmalle Extra
Westmalle Dubbel
Westmalle Tripel
5
7
9,5
Trappistøl fra Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart i Westmalle (Flandern). Dette var det første kolsteret som startet med trappistøl. Tripel er lagd med lyst råsukker og lys pilsnermalt. (2010)
Westvleteren Belgia Westvleteren Blonde (green cap - 28€)
Westvleteren 8 (blue cap - 32€)
Westvleteren 12 (yellow cap - 38€)
5,8
8
10,2
Kanskje det mest berømte trappistøl som bare selges i kasser av 24 falsker direkte fra klosteret Sint-Sixtusabdij i Westvleteren (Flandern) etter å ha avtalt pr. telefon. Alternativt kan det nytes i deres besøkssenter De Vrede. Prisene til venstre er pr. kasse - i tillegg kommer 12€ i pant. (2010)

Andre eksempler på klosterøl:
Heinikens Affligem, Tripel Karmeliet, Maredsous, St. Bernardus, Saint-Feuillien, Floreffe, l'Abbaye du Val-Dieu.

Gå til toppen

Porter
Porter er en mørk alevariant som har sitt opphav i London på tidlig 1700-tall. Rundt 1820 var den utviklet til dagens utgave. På den tiden var det et svært populært øl i England, men etterspørselen avtok fram til 1973, da Guinnes som den siste, sluttet å produsere. CAMRAs kamp for tradisjonsbevaring førte til oppstart av produksjon igjen fra 1978, og ølet har igjen fått en renessanse og produseres i en rekke land. Grensen over til stout kan være litt flytende - Guinnes for eksempel, omtales både som stout og porter.

Porter er et fruktig, mørkt øl (brunt til mørkebrunt) brygget på røstet malt (kaffepreg). Det har kraftig skum, maltsødme, innslag av frukt balansert mot humlebitterhet og den ristede karakteren. Det finnes også undergjærede utgaver. Man bruker også betegnelsene Brown og Robust, hvorav den siste er har mer svartmalt og bitterhumle. Porter passer til biff/rødt kjøtt, grillmat, ost, sjokoladekake og sigar. Serves med en temperatur på 8 - 12°.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Guinness Irland

 

Se Stout under.
Haandbryggeriet Norge London Porter
Norse Porter (50 cl / kr. 58)
Akevitt Porter (50 cl / kr. 70)
4,5
6
10
Håndbryggeriet i Drammen ble staret i 2005 av Jens Maudal, Rune Eriksen, Arne Eide og Egil Hilde. De brygger etter tradisjonelle metoder (ingen pasteurisering og tilsetting av kullsyre). De har allerede klart å etablere seg så godt at de eksporterer øl, særlig til USA. (2010)
Nøgne Ø Norge Porter (50 cl / kr. 63)
7
Nøgne Ø (Det kompromissløse bryggeri) ble etablert i Grimstad i 20002 av Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun, men har flyttet til Rygene Kraftstasjon opp mot Arendal kommune. De bygger etter tradisjonelle metoder (ingen pasteurisering og tilsetting av kullsyre). (2010)
Pitfield Brewery England Pitfield 1850 London Porter
Shoreditch Stout
5
4
Pitfield Brewery er et mikrobryggeri i London (Pitfield Street 14) som bl.a. lager økologisk og historisk øl. Vegg i vegg finner du deres butikk The Pitfield Beer Shop med over 600 sorter øl og sider i hyllene. (2010)
Pripps / Carlsberg Sverige Carnegie Porter (33 cl / SEK 16)
5,5
Godt eksempel på et vellykket nordiskprodusert porterøl. (2010)
Samuel Smith's Old Brewery England Taddy Porter (33cl / kr. 38)
5
Dette bryggeriet i Tadcaster i Yorkshire ble grunnlagt i 1758 og har unngått å bli kjøpt opp av de store. Klassisk engelsk porter. (2010)
Thisted Bryghus Danmark Limfjordsporter (33 cl)
7,9
Dette økologiske bryggeriet i Thisted fra 1902 lager en av de beste danske porterøl. Ble produsert første gang i 1989. (2010)

Gå til toppen


Stout
Stout betyr sterk, og er da også en kraftigere portervariant der umaltet, ristet bygg er tørket over ekstra sterk varme. Ølet er nærmest svart og har en tett skumtopp og middels fyldighet og bitterhet. Ølet skal drikkes gjennom skummet (selve skummet er ganske bittert). Det ble introdusert i 1820 av Guinness som lagde en Stout-Porter. I nyere tid brukes begrepet om de mørkeste og sterkeste portertypene. Det finnes flere stilretninger også her: Irish Dry Stout (originalen) er svart, tørr og bitter (de engelske utgavene er litt søtere), Sweet (milk, cream) stout er rødlig mørk, noe lettere og søtere ( tilsatt melkesukker og brygget på sjokolademalt), mens Russian Imperial Stout er mørksvart og sterk (9-10%) og ble opprinnelig laget for import til det russiske tsarhoffet. Det finnes også en variant med navnet Outmeal Stout som er tilsatt havre (maltet eller umaltet) for å tilføre fylde og overtoner av sjokolade.
Stout passar till østers (klassisk, men ikke bruk Guinness), skalldyr og ost. Serveringstemperatur 8 - 12°.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Brew Dog Skottland Rip Tide Stout (33 cl / kr. 38)
8
Dette unge bryggeriet ble til i 2007 og har tatt mål av seg å "making cool, contemporary and progressive beers showcasing some of the world’s classic beer styles. All with an innovative twist and customary BrewDog bite." Rip Tide er en imperial stout inspirert av gammel russisk stil. (2010)
Coopers Australia Best Extra Stout
Special Old Stout
6,3
6,8
Australsk familiebryggeri som er hjemmehørende i Adelaide. Stouten her er noe lysere. (2010)
Guinness Irland Original
Extra Stout
Foreign Extra Stout

Guinness Draught:
Original / Extra Cold / Extra Smooth / Red

4,2
5
7,5

 

Ølet har sin opprinnelse hos Arthur Guinness' St. James's Gate Brewery i Dublin etablert i 1759. Fra 1796 begynte han å brygge porter og rødt øl med mindre malt og humle etter oppskrift fra Londons porter, og i 1799 bestemte han seg for kun å brygge porter - Town Porter (en lettere variant) og Superior Porter.
Guinness kjennetegnes av en dyp rubinrød, nærmest sort farge og en fløyelsmyk, kremaktig skumtopp (nitrogenblanding som blir tilsatt under tapping). Guinness flyttet hovedkontoret til London i 1932. I 1997 fusjonerte de med Grand Metropolitan og dannet Diageo, det største multinasjonale øl-, vin- og brennevinsselskapet i verden. (2010)
Mackeson brewery England
USA
Mackeson's Triple XXX Stout
3
Opprinnelsen til sweet/milk stout er visstnok The Hythe Brewery i Kent (1699) som ble kjøpt av William og Henry Mackeson i 1801. Mackeson Brewery i Kent produserte i 1907 en stout med tilsatt melkesukker (laktose). Siden den gang har eierforholdet skiftet til Whitbread/ABInBev. De har satt bort produksjonen til Ram Brewery i London (3% styrke), Cincinnati i USA (5%) og Carib Brewery på Trinidad. (2010)
Murphy's Irland Irish stout
4
Dette bryggeriet i Cork lager stout etter originaloppskriften fra 1856. En tanke lysere og søtere utgave enn de som lages av Guinness. Etter at de ble overtatt av Heiniken, har distribusjonen spredd seg til 70 land. (2010)
Nøgne Ø Norge Imperial Stout (50 cl / kr. 68)
9
Nøgne Ø (Det kompromissløse bryggeri) ble etablert i Grimstad i 20002 av Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun, men har flyttet til Rygene Kraftstasjon opp mot Arendal kommune. De bygger etter tradisjonelle metoder (ingen pasteurisering og tilsetting av kullsyre). (2010)
South African Breweries Sør Afrika Castle Mile Stout
6
South African Breweries Ltd (SAB) er fødestedet til eieren SABMiller - bryggerigigant som distribuerer i rundt 60 land. (2010)
Samuel Smith's Old Brewery England Imperial Stout (35 cl / kr. 46)
7
Dette bryggeriet i Tadcaster i Yorkshire ble grunnlagt i 1758 og har unngått å bli kjøpt opp av de store. En mektig porter. (2010)

Gå til toppen


Undergjæret øl
95% av alt ølet som produseres i verden sorterer under denne kategorien. Selv om metoden kan spores tilbake til middelalderen, var det først på 1800-tallet at den ble utviklet ved bryggerier i München, Wien og Pilsen. Den tyske stilen er et ganske mørkt, rødbrunt øl med utpreget maltkarakter og en litt krydret aroma. Østerrikerne utviklet en ikke ulik stil, men med litt lysere og rødere farge. Det var derimot i Tsjekkia at man utviklet det som i dag er det mest utbredte ølet - Pilsner.

Undergjæret øl gjærer langsomt (opptil én uke) ved lav temperatur (8-12 grader) og lagres så i tre måneder på store tanker på bryggeriet. Gjærarten Saccharomyces (opprinnelig fra Bayern) faller til bunns i tanken, derav navnet undergjæret. Resultatet av denne bryggemetoden er et som oftest lyst og friskt øl som blir filtrert og pastaurisert, og derfor et produkt som egner seg til kommersiell storproduksjon. Det at ølet er lagret, har gitt denne gruppen øl navnet Lager (særlig i engelskspråkelige land). Navnet er ikke så vanlig i Norge, da vi før 1972 hadde et ølmerke som ble kalt Lagerøl. Det var et lyst lettøl som deretter ble kalt Brigg fram til 1987, og som tilsvarer dagens lettøl.

I det følgende presenterer jeg kort de forskjellige kategoriene og noen klassiske produsenter. En nærmere gjennomgang av de store norske bryggeriene finner du andre steder - bl.a. har Aperitif og dagsavisene jevnlige øltester som informere om hvilke bryggeri som til enhver tid lager det beste utgavene av undergjærede ølet. Nederst på siden finner du også en tabell som lister opp mange av de mest kjente merkene i verden som ikke omtales spesielt.

Pilsner

Pilsner er brygget på lys malt og ble først brygget i 1842 i byen Pilsen i Tsjekkia (dengang Bøhmen) av den bayerske ølbryggeren Josef Groll. Ølet ble en sensasjon og svært populært. I 1881 klarte Emil Chr. Hansen hos Carlsberg å isolere en celle av gjærkulturen og dyrket frem varianten Saccharomyces carlsbergensis som la grunnlaget for internasjonal kommersiell pilsproduksjon. Den ekte pilsen fra Tsjekkia har en mer ravgul farge, større fylde, en aroma med innslag av brød/gjær og en lett bitter ettersmak pga. av raust bruk av den verdensberømte bøhmiske saaz-humlen. En kjent variant som ble utviklet i Dortmund, Dortmunder, er en anelse mørkere og med litt mindre humle og blir ofte kalt Blond i Tyskland.

Generelt kan vi si at pils er i dag en samlebetegnelse på tørt, lyst lagerøl karakterisert av en lys og gyllen farge, som regel middels sødme, liten fyldighet og fra lav til middels bitterhet (det tsjekkiske er blant det mest bitre). Alkoholprosenten ligger mellom 4,5 og 5,5%. I Norge har pils ca. 90% av markedet. Merk at mye utenlandsk pils har noe høyere alkoholprosent enn 4,7%, og må derfor selges på Vinmonopolet.
Pils serveres kaldt - først og fremst som tørstedrikke.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Baltika Russland

Baltika 2 Lager
Baltika 3 Classic Beer
Baltika 4 Dark Lager

  Baltika stammer fra St. Petersburg og er Russlands største leverandør av øl (har 11 bryggerier i Russland og 41% av hjemmemarkedet). Foruten masse lisensierte merker, har de en egen serie på 9 ølsorter som også inkludere undergjæret øl. De eksporterer over hele verden (60 land). (2010)
Cobra England Cobra Premium
King Kobra

5
8

Berømt lagerøl som ble produsert fra 1990 i Bangalore i India for eksport til England. Siden 1997 har det vært brygget av Wells & Young's i Fulham, England, samt på lisens i India, Polen og Belgia. Distribueres i dag over store deler av verden. Ølet er særlig skreddersydd til indisk mat. (2010)
Budweiser Tsjekkia Budweiser Budvar (33 cl / kr. 29)
5
Det originale Budweiser er pilsnerøl fra byen Budweis brygget av Budejovicky Budvar som ble etablert i 1895. Her er du så tett på kilden som det er mulig å komme. Etter at det amerikanske bryggeriet Anheuser-Busch lagde en kopi av Budweiser i 1876 og sikret seg retten til Budweisernavnet i en rekke land, har tsjekkerne begynt å bruke navnene Budweiser Budvar og Czechvar. (2010)
Grolsch Nederland Grolsch Premium Pilsner
5
Royal Grolsch ligger i Boekelo i Enschede og er verdenskjent for sin pils som opprinnelig ble brygget i Groenlo. Det ble etablert i 1615, men har siden 2008 vært en del av SABMiller. (2010)
Kirin Ichiban Japan Kirin Lager (33 cl / kr. 26)
Ichiban Shibori
5
Kirin Brewery i Yokohama ble etablert i 1870 av nordmannen William Copeland (han het Johan Martinus Thoresen før han skiftet navn i USA) og var Japans første kommersielle bryggeri. Kirin betyr giraff på japansk og er landets mest populære øl. Det brukes en andel ris i tillegg til bygg. Sånn sett passer det utmerket til japansk mat. (2010)
Rolling Rock USA Extra Pale
4,5
Fra å være et lokaløl i Pennsylvania lansert i 1939, er det i dag et nasjonalt produkt eid av ABInBev og brygges i New Jersey. (2010)
Samual Adams USA Boston Lager (33 cl / kr. 33)   The Boston Beer Company ble etablert i 1984 etter en lang forhistoire på mikrobryggerinivå. De går under betegnelsen Craft Brewer som fordrer at du er "Small, Independent and Traditional". Så veldig små er de ikke da, men godt øl lager de. De lager de aller fleste sorter over- og undergjæret øl fra pils til porter. (2010)
Staropramen Tsjekkia Premium lager
5
Dette bryggeriet etablert i 1869 holder til Praha. De lager også en Dark som scorer høyt på tester. (2010)
Urquell Tsjekkia Pilsner Urquell
5
Bürger Brauerei var det opprinnelige borgerbryggeriet som innbyggerne i Pilsen startet i 1842 og som hentet den bayerske ølbryggeren som oppfant brygget (se innledningen). I 1989 registrerte de merkevarenavnet Pilsner Urquell for å beskytte seg mot alle som kopierte deres produkt. I dag er det det verdensomspennende SABMiller som eier produktet. (2010)

Gå til toppen


Münchener / Bayer

Som nevnt over var det i Bayern det hele startet ved at munkene utviklet en metode for å lage undergjæret øl med gjæring under kald temperatur og lang lagring i kalde kjellere. På tidlig 1800-tall ble klosterbrygeriene sekularisert og overtatt av private. Dette førte til at metoden ble spredd over hele Tyskland og til naboland, og rundt 1830 ble også maskinell drift innført etter engelsk mønster. Ikke minst var München senter for utviklingen utover på 1800-tallet, og de har da også satt navn på det mest kjente bayerølet: Münchener. Den opprinnelige var mørk (dunkel), men på tidlig 1900-tall kom det også en lysere utgave (hell) som etter hvert har blitt dominerende på markedet. Den lyse har mindre humle og maltsmak enn pils og Dortmunder. I siste halvdel av september avvikler München sin berømte Oktoberfest.

Tradisjonen kom også tidlig til Norden - Sverige og Norge (Schous) i 1843 og Danmark (Carlsberg) i 1845. Dette er bakgrunnen til at bayer ble så populært i Norge helt fram til godt etter krigen da pilsen etter hvert overtok. (Bayer i Norge har vært basert på Dunkel, og en helflask bayer ble kalt en murer.)

Bayer er et ganske mørkt, rødbrunt øl med merkbar maltkarakter, lav til middels fruktighet og en honningaktig vørtersmak med innslag av krydret humle. Den har en rund karamellsødme og litt innslag av ristet brød og honning. Alkoholprosenten ligger på mellom 4,5 og 6%. Serveres til lette kjøttretter og oster - de mørkere og alkoholsterke utgavene til stekt kjøtt og modne oster. Serveringstemperatur 8 - 12°.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Augustinerbräu Tyskland Lagerbier Hell
Augustiner Dunkel
5,2
5,6
Augustiner-Bräu Wagner KG er Münchens eldste bryggeri og var et resultat av sekulariseringen tidlig 1800-tall av munkenes ølbrygging - i dette tilfelle Augustiner-munkene som hadde brygget siden 1328. Klassisk Münchener. (2010)
Aass Norge Bayer
4,7
Siden jeg er født og oppvokst i Drammen, må jeg ta med Aass - Norges eldste bryggeri. Foruten å være et av de få familieeide bryggeriene som har unngått oppkjøp, lager de det beste bayerølet her til lands. (2010)

Gå til toppen


Gulløl / ekstra / sterkøl / export

Dette er strengt tatt ikke en kategorier med egne særtrekk, men mer samlebetegnelser på kraftigere og mer alkoholsterke ølvarianter av pils, Dortmunder og Münchener. Her hjemme kjenner vi den best fra det som i sin tid ble kalt eksportøl. Svært mange bryggerier både nasjonalt og internasjonalt lager slikt øl, og navnefloraen er tilnærmet umulig å holde oversikten over.


Bokkøl
Ølet har sin opprinnelse i hansabyen Einback - derav navnet Ur-Bock som det lokale bryggeriet Einbecker bruker. Etterhvert ble tyngdepunktet flyttet til Bayern/München. I Tyskland finner du også en ekstra kraftig og alkoholholdig variant under navnet Doppelbock - en av de få undergjærede ølsortene som egner seg for lagring. To andre varianter er Hellesbock og Maibock, som begge er produkter av omleggingen til lysere øl i forrige århundre. En konsekvens av dette er at av og til kan du støte på navnet Dunkel/Dark Bock som kun presiserer at det er det opprinnelige mørke bokkølet.
Bokkøl er opprinnelig mørkebrunt, har en rund og rik smak, mye maltpreg og en litt kremaktig konsistens. Bokkøl holder minst 4,8% - i Tyskland (og mange av de norske) ligger ølet på over 6,4%. Her hjemme er det Mack, Aass, Frydenlund og Borg som holder tradisjonen i hevd.

 Produsent  Land
 Øl
 Alk.%
 Kommentar
Einbecker Tyskland Ur-Bock Dunkel (33 cl / SEK. 34)
8,5
Hjemstedet for bock med dokumentasjon tilbake til 1378. Byen etablerte Städtische Brauerei i 1794, som ble reorganisert i 1967 til Einbecker Brauhaus AG. I dag har storkapitalen overtatt. Ur-Bock er et meget maskulint øl. (2010)
Grebbestad Bryggeri Sverige Lunator Dubbelbock (33 cl / SEK. 23)
8,1
Et godt øl for deg som dyrker båtlivet langs Bohuslänkysten. Bryggeriet er et av de få privateide i Sverige. Ølet settes under første fullmåne på nyåret og ligger lagret til våren. Fås på systembolaget og restaurantene langs kysten, bl.a. på Koster. (2010)
Kulmbacher Brauerei Tyskland EKU 28
11
Kulmbacher Brauerei AG er en sammenslåing av bryggeriene Reichelbräu, Sandlerbräu, Mönchshof og EKU (1996). EKU er en klassisk Doppelbock. (2010)

Gå til toppen



Andre kjente produsenter/ølmerker

Norge
 De beste ølsortene
 Kommentar
Berentsen Rogalandspils
Vestlands Cider
Berentsens Brygghus er en familiebedrift med produksjon av drikkevarer helt tilbake til 1895, men ølbrygging først fra 2005 i Egersund. Før 2005 ble Rogalandspils brygget av Aass. De lager også sommerøl og økologisk pils.
Borg Fredrikstad pilsner Borg i Sarpsborg har sin forløper i Lande Gaard og Bryggeri fra 1855. I 1905 overtok famlien Egenæss som i dag har aksjemajoriteten i Hansa Borg. På 60-tallet overtok de Halden Bryggeri og fusjonerte med Fredrikstad Bryggeri i 1989 og så med Hansa i 1998. Er du i Oslo, er det verdt å ta et glass Hvalerpils på fat på Fyret på Youngstorget.
Hansa Hansa pilsner
Hansa Premium (lyst)
Opprinnelig var Hansa det Sembske Bryggeri fra 1849, men Waldemar Stoud Platou overtok på 1890 tallet. Produksjonen ligger på Kokstad. I dag er bryggeriet fusjonert med Christianssands Bryggeri (CB) og Borg. Hansa Borg er i dag det største norskeide bryggeriet. Hansa lager også en serie gode sesongøl.
Christiandsand Bryggeri CB Juleøl Christianssands Bryggeri (CB) i Kristiansand ble etablert i 1856 og ble drevet av familien Christiansen fra 1859 til 1964. Siden 1999 har de v;rt eid av Hansa. Vann fra Christian IVs kilde er medvirkende til kvaliteten. Deres pilsner egner seg best som tørstedrikke om sommeren.
Lervig Grusomme / Herlige Pilsner
Nydelige Sommerøl
Gledelige / Vellagede (6,5%) juleøl
Lervig Aktiebryggeri i Stavanger ble etablert i 2003 som en reaksjon på at Tou Bryggeri ble kjøpt opp av Ringnes som flyttet produksjonen til Oslo. Det første ølet ble produsert av Mack (som er deleier), men i 2005 flyttet produksjonen til Vierveien i Hillevåg. De lager også et hveteøl - White Dog. Ølet distribueres primært lokalt i Rogaland.
Mack Mac pilsner Mack ble grunnlagt i Tromsø av Ludwig Markus Mack i 1877 og er verdens nordligste bryggeri. Deres profil er kraftig og fyldig øl i en personlig stil. De har også etablert et mikrobryggeri i sentrum av Tromsø.
Ringnes Frydenlunds pilsner
Ringnes Julebokk
Bryggerikjempen i Norge ble etablert i 1876 av Ringnesfamilien og eies nå av Carlsberg. De kjøpte opp andre tradisjonsrike bryggerier som Frydenlund, Schous, Arendal, E.C. Dahl og Tou og flyttet det meste av produksjonen til Gjelleråsen utenfor Oslo. De har en stor produktportefølje med Carlsberg og andre intermasjonale produkter, samt mye spesialøl som Bryggerimester Spesial og Sommerøl.
Aass Aass pilsner
Aass classic
Aass bayer
Aass bokkøl
Aas er Norges eldste bryggeri og har sin forhistorie som handelsbedrift i Drammen fra 1834 (inklusive et lite bryggeri og salg av korn og malt til lokale ølbryggere). Poul Lauritz Aass kjøpte bedriften i 1860 og bygde opp dagens bryggeri etter bybrannen i 1866. Aass familien eier og driver fremdeles bryggeriet. Jeg er selv født og oppvokst i Drammen, så da kan jeg vel med en viss stolthet hevde at Aass-ølet gjennomgående er blant det beste som produseres i Norge. De har oså i senere tid utviklet en Gourmet-serie med overgjærede øltyper. Hederlig, men preget av tilpasning til 4,7%-grensen for butikksalg.

Europa  USA
Mexico
 Andre
Amstel (Nederland)
Becks (Tyskland)
Bitburger (Tyskland)
Carlsberg (Danmark)
Heineken (Nederland)
Henninger (Tyskland)
Maisel (Tyskland)
Meteor (Portugal)
Mythos (Hellas)
Ozujsko (Kroatia)
Peroni (Italia)
Pilsator (Tyskland)
Radeberger (Tyskland)
Rex Pilsner (Tyskland)
Saku (Estland)
Schultheiss (Tyskland)
Stella Artois (Belgia)
Superbock (Portugal)
Švyturys (Litauen)
Tetley (Storbritannia)
Tuborg (Danmark)
Vores øl (Danmark)
Warsteiner (Tyskland)
Amerikansk Budweiser
Lone Star
Miller
Pabst Blue Ribbon
Shiner
Yuengling
Bohemia
Corona
Dos Equis
Negra Modelo
Sol
Goldstar (Israel)
Foster (Australia)
Molson (Canada)
San Miguel (Filippinene)
Yanjing (Folkerepublikken Kina)
Taj Mahal (India)
Singha (Thailand)
Beer Chang (Thailand)
Leo beer (Thailand)
Thai beer (Thailand)

Kilde: Wikipedia.

Øl og mat
Den følgende tabellen er sakset fra Vinmonopolets brosjyre Litt om øl (2010).

Mat Ølsorter som passer   Mat
Ølsorter som passer
Forretter:   Hovedretter fugl, svin, stor- og småfe:
Asparges med spekeskinke Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   And med appelsinsaus Blonde, saison og geuze
Blåskjell, hvitvinsdampede Lyst hveteøl, wit, geuze og lyst lagerøl   Biff / entrecôte Pale ale, blonde og IPA
Carpaccio, okse Blonde og geuze   Chill con carne Porter. brune og bokkøl
Gravet kjøtt (okse, vilt) Bokkøl, mørkt trappistøl   Får-i-kål Blonde, saison og bayer
Gresk salat Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Kylling, ovnsbakt med rotgrønnsaker Lyst hveteøl, blonde og saison
Kamskjell, stekt Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Kylling korma Bokkøl, bayer og pale ale
Laks, røkt med eggerøre Lyst hveteøl, wit og saison   Kylling med kokosmelk og chili Lyst hveteøl, blonde og lyst lagerøl
Laks, gravet med sennepssaus Blonde, bokkøl og IPA   Lam, stek Blonde, pale ale og IPA
Tomat- og mozzarellasalat Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Lammegryte IPA, saison og imperial stout
Østers naturell Porter og stout   Lam, salt IPA, saison og blonde
Pasta, pizza:     Pinnekjøtt IPA, blonde og saison
Pasta med fløtesaus Saison, geuze og lyst lagerøl   Svineribbe Geuze, saison og blonde
Pasta med tomatsaus Lyst hveteøl, blonde og saison   Svin, filet Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl
Pasta med pesto Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Svin, røkt Blonde, wit og lyst lagerøl
Pasta med kjøttsaus Blonde, pale ale og bayer   Svin med sursøt saus Saison, blonde og pale ale
Pizza Lyst lagerøl, blonde og saison   Svin, spareribs med saus Porter, IPA og bokkøl
Hovedretter fisk og skalldyr:   Ost:
Bacalao Blonde, saison og pale ale   Blåmuggost Mørkt trappistøl, porter og stout
Breiflabb, stekt/grillet Lyst hveteøl, blonde og saison   Brie Wit, lyst hveteøl og lett blonde
Fiskesuppe, kremet Lyst hveteøl, blonde og saison   Chevre Wit, lyst hveteøl og lett blonde
Krabbe naturell Blonde, saison og bayer   Parmesan Mørkt trappistøl, porter og stout
Kveite, dampet Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Port salut Brown ale, porter og geuze
Laks/ørret, dampet Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Sveitserost Wit, lyst hveteøl og bokkøl
Laks/ørret, stekt/grillet Lyst hveteøl, blonde og saison   Dessert:
Lutefisk Lyst hveteøl, blonde og geuze   Bløtkake Bokkøl, porter og mørkt trappistøl
Rakfisk Blonde, saison og bayer   Créme Brûlée Bokkøl, mørkt trappistøl og eisbock
Reker naturell Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Eplekake Brune, bokkøl og eisbock
Seibiff Bayer, blonde og pale ale   Fruktsalat Wit, bokkøl og rødt flamsk øl
Sushi Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Is Porter, mørkt trappistøl og eisbook
Torsk, dampet Lyst hveteøl, wit og lyst lagerøl   Jordbær Stout, brune og rødt flamsk øl
Torsk med lever og rogn Lyst hveteøl, blonde og saison   Karamellpudding Porter, mørkt trappistøl og bokkøl
Vilt:   Moltekrem Bokkøl, brune og porter
Elg, steik Bokkøl, brown ale og pale ale   Nøttekake Mørkt trappistøl, porter og eisbock
Hvalkjøtt Bokkøl, brown ale og flamsk rødt øl   Sjokoladekake, mørk Stout, mørkt trappistøl og porter
Reinsdyr, filet og stek Porter, stout og mørkt trappistøl      
Rype Porter, stout og mørkt trappistøl      
Sel Bokkøl, brown ale og mørkt hveteøl      
Viltgryte Imperial stolt, mørkt trappistøl og eisbock      

Gå til toppen